FotoForum
Załóż konto »
Czarnina - czarna polewka
Dodano: 04.08.2017 Odsłony: 334
Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę stronę znajomemu

Dane exif

zamknij
model:
NIKON COOLPIX P500
data wykonania:
21.12.13, 16:57
czas naświetlania:
1/30 sec
przesłona:
ogniskowa:
4,0 mm

Czarnina - czarna polewka

Autor: zbyszek0777

Komentarze (22)
jetlag007 4 miesiące temu
Z kaczej krwi?
Nigdy nie jadłem .
zbyszek0777 4 miesiące temu
Oczywiście że z kaczej krwi... nie jada się często,
lecz jest to smak wsi z dawnych lat...
smile
aga-foto3 4 miesiące temu
to tak jak flaczki, ktorymi, przypuszczam kazdy sie zajada smile nie, nigdy nie
robilam , (nie przynaleze do kuchni) ale w restauracji, owszem , tzn. flaczki smile
... nie widzialam podawanej z ziemniakami, jest specjalny do niej makaron 'łazanki'.
matanzani 4 miesiące temu
Zupa mojego dzieciństwa..... Kaczki chodziły po podwórku.. był "surowiec', więc moja babcia robiła ją
często...Wbrew wielu uprzedzeniom to bardzo dobra zupa..słodkawa ..z suszonymi owocami, a śliwki powinny być
wędzone ,a nie suszone .Mają zupełnie inny posmak.. U nas wszyscy tę zupkę lubili .
Teraz trudno o żywą kaczkę , wiele starych przepisów poszło w zapomnienie..
Czy tę na Twojej focie podano z ziemniakami ????? nie spotkałam się z taką wersją i nie wyobrażam sobie tego
smaku.... Z makaronem to i owszem , ale ziemniaki mi nijak nie pasują ....
matanzani 4 miesiące temu
I jeszcze jedno ...... ja znam wyłącznie nazwę -" czernina"... O czarninie nie słyszałam ...smile
zbyszek0777 4 miesiące temu
Tak.. ta jest z ziemniakami i najczęściej taką wersję na wsi jadałem, z makaronem też dobre...
Myślę że jak gospodyni zrobiła tak było... tak samo jak z nazwą, znałem jako czarnina, czernina lub czarna
polewka... ta ostatnia nazwa występuje w zwyczaju gdy niechcianemu zięciowi podaje się tę zupę żeby więcej nie
przychodził. Dlatego gdy ktoś dostał "czarną polewkę" mogło znaczyć że nie jest tu mile widziany... smile
matanzani 4 miesiące temu
Jestem starej daty i czytałam m.in. "Pana Tadeusza" ...winkwink
Dziś pewnie wielu nawet nie wie jakim symbolem była ta zupka .....smile
can.x 4 miesiące temu
Fuj! Nie tknął bym jej. Nie lubię też zatopionych łyżek.
zbyszek0777 4 miesiące temu
Każdy ma swój smak i swoją wizję...
Mam z tą zupą miłe wspomnienia,
chociaż pamiętam że jako dziecko nie mogłem się do niej przekonać.
Tak samo jak do flaczków, czy pepsi...
...podpiwek ze studni to było to...

Gusty i smaki się zmieniają,
warto próbować nawet po latach...
kot_pettter 4 miesiące temu
Używam nazwy czernina, ale uwielbiam! I bardzo żałuję, że nie mam gdzie kupić
kaczej krwi i nie mogę ugotować czerniny sama. Szukam jej zawsze podczas
wyjazdów na "czerninowe tereny". W tym roku, będąc dwa tygodnie w sanatorium w
Ciechocinku, jadłam ją cztery razy: w Ciechocinku, w Inowrocławiu, w Toruniu i
we Włocławku.

Ale ziemniakom mówię nie! Zwykłemu makaronowi też. Jako dodatek - wyłącznie
ziemniaczane kluseczki.
aga-foto3 4 miesiące temu
can.x , co do łyżek i nawet talerzy zgadzam sie, nie kazda bowiem potrafie jesc smile
a ozorki probowales ? ze slyszenia wiem, ze smaczne, niestety, nie zmusze sie,
aby potwierdzic ta teze smile
a flaczki byly przeciez bardzo popularne w Polsce i smacznie przyrzadzane, nie
wiem jak jest teraz, podawane z buleczka, w miseczce, smakowaly wysmienicie smile
Pamietam, moj brat nigdy natomiast nie mogl przelknac ryzu, ale zrobil
przyjemnosc gospodyni, kiedy u niej goscil z wizyta, powiedzial, ze jest nawet
smaczny wink
can.x 4 miesiące temu
widocznie ten ryż podany był estetyczniesmilea to co tu widzę wygląda mi na psią
miche... I ta łyżka zatopiona do kolan...
matanzani 4 miesiące temu
Mój tata mawiał ::" nie wierz gębie dopóki nie położysz na zębie ..."... I ja trzymam się tego całe życie ...smile
Gdyby człowiek czegoś nie spróbował to nie wie czy się tym smakiem zachwycać czy obejść "jedzonko" z daleka....wink
Znam więc smak ozorków / pyszne!!! /... i flaczków...i wielu innych naszych , ale też egzotycznych potraw...
Stoły i smakowitości na nich łączą ludzi... na całym świecie...smilesmile Polecam sprawdzać !!!!! smilesmilesmile
pinkink3 4 miesiące temu
Oh! Mata, przypomnialas mi, co slyszalam w dziecinstwie kiedy krecilam nosem na rozne potrawy -" nie wierz
gebie, poloz na zebie"smile)
Hmmm, jak to dawno bylo...smile

Czernina znana jest mi tylko z opowiesci wielkopolskiej czesci naszej familii. Nigdy mnie nie rwalo, zeby jej
sprobowac, bo wiedzialam, z czego jest zrobiona, choc taka kaszanke/ krupniok ubilam choc, ingrediencje
podobne. Ale ja o tym wtedy nie wiedzialam. wink
Dowiedzialam sie, kiedy bylo juz za pozno.smile

Co do zdjecia musze sie z Canem zgodzic - micha rzeczywiscie wyjatkowo nieapetyczna. Jej wyglad moze
tylko poglebic niechec do tego dosc kontrowersyjnego dania.
zbyszek0777 4 miesiące temu
Mam w domu miskę wystruganą z gruszy przez mojego dziadka...
W takiej misce byłoby ok?
Mi smakuje z takiego naczynia i taką łyżką,
oczywiście nie wszystkim musi.
Nie znoszę przerostu formy nad treścią.
...a żeby zupę zjeść łyżkę trzeba zanurzyć,
czy się to komu podoba czy nie...
no chyba że ktoś będzie "siorbać" przechylając talerz czy miskę...
niennte 4 miesiące temu
Nie na darmo się mówi, że jemy również oczami.
A do zdjęcia tym bardziej - należało wziąć ładny talerz, nie nalewać po wręby,
nie pokazywać obślimpranej krawędzi oraz łyżkę położyć obok. Całość na ładnym
obrusie lub podkładce.
Tak to faktycznie wygląda jak micha dla psa sad
zbyszek07 4 miesiące temu
Zdjęcie zrobiłem w trakcie jedzenia. Nie jest i nie miało być zdjęciem reklamowymi. Salaterka jest z kompletu
zastawy z Ikei. Widzę że ważniejszy jest dla Was talerz, niż to co na talerzu. Lubię też zsiadłe mleko, lecz chyba
zdjęcia nie pokażę... nie wiem czy zajadam z odpowiedniego naczynia i odpowiednią łyżką.
niennte 4 miesiące temu
Jeżeli zdjęcie ukazuje się na ogólnodostępnym forum, to oczywiste, że ważne jest
ujęcie, a nie zawartość talerza.
Spróbować nie mogę, za to patrzę i widzę to, co widzę...
nobullshit 4 miesiące temu
Jako weteranka amatorskiej fotografii kulinarnej - w Galerii Potraw od początku
jej istnienia - będę bronić Zbyszka, bo bardzo trudno jest dobrze sfotografować
zupę, zwłaszcza tak niewyględną.
Moje próby restauracyjne:
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,117586550,164468925.html
Owszem, Zbyszek mógł był obetrzeć talerz z tego rozchlapanego, ale nie rozumiem,
o co chodzi z zanurzoną łyżką.
Nie znasz się, Niennte. smile Najpopularniejsze blogerki kulinarne fotografują
talerze wyszczerbione i kładą obok nich zmiętą ścierkę do naczyń. Taka
rustykalna moda, w którą Zbyszek niechcący się wpasował. smile

Ale przeciwko ziemniakom (i marchwi!) w czerninie nadal protestuję!
niennte 4 miesiące temu
Ok, nie znam się. Nie oglądam blogów kulinarnych, bo nie przepadam za
gotowaniem. Tutaj zdjęcie wylądowało na głównej, więc siłą rzeczy oceniam zdjęcie.
Wiem jedno, że tak sfotografowana potrawa nigdy nie zachęciłaby mnie do jedzenia
ani nie zakwalifikowałabym jej do kategorii "coś pysznego". Gdyby mi tak
zaserwowano zupę w restauracji, nie skosztowałabym jej.
can.x 4 miesiące temu
Mata powiedziała, ze jej tata powiedział 'nie wierz gębie dopóki nie położysz na
zębie ..."... Są jeszcze inne powiedzenia związane z jedzeniemsmile Człowiek nie
świnia - wszystko zje wink dobra żona tym się chlubi, że gotuje co mąż lubi smile
Jaki przy stole, taki w łóżku big_grin big_grin

Smakuje, delektuje, czy byle jakwink

talerz z zawartością nie pasuje do wątku "coś pysznego"
zbyszek07 4 miesiące temu
Dla każdego "coś pysznego", Dla każdego coś innego. smile
Dodaj komentarz
Aby komentować musisz być zalogowany
załóż konto »
Najczęściej oglądane zdjęcia
Najczęściej komentowane zdjęcia

Pozostałe zdjęcia

«
  • Chorwacja
  • Warszawa
  • Muszyna
»
4088456

To zdjęcie należy także do:

Klucz posiłek, krew, czarnina ,...

Klucz posiłek

144 zdjęć
«
  • Coś smacznego
  • Coś smacznego - owoce
  • Czarnina - czarna polewka
»
4088456
Oraz do kluczy: krew, czarnina, czarna polewka
Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd