FotoForum
Załóż konto »
Zdjęcia z albumu: Kulinaria
Świątecznie
Dodano: 29.12.2011 Odsłony: 1476
Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę stronę znajomemu

Brak danych exif

zamknij

Świątecznie

Autor: fotoart-1

Wigilijny gołąbek z kapusty włoskiej i kaszy gryczanej

Komentarze (3)
fotoart-1 8 lat temu
Przygotowanie ich wymaga sporo czasu i pracy. Smak wynagradza poniesione trudy.
W mojej rodzinie tak przyrządzone gołąbki podaje się podczas Wigilii.
Składniki:
1 główka kapusty białej lub włoskiej

Farsz:
1 szklanka kaszy gryczanej
1 cebula
sól i pieprz
1 łyżka oleju
1 łyżka masła

Z kapusty usuwamy wierzchnie liście. Odcinamy głąb w miarę możliwości jak
najdalej. Obgotowujemy w wodzie tak długo, aż liście dadzą się odcinać i zsuwać
z główki nie nastręczając szczególnych problemów.
Kaszę gryczaną gotujemy do miękkości. Następnie mieszamy ją z olejem. Na patelni
z łyżką masła smażymy drobno posiekaną cebulę. Dokładamy kaszę gryczaną. Solimy
i pieprzymy do smaku.
Wybieramy ładne i nieuszkodzone liście kapusty. Skrawamy nożem główny,
najgrubszy nerw. Do liści wkładamy sporą łyżkę przygotowanego farszu i zwijamy w
klasyczne gołąbki.
Do naczynia żaroodpornego lub brytfanny wkładamy gołąbki. Na wierzch kładziemy
kilka wiórków masła lub kropimy olejem. Pieczemy w piekarniku pod przykryciem 40
min.
P.S. Korzystałam z niniejszego tekstu:
kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt.php?id_o=337
aloj20 7 lat temu
I z tego przepisu również skorzystam, zrobię takie gołąbki na obiadsmile
fotoart-1 7 lat temu
W takim razie życzę smacznego konsumowania smile
Dodaj komentarz
Aby komentować musisz być zalogowany załóż konto »
Najczęściej oglądane zdjęcia
Najczęściej komentowane zdjêcia

Pozostałe zdjęcia

«
  • Świątecznie
  • Świątecznie
  • Świątecznie
»
2987710

To zdjęcie należy także do:

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd