FotoForum
Załóż konto »
Zdjęcia z kluczem: cukinia
Obiad
Dodano: 19.08.2014 Odsłony: 1520
Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę stronę znajomemu

Brak danych exif

zamknij

Obiad

Autor: fotoart-1

Musaka inspirowana kilkoma przepisami

Komentarze (42)
fotoart-1 6 lat temu
Składniki:
0,5 kg bakłażana
2 cukinie
100 ml oliwy z oliwek
2 duże cebule
1 ząbek czosnku
5-6 surowych pomidorów bez skóry
0,5 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
300 ml mleka
3 łyżki masła
3 łyżki mąki
100 g żółtego sera
2 żółtka
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
sól
pieprz

Bakłażany wymyć, osuszyć, oczyścić i pokroić na plastry 0,5 cm. Posypać solą i
pozostawić na pół godziny. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i przesmażyć
razem z mięsem na 2 łyżkach oliwy. Przyprawić solą i pieprzem. Pokroić pomidory
w kostkę, dodać do mięsa razem z koncentratem pomidorowym, wymieszać, przyprawić
ziołami. Patelnię zdjąć z ognia. Cukinię pokroić w plastry, usmażyć na patelni.
Bakłażan opłukać, osuszyć i smażyć porcjami z obu stron.
W garnku na wolnym ogniu rozpuścić masło, dodać mąkę, wymieszać. Stopniowo dodać
mleko, całość wymieszać za pomocą trzepaczki. Doprawić solą i pieprzem,
następnie dodać żółtka i wymieszać.
Plastry bakłażana ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego, potem plastry cukinii,
na to wyłożyć mięso z sosem pomidorowym, na wierzch położyć plastry bakłażana.
Całość polać sosem beszamelowym i posypać serem. Piekarnik nagrzać do temp 190'C
z termoobiegiem. Piec około 40 minut.

Korzystałam z przepisów:
czerwieniblekit.blox.pl/2012/06/Mussaka.html
kuchnialidla.pl/product/Musaka-wedlug-Pascala-Brodnickiego
oraz Kulinarny Atlas Świata - Grecja
voyager747-3 6 lat temu
wygląda nieźle
fotoart-1 6 lat temu
...i jest pyszna smile Polecam!
voyager747-3 6 lat temu
jadłem w Grecji
fotoart-1 6 lat temu
smakowało?
voyager747-3 6 lat temu
tak
voyager747-3 6 lat temu
a jak dużo wyświetleń ma, chyba się ludzie zainteresowali smile
fotoart-1 6 lat temu
na wierzchu był pewnie ser feta?
voyager747 6 lat temu
już nie pamiętam, różne wersje były
4elza 6 lat temu
jadłam też, ale przepisu nie znałam (Y)
fotoart-1 6 lat temu
Voyager, rozumiem smile

Elzo, warto zrobić, przygotowanie jest łatwe, choć czasochłonne smile
voyager747 6 lat temu
dawno już nie byłem w Grecji
fotoart-1 6 lat temu
...a ja nigdy, miałam jechać z siostrą podczas studiów, ale z jakiegoś powodu
nie udało się sad
voyager747-3 6 lat temu
szkoda, my też nie wszędzie byliśmy, tylko na wyspach chyba 7 razy
fotoart-1 6 lat temu
to sporo smile
voyager747-3 6 lat temu
w sumie tak, ale to od 2000 roku, przez tyle lat, to nie aż tak dużo
fotoart-1 6 lat temu
średnio co drugi rok smile
voyager747-3 6 lat temu
ostatnio chyba w 2011 r.
fotoart-1 6 lat temu
to nie aż tak dawno smile
voyager747 6 lat temu
tylko 1 dzień
fotoart-1 6 lat temu
zapewne jeszcze nieraz zobaczysz greckie zakątki i posmakujesz greckiej kuchni smile
luka_4 6 lat temu
Znowu mnie kusisz suspicious big_grin Mmmm pychotka
fotoart-1 6 lat temu
...bo ja jestem kulinarna kusicielka cool
voyager747 6 lat temu
mam nadzieję
voyager747-3 6 lat temu
w tym roku cała Grecja wykupiona, lastów niet
fotoart-1 6 lat temu
przeglądałam takie oferty w biurze podróży, przeważała Bułgaria
voyager747-3 6 lat temu
jak ja szukałem to Bułgarii też nie było, tylko Egipt wszędzie
fotoart-1 6 lat temu
to pewnie zależy od biura, bydgoszczanie preferują wyloty z Bydgoszczy, akurat
do Bułgarii było najwięcej czarterów
luka_4 6 lat temu
No i znowu będę musiała robić wink big_grin
voyager747-3 6 lat temu
no tak, a u nas wszystko wykupione już
1   2   następne >
Dodaj komentarz
Aby komentować musisz być zalogowany załóż konto »
Najczęściej oglądane zdjęcia
Najczęściej komentowane zdjêcia

Pozostałe zdjęcia

«
  • autor M.Przeszlakowska 080
  • autor M.Przeszlakowska 080
  • gołąbki  z cukinią
»
3689554

To zdjęcie należy także do:

Album Kulinaria

Album Kulinaria

75 zdjęć
«
  • 11.11.2011
  • Świątecznie
  • Świątecznie
»
3689554
Klucz kuchnia, jedzenie, obiad, warzywa ,...

Klucz kuchnia

3934 zdjęć
«
  • 3
  • Kurczak
  • elena
»
3689554
Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd