FotoForum
Załóż konto »
Zdjęcia z kluczem: oliwki
Grecja
Dodano: 20.02.2013 Odsłony: 687
Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę stronę znajomemu

Dane exif

zamknij
model:
OLYMPUS IMAGING CORP. C7070WZ
data wykonania:
10.02.13, 01:20
czas naświetlania:
1/1000 sec
przesłona:
ogniskowa:
11,5 mm

Grecja

Autor: 77-bah

Grecja - Rodos - Lachania - owoce oliwki w październiku.

Komentarze (40)
fotoart-1 8 lat temu
Wyglądają jak śliwki wink Fajna fotka smile
77-bah 8 lat temu
Ale, podobno, smakują zupełnie inaczej. suspicious
fotoart-1 8 lat temu
Surowych nigdy nie jadłam, a marynowanych nie lubię.
bah77 8 lat temu
Jeśli chodzi o greckie oliwki, to najlepsze są te czarne z Peloponezu, z okolic
Kalamaty (zrobiłem wywiad)... smile
fotoart-1 8 lat temu
Dzięki za info smile
irena2005n 8 lat temu
to lubię....
irena2005n 8 lat temu
suszone lub w marynacie....super...
bah77 8 lat temu
O suszonych nie słyszałem...
irena2005n 8 lat temu
czarne...wyglądają jak suszone śliwki....lekko mokre....
irena2005n 8 lat temu
i chyba trochę podobnie smakują...
bah77 8 lat temu
Będę musiał spróbować...
irena2005n 8 lat temu
u nas są też sprzedawane....
bah77 8 lat temu
Dziękuję za info. smile
irena2005n 8 lat temu
..ależ proszę...i smacznego życzę...
baga 8 lat temu
Jak to jest z oliwkami? Zielonymi i czarnymi? Rózne gatunki? Faza dojrzewania?
Słyszałam, że te zielone, które kupujemy, to po prostu niedojrzałe, a czarne, to
te dojrzałe. Ktoś wie?
bah77 8 lat temu
Oliwki zielone i czarne pochodzą z tych samych drzew, czarne są później zerwane.
baga 8 lat temu
A jednak!
kiks4 8 lat temu
Zielone oliwki są zielone bo są zielone (niedojrzale). Jak po zerwaniu
(otrząśnięciu) poleżą na słońcu to dojrzewają i czernieją.
Nie widziałem ale czytałem, że oliwki się otrząsa bo nikt nie byłby w stanie ich
zrywać z racji ostrych kolców. Mój pierwszy kontakt z drzewem oliwnym na Krecie
skończył się wbiciem kolca pod paznokieć. Więc wiem co mówię sad
kiks4 8 lat temu
Gdyby ktoś chciał mieć drzewko oliwne w domu to jest do kupienia. W jednym z
dużych sklepów ogrodniczych w Poznaniu jest oferowana oliwka. Zaczynali przed
kilku laty od 23 tysięcy PLN. Teraz chyba można okazyjnie kupić za 15. Tysięcy
oczywiście big_grin
kiks4 8 lat temu
No i najważniejsze- zdjęcie jak do reklamy. Bardzo fajne!
kiks4 8 lat temu
Podejrzewam ( bo nie czytałem tego) że w trakcie leżenia zerwanych oliwek na
słońcu dochodzi do jełczenia tłuszczu w nich zawartego. Oliwa z oliwek jak
wiadomo ma dużą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych a te chętnie
przyłączają tlen do wiązań nienasyconych. Efektem jest taki trochę mydlany smak
czarnych oliwek. Zastrzegam jednak, że jet to moja prywatna teoria ale jeśli
chcecie, możecie ja nazywać teorią Kiksa.
kiks4 8 lat temu
I na koniec wyznanie- bardzo lubię oliwki, bułka z szynką parmeńską, zagryzana
oliwkami i popijana wytrawnym merlotem- mniam!
bah77 8 lat temu
Kiks, bardzo dziękuję za liczne wyznania. smile
I cieszę się, że fotka wpadła Ci w oko. big_grin
kiks4 8 lat temu
Wpadła bo fajna big_grin
77-bah 8 lat temu
Będę się nadal starał. surprised
irena2005n 8 lat temu
..mam...nadzieję....
irena2005n 8 lat temu
hi...hi...wink...
bah77 8 lat temu
Czyli się nie uda... indifferent
baga 8 lat temu
Ale jak widać udaje sie też dojrzewać na drzewku. Też bardzo lubię oliwki.
Szczególnie jednak czarne. Natomiast aromat oliwy z oliwek jakoś średnio mi
pasuje sad
77-bah 8 lat temu
Lubię aromat oliwy z rozmarynem, szczególnie na fecie. smile
A może to jest aromat rozmarynu unurzanego w oliwie? confused
1   2   następne >
Dodaj komentarz
Aby komentować musisz być zalogowany załóż konto »
Najczęściej oglądane zdjęcia
Najczęściej komentowane zdjêcia

Pozostałe zdjęcia

«
  • Grecja
  • Grecja
  • Grecja
»
3360886

To zdjęcie należy także do:

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd