FotoForum
Załóż konto »
Zdjęcia z albumu: Kulinaria
Obiad
Dodano: 13.11.2013 Odsłony: 2069
Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę stronę znajomemu

Brak danych exif

zamknij

Obiad

Autor: fotoart-1

Proszę, częstujcie się pysznymi placuszkami :)

Komentarze (82)
fotoart-1 6 lat temu
Placuszki dyniowo-twarogowe z sosem chrzanowo-majonezowym. Przepis zaczerpnęłam
z fotoblogu kulinarnego użytkowniczki Mikimama. Trochę go zmodyfikowałam.
Składniki:
400 g dyni, startej na drobnych oczkach
200 g tłustego twarogu
2 jajka
ok. 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia

Sos chrzanowy:
mały kubek jogurtu greckiego lub gęstej kwaśnej śmietany
1 łyżka majonezu
2 łyżki tartego chrzanu
cukier, sól i pieprz do smaku

Dynię obrać ze skóry i pestek. Zetrzeć na wiórki w robocie kuchennym. Dodać
pokruszony twaróg, jajka oraz mąkę. Dobrze wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Masa powinna być dość gęsta, Kłaść po sporej łyżce masy na rozgrzany olej,
formując placuszki średniej grubości i smażyć na rumiano z obu stron. Odkładać
na papierowy ręcznik, by wchłonął nadmiar tłuszczu. Składniki sosu wymieszać.
Polać bardzo ciepłe placuszki.

czerwieniblekit.blox.pl/2013/10/Placuszki-dyniowo-twarogowe-z-boczkiem-i-sosem.html
voyager747-2 6 lat temu
ojej, dynia, majonez nic dla mnie smile
fotoart-1 6 lat temu
Majonez można pominąć albo zrezygnować w ogóle z sosu smile Przecież nie trzeba
trzymać się ściśle przepisu. A placki smakują prawie jak ziemniaczane z lekką
nutką marchewkową smile Na prawdę nie wiedziałbyś, że jesz dynię. Mężulowi tak
bardzo zasmakował obiadek, że zjadł aż 3 patelnie placków smile
wienek 6 lat temu
3 patelnie ? hoho, ja bym zjadł pewnie za trzy placki smile
fotoart-1 6 lat temu
Te placki nie były wielkie. Wyglądały mniej więcej jak racuchy.
Ja zjadłam 8 placków smile
voyager747-2 6 lat temu
he he
fotoart-1 6 lat temu
Nie ma co się śmiać, tylko trzeba spróbować! smile
kruka79 6 lat temu
Nie mogę patrzeć, bo się głodna robię smile Wyglądają megaapetycznie, ślinka leci smile Ciekawe czy dynię można zastąpić
cukinią...
fotoart-1 6 lat temu
Cieszę się, że przypadły Tobie do gustu smile
Oczywiście, że można dać cukinię zamiast dyni smile Takie placki cukiniowe robię w
sezonie letnim, ale teraz w markecie też można kupić jeszcze cukinie smile Danie
pochodzi z kuchni tureckiej. Oto wypróbowany przepis z "Kulinarnego Atlasu Świata":
50dkg cukinii (lub 25dkg cukini i 25dkg surowych startych ziemniaków)
2 jajka
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki posiekanej natki
2 łyżki posiekanego komerku
sól, pieprz, papryka, olej
Cukinię trzeba zetrzeć na tarce i odcisnąć nadmiar wody. Dodać pozostałe
produkty i przyprawy. Wymieszać ciasto i smażyć małe placuszki na oleju. Smacznego!
kruka79 6 lat temu
Wydaje się proste w wykonaniu i smakowite smile Muszę spróbować smile
fotoart-1 6 lat temu
Danie jest proste, szybkie i smaczne smile Polecam!
Często robię też smażone placuszki z ugotowanego kalafiora z dodatkiem tartej
włoszczyzny i/lub innych warzyw sałatkowych. Mężulo uwielbia smile
niennte 6 lat temu
Jaka szkoda, że nie lubię gotować sad To już dla mnie za trudne. A zjadłoby się,
oj, zjadło...
fotoart-1 6 lat temu
Ojejku, to wielka szkoda! sad Może jednak spróbujesz albo poprosisz kogoś do
pomocy? smile Te placki to prawie jak naleśniki wink Chyba umiesz je robić? smile
niennte 6 lat temu
Naleśniki umiem smile
fotoart-1 6 lat temu
To super! smile
Na placki dyniowe lub cukiniowe wystarczy zrobić mieszaninę z mniejszą ilością
mąki i bez mleka, a z dodatkiem warzyw i przypraw smile Ciasto musi być gęste. Na
pewno uda się Tobie!
teresa167 6 lat temu
...i jak się tu odchudzać smile
niennte 6 lat temu
No ba! Ja już dawno nie próbuję wink
fotoart-1 6 lat temu
Czas na odchudzanie będzie wiosną wink
Jednak nie będę próbować, bo zostałyby ze mnie tylko ości suspicious
teresa167 6 lat temu
Niejedna zazdrości
Ci "ości"
wink big_grin
niennte 6 lat temu
Hi, hi, hi big_grin
Znów dynia dynię pokonała big_grin
fotoart-1 6 lat temu
Tereso, wolałabym być bardziej mięsista smile

Niennite, moja dynia z nikim nie walczy, bo nie jest typem sportowca wink
luka_4 6 lat temu
A ja taka głodna i bez obiadu. Fotoart, Ty wiesz, kiedy przyjść z obiadkiem wink
Co za pychotka!! smile
fotoart-1 6 lat temu
Gdybym wiedziała, że nie masz dzisiaj obiadu, to przysłałabym Ci pocztą
ekspresową kilka placków smile
Mam nadzieję, że zdjęcie zainspirowało Ciebie do zrobienia tego dania w
niedalekiej przyszłości smile
zyrafa46 6 lat temu
Nie mam czasu nawet nic czytać ale cokolwiek by to było - ślinka leci.
Napiszę (przepraszam) cikolwiek i juz mi się nie zgubi, he he.
fotoart-1 6 lat temu
Podobno oczami też można się najeść wink
Jeśli znikają Tobie komentarze, to polecam kopiować je przed dodaniem smile
bah77 6 lat temu
Ale się napaliłem... na zwykłe naleśniki ze śmietaną... suspicious
fotoart-1 6 lat temu
Naleśniki z kwaśną śmietaną? shock Zagranicą jadasz bogate i egzotyczne smakołyki,
a teraz taka uboga i nieciekawa zakąska wink
bah77 6 lat temu
Zagranicą często jadam zwykłą jajecznicę, albo np. hemandexa, ale jakoś wtedy nie robię fotek... wink
fotoart-1 6 lat temu
Od dzieciństwa nie przepadam za jajecznicą uncertain Szczególnie po tym, gdy w wieku 11
lat byłam w sanatorium i zmuszano mnie do jedzenia jajecznicy z mąką! angry
Obejrzałam zdjęcia potrawy hemandex. Takie jajka sadzone z szynką na pewno by mi
smakowały, chociaż nie wyglądają szczególnie efektownie smile
bah77 6 lat temu
Zdradzę Ci, że na Kefalonii miałem na śniadanie cały czas ten sam zestaw (+
osy)... uncertain
1   2   3   następne >
Dodaj komentarz
Aby komentować musisz być zalogowany załóż konto »
Najczęściej oglądane zdjęcia
Najczęściej komentowane zdjêcia

Pozostałe zdjęcia

«
  • Świątecznie
  • Świątecznie
  • Świątecznie
»
3545120

To zdjęcie należy także do:

Album Kulinaria

Album Kulinaria

74 zdjęć
«
  • 11.11.2011
  • Świątecznie
  • Świątecznie
»
3545120

Klucz jesień

31042 zdjęć
«
  • Niemcy
  • w ostatnich promieniach jesiennego slońca
  • spotkanie
»
3545120
Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd