FotoForum
Załóż konto »
Zdjęcia z albumu: Kulinaria
Obiad
Dodano: 15.01.2014 Odsłony: 1796
Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę stronę znajomemu

Brak danych exif

zamknij

Obiad

Autor: fotoart-1

Paella

Komentarze (36)
luka_4 5 lat temu
Coś pysznego smile smile
fotoart-1 5 lat temu
Składniki:
400 g ryżu Arborio
200 g kiełbasy paprykowej
500 g filetu z kurczaka
1 czerwona papryka
6 ząbków czosnku
1 średnia cebula
400 g pomidorów z puszki
100 g groszku zielonego ugotowanego
600 ml bulionu warzywnego
szczypta szafranu lub kurkumy
2 łyżeczki mielonej papryki
sól, pieprz
oliwa
natka pietruszki

Korzystałam z dwóch przepisów w "Kulinarnym Atlasie Świata" GW.
voyager747-2 5 lat temu
ryż też nie oryginalny smile wygląda smakowicie
fotoart-1 5 lat temu
Na opakowaniu znanej firmy było napisane: Ryż Arborio. Zdziwiłam się, gdy po
otwarciu zobaczyłam ryż podłużny a nie okrągły. Danie było bardzo dobre, choć
chyba przypominało bardziej risotto smile
luka_4 5 lat temu
Już mam apetyt na to danie tongue_out Będę musiała też je zrobić smile
fotoart-1 5 lat temu
Polecam! Tylko trzeba zarezerwować dużo czasu na przygotowanie. Na necie jest
dużo dokładnych przepisów na paelle w różnych wersjach. Ja pominęłam owoce
morza, bo nie miałam ochoty na morski posmak.
voyager747-2 5 lat temu
Arborio jest do risotto idealny
fotoart-1 5 lat temu
Właśnie taki znalazłam w moim osiedlowym markecie.
www.kupiec-www.eserwerownia.com/product_pl/1/ryz_arborio_do_risotto
voyager747-2 5 lat temu
ciekaw jestem czym się ten do paelli różni od arborio
fotoart-1 5 lat temu
Ja myślałam, że do paelli ryż musi nazywać się Arborio! Zresztą taki rodzaj był
podany w jednym przepisie w "Kulinarnym Atlasie Świata". Ten na Twoim zdjęciu
też nie jest kulisty, może tylko trochę drobniejszy.
fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3544007,2,996,Paella-valenciana-zmodyfikowana.html

Proszę wpisz klucz: paella, bo musiałam przejrzeć aż 56 stron w Twojej galerii,
żeby trafić na zdjęcie.
fotoart-1 5 lat temu
Tutaj jest krótka notka n/t Arborio: en.wikipedia.org/wiki/Arborio_rice
W Wikipedii podano, że do przygotowania paelli powinno używać się
średnioziarnistego ryżu (długoziarnisty ryż nie wchłonie należycie soków i
aromatów). pl.wikipedia.org/wiki/Paella#Sk.C5.82adniki_i_przygotowanie
voyager747-2 5 lat temu
My zawsze używaliśmy tego z Tarragony, a arborio nigdy, nie mam porównania.
Ludzie piszą tak w przepisach, bo arborio jest łatwiej kupić, ale oryginalnie
powinien być ten do paelii.
Sam nie wiem gdzie mam to zdjęcie smile
voyager747-2 5 lat temu
był klucz paella valenciana,wiesz jak znalazłem: wpisałem do googla voyager747-2
i paella i wsio
fotoart-1 5 lat temu
Przecież podałam Tobie linka do Twojego zdjęcia we wcześniejszym komentarzu smile
Zanim zaczęłam szukać, nie wiedziałam, że dodałeś klucz paella valenciana.
Arborio, który kupiłam jest lekko zaokrąglony i ma perłowy kolor. Zwykły ryż
jest cieńszy i bardziej biały.
Na poniższym zdjęciu ryż do paelli wygląda tak samo jak ten, który kupiłam smile
s7d2.scene7.com/is/image/LaTienda/rc-06?defaultImage=placeholder_215x215&$small_215$
voyager747-2 5 lat temu
nie zauważyłem smile ale skoro są inne odmiany to muszą się czymś różnić
fotoart-1 5 lat temu
Może tylko nazwą wink
voyager747-2 5 lat temu
chyba nie, to inna odmiana
fotoart-1 5 lat temu
W angielskiej Wikipedii podano, że do paelli potrzebne są krótkie ziarna białego
ryżu.
Na poniższej stronie pt. "What is the best rice to use in paella?" wyczytałam,
że ryż do paelli to specjalnie hodowany krótki ryż z niską zawartością skrobi i
wysokimi właściwościami absorpcyjnymi, a najlepszy taki ryż uprawia się w
Hiszpanii. www.saffrondust.com.au/what-is-the-best-rice-to-use-in-paella
voyager747-2 5 lat temu
to taki jak ten z Tarragony, wtedy pisałem tam pod naszą,ale ostatnio też go nie
było, mamy jeszcze pudełko
fotoart-1 5 lat temu
Na tej stronie podano też, że jeśli nie można znaleźć ryżu Bomba lub innego
hiszpańskiego ryżu Redondo, to można użyć najpopularniejsze, powszechnie
dostępne krótkie ziarna ryżu arborio. Kluczowym problemem ryżu arborio jest to,
że ma więcej skrobi i staje się lepki po ugotowaniu, a ryż paella ma mało skrobi
i ugotowane ziarna pozostają rozdzielone.
Pamiętam, że kiedyś gdzieś pisałeś o ryżu z Tarragony, ale teraz nie znalazłam
tej informacji.
voyager747-2 5 lat temu
no właśnie, dobrze że znalazłaś, bo ja nie wiedziałem czym się różnią za bardzo,
a z arborio nigdy nie robiliśmy
fotoart-1 5 lat temu
W smaku pewnie nie ma żadnej różnicy smile Ja nie jestem nie jestem ortodoksyjna w
sprawach kulinarnych i lubię przyrządzać dania według własnego gustu smile
voyager747-2 5 lat temu
jednak jakieś różnice są, może kiedyś pojedziesz do Walencji i spróbujesz na miejscu
fotoart-1 5 lat temu
Chciałabym spróbować oryginalnej paelli, bo w sumie nie mam pojęcia, jak powinna
smakować robiona przeze mnie smile
voyager747-2 5 lat temu
to następnym razem poszukaj ryżu i szafranu
voyager747-2 5 lat temu
te co jadłem w Hiszpanii są takie przypieczone na wierzchu, ten suchy
przypieczony ryż lubię najbardziej
fotoart-1 5 lat temu
Ryż kupujesz w sklepie internetowym? Czytałam gdzieś, że powinien być przypieczony.
voyager747-2 5 lat temu
nie, my kupowaliśmy w Realu, tylko tam był
voyager747-2 5 lat temu
najlepiej jest na parę minut włożyć do piekarnika
fotoart-1 5 lat temu
Czy możesz podać, co jest napisane na opakowaniu albo podać linka do zdjęcia?
W moich przepisach też podano, żeby włożyć gotową potrawę do piekarnika na 10
minut, ale nie chciałam czekać dłużej na jedzenie, bo byłam głodna smile
1   2   następne >
Dodaj komentarz
Aby komentować musisz być zalogowany załóż konto »
Najczęściej oglądane zdjęcia
Najczęściej komentowane zdjêcia

Pozostałe zdjęcia

«
  • Świątecznie
  • Świątecznie
  • Świątecznie
»
3578423

To zdjęcie należy także do:

Album Kulinaria

Album Kulinaria

74 zdjęć
«
  • 11.11.2011
  • Świątecznie
  • Świątecznie
»
3578423
Klucz kuchnia, jedzenie, obiad, warzywa ,...

Klucz kuchnia

3918 zdjęć
«
  • IMG_20190909_154603
  • IMG_20190909_154536
  • projekt
»
3578423
Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd