FotoForum
Załóż konto »
Zdjęcia z albumu: Kulinaria
11.11.2011
Dodano: 11.11.2011 Odsłony: 1631
Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę stronę znajomemu

Brak danych exif

zamknij

11.11.2011

Autor: fotoart-1

Na świętego Marcina najlepsza gęsina

Komentarze (6)
fotoart-1 8 lat temu
Gęś pieczona z jabłkami i rodzynkami
Składniki:
1 gęś
3-5 jabłek (najlepsze szare renety)
5 dag rodzynek
2 łyżki oleju
1/2 szklanki wody
sól
pieprz
majeranek
oregano

Gęś (jeżeli zamrożona to rozmrozić), natrzeć w środku i na zewnątrz solą
wymieszaną z majerankiem i oregano. Odstawić na 1 godzinę. Jabłka obrać i
wydrążyć, podzielić na ćwiartki, nadziać gęś jabłkami, dodając rodzynki. Zaszyć
nitką, natrzeć olejem i nakłuć w kilku miejscach skórę, wstawić do brytfanny,
wlać wodę i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 st. C przez około 1
1/2 godzin. Potem odwrócić gęś i zmniejszyć temperaturę do 175 st. C. Piec 1 - 1
1/2 godziny. Podczas pieczenia gęś kilkakrotnie polewać sosem. Pod koniec można
polać zimną wodą, żeby skórka zrobiła się chrupiąca. Sprawdzić czy mięso jest
upieczone, jeśli nie, to dopiec. Podawać z ziemniakami lub kluskami śląskimi i
czerwoną kapustą.
fotoart-1 8 lat temu
Na zdjęciu jest gęś upieczona przeze mnie smile
28.10.2011 roku wygrałam 1 gąskę świeżą do jedzenia w konkursie organizowanym
przez Gazetę Wyborczą i marszałka województwa kujawsko-pomorskiego z okazji
Święta Niepodległości i Św.Marcina. Do rozdania było 100 gęsi dla 100
uczestników. Wartość jednej sztuki to ponad 100 zł. Od poniedziałku do piątku w
gazecie były pytania i trzeba było wysłać odpowiedź o określonej godz. na maila
do gazety. Mój prezent odebrałam w minioną środę.

W naszym regionie w Kołudzie Wielkiej (niedaleko Inowrocławia) jest największa
hodowla gęsi, które są bardzo zdrowe i smaczne (gęś biała kołudzka). Kupują je
głównie Niemcy. Jednak marszałkowi zależy, żeby wypromować spożywanie gęsiny w
naszym regionie, dlatego propaguje popularne przysłowie: Na Świętego Marcina
najlepsza gęsina.
Polecam!
radzido 8 lat temu
Ohoho! Gratulacje. smile Na pewno była co najmniej tak pyszna, jak na to wygląda. smile
fotoart-1 8 lat temu
Dziękuję smile Gęsina to bardzo dobre mięsko - w smaku podobne trochę do kurczaka i
indyka smile
voyager747-3 5 lat temu
wygląda apaetycznie
fotoart-1 5 lat temu
Zostało tylko wspomnienie i fotka...
Dodaj komentarz
Aby komentować musisz być zalogowany załóż konto »
Najczęściej oglądane zdjęcia
Najczęściej komentowane zdjêcia

Pozostałe zdjęcia

«
  • Świątecznie
  • Świątecznie
  • Świątecznie
»
2939875
Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd