FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Re: Kuchnia śląska - kopa śląska

Autor: bernadeta75 Data: 30.01.12, 23:04
kopa - wersja z ok. Mysłowic.

biszkopt
50 g posiekanych orzechów
50 g rodzynek namoczonych w spirytusie
20 g prażonych migdałów
50g spirytusu
500ml śmietany kremówki
puszka ananasów
1/2 puszki gruszek z zalewy
1/2 puszki brzoskwiń z zalewy
2 śmietan-fixy

na biszkopt:

3 jajka
3 łyżki mąki pszennej tortowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
6 łyżek cukru
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Na początek należy upiec biszkopt. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania
dosypujemy cukier, dalej ubijając. Stopniowo dodajemy żółtka i nadal ubijamy. Proszek
do pieczenia należy wymieszać z przesianą mąką. Mikser wyłączyć. Mąkę wsypać do masy
jajecznej i delikatnie drewnianą łyżką wymieszać. Wlać do tortownicy (moja o średnicy
21cm) i upiec w 180? C przez około 35-40 minut do suchego patyczka. Odstawić do
ostygnięcia. Gdy wystygnie przekroić na 3 cienkie krążki.

Owoce odsączamy i kroimy na kawałki. Śmietankę ubijamy na sztywno z fiksami. W soku
z brzoskwiń lub ananasa rozprowadzamy spirytus. Ma powstać mocny poncz. Spirytusu
oczywiście można dać więcej jeśli jest taka potrzeba.

Teraz są dwa sposoby ułożenia kopy. Albo układa się w górę na płaskim talerzu coś w
rodzaju kopca kreta lub w głębokiej szklanej misce tak jak ja to zrobiłam (moja kopa
wędrowała ze mną w gości, więc ciężko by było mi ją wziąć ze sobą na talerzu).
Warstwy kopy: najpierw warstwa z jednego placka biszkoptu, który nasącza się dość
mocno ponczem, na to warstwa owoców lekko skropionych spirytusem, na to bakalie,
warstwa bitej śmietany, ponownie biszkopt, skropić ponczem, owoce, bakalie i śmietana.
I tak do wyczerpania składników Na górze zawsze powinna być bita śmietana, która
dekorujemy owocami, bakaliami, tym czym chcemy wg własnej fantazji. Można także
porwać biszkopt na kawałki, wymieszać je z owocami, bakaliami i alkoholem, przekładając
bitą śmietaną. Tak przygotowany deser odstawiamy na noc do lodówki, bo najlepszy jest
na drugi dzień, gdy się "przegryzie".


--
mojkulinarnypamietnik.blogspot.com/
i
galopemprzezkuchnie.blogspot.com/

Re: Chyba wedle twojego Opy :P - daxter 07.01.11, 22:53    
Re: Chyba wedle twojego Opy :P - felinecaline 07.01.11, 23:08    
Re: Jo sie wos pytom- kaj jest recept na ... - genova51 07.01.11, 19:22    
Re: Lagnoszki wg Remigiusza Rączki - bernadeta75 31.01.11, 23:52    
Re: Lagnoszki wg Remigiusza Rączki - bobralus 01.02.11, 22:40    
Re: Lagnoszki - film instruktażowy - bernadeta75 02.02.11, 17:51    
Re: Lagnoszki - film instruktażowy - daxter 03.02.11, 19:45    
Re: Lagnoszki - film instruktażowy - bobralus 04.02.11, 14:38    
Re: Lagnoszki wg Remigiusza Rączki - fettinia 04.02.11, 09:00    
Re: Lagnoszki wg Remigiusza Rączki - daxter 04.02.11, 09:45    
:)a jo - fettinia 04.02.11, 10:00    
Re: Lagnoszki wg Remigiusza Rączki - 363636r 04.02.11, 11:35    
wodzionka byla:) - fettinia 04.02.11, 08:57    
Re: wodzionka byla:) - zuzanka79 13.02.11, 14:36    
Gumiklyjzy po inkszymu ;) - zuzanka79 13.02.11, 14:44    
Re: Gumiklyjzy po inkszymu ;) - zuzanka79 13.02.11, 14:46    
Re: Gumiklyjzy po inkszymu ;) - ania_m66 13.02.11, 16:57    
Re: Gumiklyjzy po inkszymu ;) - daxter 13.02.11, 18:59    
Re: Gumiklyjzy po inkszymu ;) - zuzanka79 13.02.11, 19:28    
Re: Gumiklyjzy po inkszymu ;) - fettinia 14.02.11, 10:42    
Re: Gumiklyjzy po inkszymu ;) - magdalena2lbn 14.02.11, 11:24    
Re: Gumiklyjzy po inkszymu ;) - magdalena2lbn 14.02.11, 11:28    
Re: Gumiklyjzy po inkszymu ;) - zuzanka79 14.02.11, 13:13    
Re: Gumiklyjzy po inkszymu ;) - julia-1000 14.02.11, 19:35    
Rety ,rety ... - zuzanka79 14.02.11, 19:55    
Re: Gumiklyjzy po inkszymu ;) - linn_linn 15.02.11, 09:56    
Re: Gumiklyjzy po inkszymu ;) - hal65 16.02.11, 21:45    
Re: Kuchnia śląska - Szpajza cytrynowo-czekoladowa - bernadeta75 21.06.11, 23:49    
Re: Kuchnia śląska - Szpajza cytrynowo-czekoladow - ada122 22.06.11, 08:25    
Szpajza cytrynowa z zieloną herbatą matcha - bernadeta75 01.05.12, 22:22    
Re: Kuchnia śląska - kopa pszczyńska - bernadeta75 25.06.11, 22:50    
Re: Kuchnia śląska - kopa pszczyńska - genova51 26.06.11, 19:18    
Re: Kuchnia śląska - kopa śląska - bernadeta75 30.01.12, 23:04    
Re: Kuchnia śląska - kopa śląska - mimbla.londyn 21.02.12, 02:33    
Re: Kuchnia śląska - kopa śląska - bernadeta75 09.01.13, 10:12    
myslalam ze to tylko u nas bylo, to ma caly swiat - mhr2 21.02.12, 13:46    
Re: moja parzybroda - bernadeta75 09.10.11, 23:34    
Re: moja parzybroda - daxter 02.05.12, 18:56    
Re: Kuchnia śląska - wątek zbiorczy - drzewko214 02.01.12, 23:36    
Re: Kuchnia śląska - wątek zbiorczy - daxter 08.01.12, 15:57    
Re: Kuchnia śląska - wątek zbiorczy - daxter 08.01.12, 16:04    
Re: Kuchnia śląska - wątek zbiorczy - drzewko214 10.01.12, 07:47    
Re: Kuchnia śląska - wątek zbiorczy - daxter 10.01.12, 22:12    
Re: Kuchnia śląska - wątek zbiorczy - misiaszu 07.03.12, 20:39    
Re: Kuchnia śląska - wątek zbiorczy - daxter 08.03.12, 16:33    
Misiaaszu :) - daxter 27.09.12, 17:31    
Re: Kuchnia śląska - wątek zbiorczy - daxter 27.09.12, 12:26    
Re: Kuchnia śląska - wątek zbiorczy - mhr2 27.09.12, 12:32    
Re: Kuchnia śląska - wątek zbiorczy - mhr2 27.09.12, 12:38    
Re: Kuchnia śląska - wątek zbiorczy - daxter 27.09.12, 12:48    
Re: Kuchnia śląska - wątek zbiorczy - mhr2 27.09.12, 12:56    
Re: Kuchnia śląska - wątek zbiorczy - daxter 27.09.12, 13:29    
Re: Kuchnia śląska - wątek zbiorczy - mhr2 27.09.12, 13:46    
Książka Kucharska- kuchnia śląska - drzewko214 23.04.13, 13:09    
Re: Książka Kucharska- kuchnia śląska - mimbla.londyn 24.04.13, 10:06    
Re: Książka Kucharska- kuchnia śląska - felinecaline 25.04.13, 12:36    
Re: Książka Kucharska- kuchnia śląska - bernadeta75 24.04.13, 19:47    
Re: Książka Kucharska- kuchnia śląska - daxter 29.01.14, 20:31    
Re: Książka Kucharska- kuchnia śląska - daxter 05.09.14, 16:31    
Re: Książka Kucharska- kuchnia śląska - dzio-ucha 25.09.14, 01:02    
Re: Książka Kucharska- kuchnia śląska - daxter 28.09.14, 17:46    
Re: Książka Kucharska- kuchnia śląska - daxter 28.09.14, 17:54    
[...] - szelta 12.05.13, 22:15    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd