FotoForum
Załóż konto »
Zdjęcia z kluczem: oliwka
Grecja
Dodano: 15.02.2019 Odsłony: 399
Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę stronę znajomemu

Dane exif

zamknij
model:
SONY DSC-HX400V
data wykonania:
13.09.18, 17:40
czas naświetlania:
0.02 sec
przesłona:
ogniskowa:
4.3 mm

Grecja

Autor: bah77.eu

Grecja - Wyspy Jońskie - Wyspa Zakintos - Exo Hora - najstarsza oliwka na wyspie.

Komentarze (14)
fotoart1 2 lata temu
Te stare oliwki mają niesamowicie powykręcane pnie! shock
bah77.eu 2 lata temu
A ich starość zaczyna się w wieku 1000 lat...
fotoart1 2 lata temu
Mają szczęście, że mogą tak długo żyć i nikt ich nie wycina, gdy mocno
rozrastają się w różnych kierunkach.
W Polsce uznano by pewnie, że stanowią zagrożenie dla życia i bezpieczeństwa
ludzi uncertain
bah77.eu 2 lata temu
Albo przypominano, że oliwka największą wydajność osiąga w wieku 30-40 lat. indifferent
fotoart-1 2 lata temu
Nie wiedziałam o tym. Czy można jeść surowe owoce? Nie przepadam za oliwkami w
słoiku, jakie są sprzedawane powszechnie w polskich sklepach.
bah77.eu 2 lata temu
Dojrzałe owoce są jadalne nawet na surowo, ale gdzie je dostaniesz (są nietrwałe, więc trzeba je zakonserwować)?
Polecam nadziewane, np. czosnkiem albo migdałami. smile
fotoart1 2 lata temu
Dzięki za wyjaśnienie smile Nie lubię konserwowanego czosnku, a po surowym jest mi
ciężko na żołądku.
Wczoraj widziałam w internetowej ofercie marketu oliwki zielone nadziewane
migdałami. Jak tam będę, to kupię na spróbowanie.
fotoart1 2 lata temu
Dzięki! smile
A tak na marginesie... Nie wiem, czy zaglądasz do FoFF. Znalazłam informację
dotyczącą likwidacji nieaktywnych kont. Sprawa chyba powinna zainteresować
Ciebie. fotoforum.gazeta.pl/72,2,999,167648108,167648108.html
bah77.eu 2 lata temu
Dziękuję, wiem. smile
kiks44 2 lata temu
Nie tak dawno dotarło do mnie, że oliwki zielone i czarne to te same owoce.
Zielone są od razu konserwowane w roztworze soli. Żeby były czarne- dojrzewają
na słońcu. Podejrzewam, że wówczas olej w nich zawarty częściowo jełczeje i stąd
ich specyficzny smak. Ale to tylko moje podejrzenie.
kiks44 2 lata temu
Niemal 70% wszystkich kwasów tłuszczowych w oleju z oliwek to kwas oleinowy.
Bardzo cenny składnik naszej diety bo jest to kwas mający jedno wiązanie
nienasycone ?-9 w konfiguracji -cis.
Inna konfiguracja kwasów nienasyconych to tzw. -trans i występuje w dużej mierze
w tłuszczach zwierzęcych. Te naturalne jeszcze nie są najgorsze. Najbardziej
okropne działania na organizm ludzki przypisuje się tłuszczom -trans
powstających podczas uwodorniania olejów roślinnych- czyli podczas produkcji
margaryny. Co ciekawe uważa się dziś, że masło- mimo, że to tłuszcz pochodzenia
zwierzęcego nie jest tak szkodliwe jak margaryna.
Zatem dieta śródziemnomorska- to samo zdrowie.
kiks44 2 lata temu
Podobno wielu ludzi w tamtejszym regionie rozpoczyna dzień od kieliszka- oliwy z
oliwek. Chyba bym nie potrafił. Kiedyś u tzw. baby przydrożnej w Chorwacji
chciałem kupić domowej roboty śliwowicę i oliwę. Żeby mnie zachęcić do zakupu
poczęstowała mnie po kieliszku jednego i drugiego. O ile ze śliwowicą nie miałem
najmniejszego problemu to do wypicia oliwy musiałem mocno się zmuszać smile
bah77.eu 2 lata temu
Ciekawa opowieść. smile
Dodam tylko, że czarne oliwki są bardziej dojrzałe od zielonych (pochodzą z tych samych roślin).
Dodaj komentarz
Aby komentować musisz być zalogowany załóż konto »
Najczęściej oglądane zdjęcia
Najczęściej komentowane zdjêcia

Pozostałe zdjęcia

«
  • Grecja
  • Grecja
  • Grecja
»
4158487

To zdjęcie należy także do:

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd