FotoForum
Załóż konto »
Zdjęcia z kluczem: Kulinaria
Wdzydze
Dodano: 19.01.2019 Odsłony: 390
Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę stronę znajomemu

Brak danych exif

zamknij

Wdzydze

Autor: fotoart-1

W karczmie "Zagość" jadłam na obiad danie regionalne Ali-Baba, czyli babę ziemniaczaną z sosem pieczarkowym

Komentarze (11)
aseretka 11 miesięcy temu
Wygląda smakowicie. smile Właśnie robię taką dla jutrzejszych gości, ale nie wiem, czy będzie ona według
regionalnego, kaszubskiego przepisu. Raczej to będzie "moja własna wariacja". smile
fotoart-1 11 miesięcy temu
To mnie zaskoczyłaś! shock smile Nie wiedziałam, że to popularne danie. Konsumowałam
je po raz pierwszy we Wdzydzach. Zamówiłam z ciekawości. Myślałam, że wykonano
je z gotowanych ziemniaków.
W Wikipedii podano, że baba z surowych ziemniaków jest tradycyjną potrawą
kuchni białoruskiej.
pl.wikipedia.org/wiki/Babka_ziemniaczana
4elza 11 miesięcy temu
Też to jadłam w Polsce.
Moja znajoma posiadająca lwowskie korzenie robi to bardzo często, zwłaszcza na wigilię.
Tyle, że nieco inaczej:
miesza ziemniaki ugotowane z surowymi i tam jakąś resztę dodatków,
w foremce na podłużne ciasto umieszcza to do stężenia w lodówce,
później kroi grube plastry i smaży w głębokim tłuszczu.
Osobiście wolę placki ziemniaczane, są bardziej chrupiące smile
aseretka 11 miesięcy temu
Moja właśnie się piecze... Bo przeciwnie niż Twoja koleżanka Elzo, piekę ją w foremce do pieczenia ciasta. Baba nie
ocieka wtedy tłuszczem. Do wnętrza baby dodaję oprócz kostek wędzonego boczku również podsmażone pieczarki.
Do polania będzie sos z borowików nazbieranych przez męża. smile Już mi ślinka cieknie...
fotoart-1 11 miesięcy temu
Znalazłam przepis na taką babę w zeszycie kulinarnym GW pt. Spotkanie z kuchnią
kresową. Podano, że trzeba piec w piekarniku ok.50 min. Nie lubię czekać długo
na obiad suspicious Smażenie w tłuszczo trwa zapewne krócej. Jednak przygotowanie
tradycyjnych placków ziemniaczanych jest zdecydowanie mniej czasochłonne. Żeby
ułatwić sobie robotę, mielę ziemniaki w elektrycznej maszynce do mięsa.
aseretka 11 miesięcy temu
No niestety... podobnie, jak ciasto potrzeba na pieczenie ok. 40-60 minut. Musi się dopiec w środku. Trochę
poczekać trzeba, ale przecież nie stoisz przy piecu i jej nie przewracasz. smile Gdybym miała napiec placków
ziemniaczanych dla 12 osób, to byłoby bardziej czasochłonne i męczące.
A propos placków ziemniaczanych, to lepsze i bardziej chrupiące są, gdy ziemniaki ścieramy na tarce o grubych
oczkach. Kiedyś też ścierałam na drobno, ale od pewnego czasu przekonałam się (i męża również), że te
naścierane na grubszych są smaczniejsze.
fotoart-1 11 miesięcy temu
Nigdy nie robiłam ciasta poza pizzą, którą piecze się kilkanaście minut.
Tylko raz w życiu szykowałam jedzenie dla 10 osób. Od tamtego czasu minęło
kilkanaście lat i nie zanosi się na kolejną dużą gościnę. Nie mam zdrowia, siły
i zapału na czasochłonne pichcenie indifferent
Chętnie zjadłabym w domu babę ziemniaczaną, ale na porcję dla dwóch osób nie
warto grzać piekarnika przez godzinę wink
Też lubię chrupiące placki ziemniaczane i dlatego ziemniaki mielę przez sitko z
dużymi oczkami.
s.wawelski 7 miesięcy temu
Wygląda smakowicie. Nigdy tego przysmaku nie jadłem, aczkolwiek juz wcześniej o babie słyszałem. Muszę kiedyś
spróbować, ale w Krakowie nigdzie nie natrafiłem na cos takiego...
fotoart-1 7 miesięcy temu
W takim razie powinieneś udać się na Kaszuby wink
s.wawelski 7 miesięcy temu
Daleka droga, ale skoro powinienem, pojadę smile
fotoart-1 7 miesięcy temu
Bliżej niż do Iranu wink
Dodaj komentarz
Aby komentować musisz być zalogowany załóż konto »
Najczęściej oglądane zdjęcia
Najczęściej komentowane zdjêcia

Pozostałe zdjęcia

«
  • Wdzydze
  • Wdzydze
  • Wdzydze
»
4156108
Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd