FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Styropian
   wronka8   07.02.10, 17:56 zarchiwizowany
Witam! Chciałam Wam zaprezentować ciasto o nazwie "Styropian". W smaku i
wyglądzie bardzo przypomina sernik, jednak przepis zaskakuje zupełnie innymi
składnikami. Jest bardzo łatwy do zrobienia, szybki i tani, a do tego smakuje
wspaniale. Zachęcam do wypróbowania.


Ciasto:

3 szkl. mąki
1/2 szkl. cukru pudru
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag. masła lub margaryny

Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. 1 część wyłożyć
na spód blaszki i posmarować powidłem śliwkowym lub inną konfiturą. Drugą
włożyć do lodówki lub zamrażarki.

Środek:

1 litr śmietany 18 %
20 dag wiórków kokosowych
5 białek
1 szkl. cukru
1 budyń śmietankowy duży
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić z cukrem, dodać śmietanę i pozostałe składniki. Wymieszać. Wyłożyć
to na ciasto posmarowane powidłem. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.
Piec ok. 50 min. W temperaturze 180 °C.
Studzić ciasto ok. 3 godzin.

Smacznego !!!!


  Re: Styropian
   issys   07.02.10, 18:38 zarchiwizowany
ślicznie wygląda...tak z daleka myślał że to sernik....zapisuję i
zrobię..;)pozdrawiam
--
Iza i Natalkawiosennie
mniam-mniam.bloog.pl

  Re: Styropian
   marianna73   07.02.10, 19:49 zarchiwizowany
obiecujący ,inny przepis i smakowite zdjęcie
mam tylko pytanie dodatkowe:

> 1 litr śmietany 18 %

śmietana słodka czy moze być kwaśna?


> 1 budyń śmietankowy duży


duży to jaki? ja znam jeden-40g




--
"Kobieta powinna mieć oczy szeroko otwarte przed ślubem i lekko przymknięte po
ślubie"

  Re: Styropian
   wronka8   07.02.10, 20:42 zarchiwizowany
Śmietana ma być najzwyklejsza czyli kwaśna, a budyń duży czyli większy niż te
standardowe (podwójna porcja) - zazwyczaj na opakowaniu jest napisane "duży" lub
"rodzinny".

  Re: Styropian
   thiessa   07.02.10, 22:27 zarchiwizowany
Fajne i nazwa tez ciekawa. Zrobie, bo wyglada na szybkie.
--
"Jesli jestes kotleciarzem - jedz to w domu po kryjomu! Zero tolerancji" (bene_gesserit na
FK)
RPA 18.10.2009-09.11.2009

  Re: Styropian
   siostraheli   07.02.10, 22:26 zarchiwizowany
Wygląda bardzo zachęcająco, ale nazwa zupełnie nie zachęca.

  Re: Styropian
   wronka8   07.02.10, 22:45 zarchiwizowany
W sumie to sama nie wiem skąd taka nazwa, pewnie przez ten biały środek ciasta
;) Mnie też ta nazwa niezbyt pasuje, ale taki przepis dostałam i nie chciałam
zmieniać oryginału ;)
Zachęcam do wypróbowania, bo to naprawdę pyszne ciasto i czekam na fotki i Wasze
opinie :)

  Re: Styropian
   stokrotka-psotka   08.02.10, 09:17 zarchiwizowany
Mam pytanie nt. tej śmietany. Ona ma być gęsta kwaśna czy lejąca kwaśna oraz co się
stanie jeśli dodam słodką śmietankę? Jakoś kwaśna mi nie pasuje.
Dziękuję za odpowiedź.
S.

  Re: Styropian
   wronka8   08.02.10, 10:08 zarchiwizowany
Przepis ten otrzymałam niedawno i robiłam go dopiero jeden raz, bez żadnych
eksperymentów tylko dokładnie wg przepisu. Nie wiem jak by to było ze słodką
śmietaną, ale wydaje mi się, że właśnie taka kwaśna, gęsta tu najbardziej
pasuje. Słodka - być może placek byłby za słodki, a lejąca - być może ta wkładka
biała byłaby za rzadka i placek by się tak nie trzymał. Ja miałam właśnie
śmietanę najzwyklejszą - gęstą i kwaśną (taką jaką produkują rożne firmy i jest
ich w sklepach najwięcej) i sprawdziła się super! Jak się ją połączy z cukrem,
budyniem i kokosem daje pyszny śmietankowo-kokosowy, lekko słodki smak.

  Re: Styropian
   stokrotka-psotka   08.02.10, 10:45 zarchiwizowany
Wronka dziękuję za odpowiedź.

S.

  Re: Styropian
   pani.serwusowa   08.02.10, 14:04 zarchiwizowany
Fajne ciasto. :) Rzeczywiscie wyglada jak sernik.
--
Te cwane sępy!

  Re: Styropian
   gnomka   08.02.10, 20:41 zarchiwizowany
a ten budyń to się dodaje w formie proszku czy trzeba go ugotować z mlekiem?
pewnie śmieszne to moje pytanie, ale ja prawie nie robię ciast :)

  Re: Styropian
   wronka8   08.02.10, 20:52 zarchiwizowany
w formie proszku ;)
mieszasz sobie go z mąką i proszkiem do pieczenia i dodajesz do masy śmietanowej

  Re: Styropian
   brynia2   08.02.10, 23:05 zarchiwizowany
Właśnie siedzi w piekarniku :)
Przyznam się, że jestem pełna obaw o jego przyszłość, choć zza szybki wygląda
ładnie i ślicznie się rumieni.
Ciąg dalszy relacji jutro, dobrej nocki :)

  Re: Styropian
   edysia79   09.02.10, 13:19 zarchiwizowany
Podoba mi się :)
Przepis wylądował w ulubionych do niedalekiego wypróbowania.
--
moje hafty
mój haftowany blog
u edysi przy kuchennym stole

  Re: Styropian
   romanska.3463   09.02.10, 14:48 zarchiwizowany
ch ętnie spróbuję takie upiec, chociaż wbrew temu co autorka pisze - do tanich
raczej nie należy ;-)

  Re: do wronki8 pytanie;
   ajer2   09.02.10, 15:20 zarchiwizowany
ten budyń duży to na ile ml mleka jest w przepisie na opakowaniu?Ciasto wygląda
apetycznie:)

  Re: do wronki8 pytanie;
   wronka8   09.02.10, 15:29 zarchiwizowany
mój był na 1 litr mleka

  cd. obiecanej relacji
   brynia2   09.02.10, 19:03 zarchiwizowany
Melduję, że moje obawy okazały się strachami na lachy i bardzo dobrze :)
Zamiast ocieplać, będziemy jeść, bo ciasto okazało się tak smaczne, na jakie
wygląda w poście autorki wątku. Smak pomiędzy serem, kokosem i jabłkami. Skąd
ten posmak jabłkowy, diabeł wie ;))
Upiekłam z połowy porcji.
Dałam 1 budyń 60g śmietankowy "Winiary" bez cukru i 1/4 łyżki mąki
kukurydzianej. Spód posmarowałam dżemem brzoskwiniowym mało słodkim własnej
roboty, a na nim rozsypałam garstkę mrożonych pokruszonych malin. Piekłam w
tortownicy o średnicy 21cm równa godzinkę, w ok. 190st. z termoobiegiem.
Ciasto jest zwarte, dobrze się kroi, a w smaku delikatne, aż za bardzo.
Następnym razem, aby dodać mu wyrazistości, zaryzykuję i część wiórek zastąpię
owocami o kwaskowatym posmaku. Podobno, "do odważnych świat należy, głupim
szczęście sprzyja" ;))

Dziewczyny, zabierajcie się śmiało za pieczenie styropianu, szlak przetarty :)
Smacznego życzę!




  Re: cd. obiecanej relacji
   wronka8   09.02.10, 21:32 zarchiwizowany
Bardzo się ciesze, że skorzystałaś z mojego przepisu i że ciasto smakowało. Ja
też wypróbuję Twój pomysł z owocami.
Pozdrawiam serdecznie :)

  powiem Wam jeszcze.....
   brynia2   10.02.10, 15:31 zarchiwizowany
że to ciasto jest dzisiaj smaczniejsze niż wczoraj, jednym słowem musi "się
przegryźć".

  Re: Styropian
   krysia2000   09.02.10, 17:21 zarchiwizowany
No nazwa rzeczywiście trochę jak obelga brzmi. Jadłam już styropian, więc wiem
co mówię. Za to wygląda na interesujący lekki "pseudosernik".

--
To pisałam ja, Krysia2000, kuchmistrzyni samozwańcza.

  Re: Styropian
   zuza120   09.02.10, 21:53 zarchiwizowany
Wygląda tak, że aż ślinka leci. A skoro szlak juz przetarty, trafia do ulubionych:)

  Re: Styropian
   marnaz   10.02.10, 09:03 zarchiwizowany
Mam pytanie, czy mogłabym zastąpić śmietanę jogurtem - np. greckim?


  w sprawie greckiego
   brynia2   10.02.10, 15:25 zarchiwizowany
marnaz napisała:

> Mam pytanie, czy mogłabym zastąpić śmietanę jogurtem - np. greckim?

Głowy za pozytywny rezultat nie dam sobie ciachnąć, ale ja bym spróbowała na
Twoim miejscu.
Może zrób tak jak ja, z połowy porcji :)


  Smietana
   jotrope   10.02.10, 09:46 zarchiwizowany
Mam pytanie:
jaka to ma byc smietana: raczej plynna, czy bardzo gesta (wlozona lyzka stoi na bacznosc;)

  Re: Smietana
   brynia2   10.02.10, 15:23 zarchiwizowany
jotrope napisała:

> Mam pytanie:
> jaka to ma byc smietana: raczej plynna, czy bardzo gesta (wlozona lyzka stoi na
> bacznosc;)

Moja śmietana była gęsta, ale nie aż tak gęsta, jak jogurt grecki, któremu
trzeba pomóc wyjść z pojemniczka, w nim faktycznie łyżka stoi na baczność ;)
Użyłam 18% z Piątnicy, 2 kubeczki po 200g.


  Re: Smietana
   moniczek_k   10.02.10, 17:42 zarchiwizowany
ciasto pyszne.

  Re: Smietana
   marnaz   10.02.10, 17:51 zarchiwizowany
A to spróbuję z jogurtu na weekend i napiszę jak wyszło;)

  Re: Smietana
   elaola1   10.02.10, 20:59 zarchiwizowany
marnaz spróbuj też bym chętnie zrobiła z jogurtu. Koniecznie napisz - proszę.

  Re: Styropian
   inaa1   10.02.10, 18:06 zarchiwizowany
następnym razem spróbuję dodać wiśnie z zalewy.
--
fotoforum.gazeta.pl/5,2,inaa1.html
Podgórze
drapieżnekociaki
świat urzędnika

  Re: Styropian
   evabloggerka   10.02.10, 20:36 zarchiwizowany
Ot i styropian zrobił furorę. A ja się zastanawiam, czy mogę zrezygnować z
wiórek kokosowych ?
--
Sprawdzone proste ulubionedania
Zawsze coś smaczniutkiego i nie tylko...

  Re: Styropian
   brynia2   10.02.10, 21:53 zarchiwizowany
evabloggerka napisała:

> Ot i styropian zrobił furorę. A ja się zastanawiam, czy mogę zrezygnować z
> wiórek kokosowych ?

Ojej, ale chyba nie ze wszystkich? W tym sęk, że one nadają specyficzny kokosowy
klimat, ja bym ich nie usuwała w całości, ale Ty spróbuj. Evo, będziesz odkrywcą
nowego przepisu, czego Ci życzę :)

  Re: Styropian
   fifka199   11.02.10, 11:58 zarchiwizowany
Pod tym linkiem jest przepis na styropian i dyskusja osób które robiły: z wiórkami/ bez
wiórek/ na jogurcie (nawet owocowym ), może komuś się przyda:
www.wielkiezarcie.com/recipe49985.html

  Re: Styropian
   b.b.1   12.02.10, 01:24 zarchiwizowany
BARDZO FAJNE CIASTO - LEKKIE I PUCHATE, W SMACZNEJ KRUCHEJ 'OTULINIE'. ROBI SIE
BLYSKAWICZNIE, PIECZE SPOKOJNIE (MYSLALAM, ZE MOZE WYKIPIEC;)

ZROBILAM, CHOC NIE PRZEPADAMY ZA WIORKAMI, ALE ZAINTRYGOWALA MNIE TA SMIETANA
Z BUDYNIEM. WARTO BYLO - SMAKOWALO NAM WSZYSTKIM.



  z walentynkową elewacją
   bodzia50   12.02.10, 09:38 zarchiwizowany
Wronka ...dzięki za przepis.

Mnie osobiście przeszkadza smak budyniu,jakby można było czymś zastąpić
i w jakiej ilości dodać ...trzeba by nad tym popracować:)
Smak...no trudno to określić ,ale dobry:), trochę jest mało wyrażny w smaku
dlatego potrzebuje jakichś owoców ,dobrze sie kroi,
-ja polałam wierzch przecierem z czerwonej porzeczki, myślę że jeszcze powtórzę
z malinami.
Mąż powiedział że ma jeden plus ,że mogę zjeść sama, bo on nie lubi kokosu:)
Dostałam wczoraj walentynkową herbacianą begonię :),bo zachwyciłam się przy okazji
zakupów w Biedronce,więc zrewanżowałam" styropianem" dla ocieplenia
wieczornych stosunków międzyludzkich.Pozdrawiam.
--
Bożena

  Re: z walentynkową elewacją
   gryfno_frelka   12.02.10, 09:52 zarchiwizowany
Jeruna, Bodzia! Ale ładnie Ci wyszło. Tylko pozazdrościć mężowi (mimo tego kokosu).
--
I pokarnawale.

  Re: z walentynkową elewacją
   bodzia50   12.02.10, 10:21 zarchiwizowany
Gryfno_frelka :),:),:)

robi się faktycznie szybko-nie obyło się bez kłopotów , styropian mi pękł głęboko
i miał tektoniczne dziury :)
bo był bez ciasta na wierzchu i chyba miał lepszy "unos", postawiłam go na głowie
i nic nie pomogło, to włożyłam mu za karę w te dziury zamrożone maliny,
zalałam go kwaśnym przecierem z czerw.porz. z żelatyną , ale !...tama pękła
kilka poziomek spłynęło wraz z częścią przecieru w dół:) ,cholerka!
Położyłam nowe ,przecier zjadłam :)i poszłam nakrzyczeć na męża ,bo zjadł pół
czekolady
co było widać po oczach:),
--
Bożena

  Re: z walentynkową elewacją
   krzysztof_wandelt   12.02.10, 10:27 zarchiwizowany
ale fajny ocieplacz wieczornych strosunków międzyludzkich!
Wróć!!!
a dlaczego tylko wieczornych??? a co z porannymi, dziennymi i głęboko nocnymi?
w kazdej porze miedzyludzkie maja swoj niepowtarzalny urok...
ja tez taki ocieplacz chce :(
pozdrowionka przedWalentynkowo

--
[img]https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/ya/ka/n9kt/PaCbHFNU49zRb5wozX.jpg[/img]
moje :) przy sm@ki bis
rocznica
Zyczenia

  Re: z walentynkową elewacją
   bernadeta75   12.02.10, 17:13 zarchiwizowany
no no za takie ciasto to twój mąż powinien na kolanach na jasną góre isc ze ma taka
żonę;)
--
"Gdybym nie mógł jeść to bym k***a umarł" Tony Soprano

  Re: Styropian
   wronka8   12.02.10, 11:05 zarchiwizowany
Dziękuję wszystkim, którzy skorzystali z mojego przepisu :) To mój pierwszy raz
;) więc niezmiernie się cieszę, że wypróbowaliście mój przepis i w dodatku, że
ciasto smakowało. Jest to dla mnie duży bodziec do zamieszczania kolejnych
przepisów.
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam serdecznie :)

  Re: Styropian
   melani5   13.02.10, 13:51 zarchiwizowany
Skusilam sie dzisiaj i "styropian" siedzi juz w piekarniku. Nie mialam litra
smietany(tylko 0.5) wiec uzupelnilam serkiem naturalnym 40 procentowym.Mam
nadzieje ze wyjdzie.

  Re: Styropian
   dorothys   13.02.10, 13:57 zarchiwizowany
Również upiekłam ;), Ci których poczęstowałam dziękowali za pyszny sernik :) -
także fałszerstwo doskonałe. Jedna uwaga - placek uzyskuje pożądany smak i
konsystencję na następny dzień. Wyrósł pięknie, świetnie komponował się z
powidłami. Mama już sobie go zamówiła na swoje Imieniny:)

  Re: Styropian
   daxter   13.02.10, 14:18 zarchiwizowany
Ciasto zachęcajace więc ide kupic składniki ogólnie lubie serniki to
sernikopodobne bedzie mi na pewno smakowac no i te piękne zdjęcia ,udany debiut
:)pozdrawiam:)

  Re: Styropian
   bodzia50   13.02.10, 14:23 zarchiwizowany
Ja zrobiłam pół porcji , myślę że jak pierwszy raz na próbę,to wystarczy pół
tortownica miała 21 cm,wyrósł dość wysoki,
--
Bożena

  Re: Styropian
   ciacho34   13.02.10, 15:14 zarchiwizowany
Ja też się skusiłam. Zrobiłam pół porcji w tortownicy,a do śmietany dodałam
jogurtu greckiego, bo śmietany miałam za mało, a jogurt zalegał w lodówce.
Ciasto świetne, tylko powideł mogłam dać więcej, bo mało kwaskowe.Do powtórki.
--
Smacznego!

  Pytanie pilne
   daxter   13.02.10, 17:54 zarchiwizowany
czy po upieczeniu traktowac jak sernik czyli po wyłączeniu gazu ma siedzieć
jeszcze w piekarniku ? tak 15 min ?

  Re: Pytanie pilne
   brynia2   13.02.10, 18:28 zarchiwizowany
daxter napisała:

> czy po upieczeniu traktowac jak sernik czyli po wyłączeniu gazu ma siedzieć
> jeszcze w piekarniku ? tak 15 min ?

To mu dobrze zrobi, a na pewno nie zaszkodzi. Ponieważ to był mój pierwszy raz,
więc zostawiłam prawie do wystygnięcia przy uchylonych drzwiach.


  i piekłam do suchego patyczka :)
   brynia2   13.02.10, 18:29 zarchiwizowany


  z jogurtów;)
   marnaz   13.02.10, 18:56 zarchiwizowany
No to zrobiłam, z jogurtu greckiego i naturalnego - smakuje jak taka delikatna
sernikowa pianka. Zobaczymy jakie będzie jutro, bo na razie bardzo świeże i
lekko ciepłe.
Trochę mi popękało przy pieczeniu, a rosło jak dzikie.
Pominęłam wiórki - nie wszyscy w rodzinie je lubią.
I tak sobie myślę, że najlepsze byłoby z wiśniami pod pianką i takie zrobię przy
następnej okazji.
I faktycznie, robi się szybko. Dzięki za przepis.

  Styropian:)
   daxter   13.02.10, 19:10 zarchiwizowany
Pytanie nieaktualne potraktowałam jak sernik siedział jeszcze 15 min w
piecu.Teraz sie studzi:) moje uwagi :
- ciasto fajnie sie wałkowało dobra konsystencja
-troche za duzo nadzienia jak na moją tortownicę 26 cm a na blachę było by w
sam raz na drugi raz upieke w blaszce
-zrobiłam murek z serduszek bo obawiałam sie ,że wykipi ale nie zrobiło tego:))
-teraz czekamy az sie ostudzi i skubiemy serduszka , zrobiłam tak tematycznie
pod jutrzejsze walentynki ciekawa jestem smaku:)
- posmarowałam ciasto konfiturą wisniowo-maracujowo-brzoskwiniową i dodałam do
srodka troche skórki pomarańczowej kandyzowanej no i do ciasta i nadzienia po 1
cukrze waniliowym .No i nic tylko pozostało czekac :)jestem ciekawa wnętrza
wyrósł dośc wysoki :)

  Re: Styropian
   misia3561   13.02.10, 20:31 zarchiwizowany
Czy z budyniem na 0,5 l mleka też by wyszedł.Pytam się,ponieważ nie lubię smaku
pieczonego budyniu.

  Re: Styropian
   roxanna1336   13.02.10, 21:05 zarchiwizowany
Ja też piekłam wyszło wspaniałe , dziękuje za przepis :)

  Re: Styropian
   daxter   13.02.10, 21:36 zarchiwizowany
Zdecydowanie do powtórzenia ,wyszedł przepyszny nie wytrzymałam i zjadłam
kawałek na prawie letnio ,pycha :)Bardzo delikatny w smaku napewno upiekę go
jeszcze raz z brzoskwiniami lub wisniami , dziekuje za przepis :)pozdrowienia:)

  Re: Styropian
   brynia2   13.02.10, 21:44 zarchiwizowany
daxter napisała:

> Zdecydowanie do powtórzenia ,wyszedł przepyszny nie wytrzymałam i zjadłam
> kawałek na prawie letnio ,pycha :)Bardzo delikatny w smaku napewno upiekę go
> jeszcze raz z brzoskwiniami lub wisniami , dziekuje za przepis :)pozdrowienia:
> )

Daxter, za mną teraz chodzi taki mix: jabłka pokrojone w kostkę + garść wisienek
= wszystko rzucone na masę wiórową :)) Na samą myśl zaczynam się ślinić :))

  Re: Styropian
   daxter   13.02.10, 21:52 zarchiwizowany
To prawda to ciasto plus owoce to diament oszlifowany (czyli kropka nad i)
pozdrawiam :)

  Re: Styropian
   melani5   14.02.10, 09:09 zarchiwizowany
Zamiast budyniu dalam 3lyzki maki ziemiaczannej.Ciasto wyszlo naprawde dobre.

  Re: Styropian
   beata197112   14.02.10, 12:10 zarchiwizowany
Wspaniałe ciasto- wczoraj robiłam.Bardzo ciekawy smak.Dzięki!

  Re: Styropian
   halberek   14.02.10, 18:02 zarchiwizowany
A ja chciałam tylko powiedzieć że nazwa mi się szalenie podoba. Naprawdę.

  Re: Styropian
   zastepowa   14.02.10, 21:28 zarchiwizowany
Nazwa koszmarna, ale mam już pypcia na języku po obejrzeniu zdjec.
Po tylu wariantach nabieram coraz większej ochoty aby wypróbować.
Idzie do ulubionych, ale dopiero w sobotę zrobie.
--
afn.pl/
Małgorzata

  Re:Nie
   el-li   15.02.10, 19:21 zarchiwizowany
Wszystko wyszło b. ładnie. Zrobiłam z pół porcji. Ciasto mdłe! Mimo, że zamiast
powideł dałam maliny zamrożone. Nikomu w domu nie smakowało:(

  Re:Nie
   daxter   16.02.10, 06:40 zarchiwizowany
el-li napisała:

> Wszystko wyszło b. ładnie. Zrobiłam z pół porcji. Ciasto mdłe! Mimo, że zamiast
> powideł dałam maliny zamrożone. Nikomu w domu nie smakowało:(

Uważam ,że nie masz racji , jeszcze się nie spotkałam aby ciasto z dużą iloscią
kokosu nie miało smaku , jednak to ciasto najlepsze jest na drugi dzień.Jak sie
przegryzie ,poza tym co za problem dosmaczyc według własnego gustu ja zawsze
dodaje do każdego ciasta wanilii, a nastepny styropian zrobię z brzoskwiniami na
spodzie piernikowym , to ciasto jest szybkie i nieskomplikowane można na jego
podstawie wyczarowac szybki sernik i inne ciasta.pozdrawiam :)

  Re:Nie
   el-li   16.02.10, 18:24 zarchiwizowany
:) Ciasto kruche w tym przepisie jest b. dobre. Kokos bardzo lubię, ale ..no
cóż smaki są rózne...może więcej cukru, wanilie dałam, może śmietana nie taka
kwaśna. Pierwsze gryzy super wrażenie ale potem takie nijakie. Przykro mi ale
tak oceniam. Robiłam w sobotę i codziennie próbuję może będzie lepsze. Dzisiaj
definitywnie...do kosza

  Re:Nie
   natalia7911   17.02.10, 08:43 zarchiwizowany
Zgadzam się, że ciasto trochę mdłe. Zrobiłam pół blachy z wiśniami, pół bez. Z wiśniami
zdecydowanie lepsze, dodały "smaczku".
Zastanawiam się, czy nie byłoby lepsze z ugotowanym budyniem zamiast proszku?
Jak myślicie - konsystencja nie będzie za "luźna"?

  Styropian
   daxter   17.02.10, 23:13 zarchiwizowany
Ja robiłam na kruszonym ciescie piernikowym dzem brzoskwiniowy i brzoskwinie
dodałam wanioliowy cukier i skórke pomaranczową , tym razem na blaszce pół było
brzoskwiniowe a pół wisniowo - czekoladowe a do drugiej połowy masy
smietankowej dodałam rozpuszczona czekoladę i rum.Wyszło pyszne i zdecydowane w
smaku to ciasto i masę mozna wykorzystac na rózne sposoby ja tym razem
wykorzystałm przepis na mase a ciasto to utylizacja pierników zmieliłam
zmieszałam z rozpuszczonym masłem i miodem i wykleiłam blaszkę.Potem masa a na
to beza kokosowa i do pieca.Do powtórzenia na urodziny syna ,na jednej blaszce
dwa rodzaje ciasta.szybko i smacznie a smaku jeżeli komus brakuje można dodac
wedle uznania nie trzeba sie trzymac sztywno przepisu :)

  Re: Styropian-daxter
   marianna73   18.02.10, 15:29 zarchiwizowany
możesz podać więcej szczegółów:)

> Ja robiłam na kruszonym ciescie piernikowym

tu poprosze o rozwinięcie:)

a pół wisniowo - czekoladowe a do drugiej połowy masy
> smietankowej dodałam rozpuszczona czekoladę i rum


w sensie ,że sernik był cały o smaku czekoladowym z wiśniami, czy jakiś łaciaty?

może zdjęcia poglądowe


--
"Kobieta powinna mieć oczy szeroko otwarte przed ślubem i lekko przymknięte po
ślubie"

  Re: Styropian-daxter
   daxter   19.02.10, 17:48 zarchiwizowany
Ciasto było tak ja z pokruszonych herbatników maslanych czyli :
200gr zmiazdzonych herbatników ( ja zastapiłam je mielonymi piernikami
50gr mielonych orzechów włoskich
50gr mielonych migdałów obranych 2 łyzki cukru pudru( mozna dac miodu)
250 gr rozpuszczonego masła Wszystko wymieszac wyłozyc na tortownice 24 cm ,
ja robiłam na blasze dużej to składniki razy dwa na to dzem brzoskwiniowy i
brzoskwinie,
na to masa jak w przepisie do styropianu(biała z dodatkiem olejku waniliowego
pomaranczowego kilka kropel , skórka pomaranczowa kandyzowana)blache podzieliłam
na pół mase tez podzieliłam na pół ( ól było białe pół czekoladowe)
jedna strona była biał z brzoskwiniami druga została wymieszana z schłodzoną
rozpuszczona czekoladą pod czekoladowa strone dałam wisnie drylowane z kompotu i
dzem wisniowy , przykryłam to bezą kokosową z pieciu białek 8 łyżek cukru
kryształu i 8 łyżek kokosu i 2 łyżek maki ziemniaczanej . piekłam jak wyżęj w
przepisie 180 st 55 min suszyłam w piekarniku całe ciasto do ostygniecia aby
beza była chrupka , robie na niedziele to wkleje zdjecia :) pozdrawiam :)

  Re: Styropian-daxter
   joko5   21.02.10, 18:35 zarchiwizowany
Po tych wszystkich komentarzach byłam bardzo sceptycznie nastawiona do przepisu.
Okazało się, że nie potrzebnie. Ciasto trochę podobne do sernika, ale dużo
delikatniejsze i lżejsze, zdecydowanie lepsze niż sernik, za którym nie
przepadam. Został wpisany na stałe do zeszytu udanych ciast.
--
moja galeria

  Re: smaczne
   ajer2   21.02.10, 20:48 zarchiwizowany
ciasto smakowało mojej rodzince:)Dziękuję za przepis,pozdrawiam serdecznie.

  Re: Styropian
   meggg   20.02.10, 22:01 zarchiwizowany
dziękuje za wspaniały przepis. Ciasto pyszne !

pozdrowienia

  Re: Styropian
   daxter   21.02.10, 21:44 zarchiwizowany
styropian z połowy składników z brzoskwiniami :) dziekuje za przepis :)

  Re: Styropian
   mammaewuni   22.02.10, 12:15 zarchiwizowany
Zrobiłam w sobotę-bardzo smaczne ciasto. Dzięki za przepis


  Re: Styropian
   misia3561   23.02.10, 20:48 zarchiwizowany
Też wszystkim smakowało.Spód posmarowałam bardzo kwaśnym przecierem z pigwowca.
Wiórki ,za którymi nie przepadam dodatkowo rozdrobniłam w młynku do kawy i był
to chyba dobry pomysł,bo były mało wyczuwalne,a smak pozostał.
Następnym razem wypróbuję z owocami lub czekoladą.

  Re: Styropian
   kaskahh   24.02.10, 13:40 zarchiwizowany
styropian i styropian;)

trzeba upiec w koncu, prawda?????

  Re: Styropian
   amica11   25.02.10, 13:19 zarchiwizowany
Napisz mi jakie wymiary ma blaszka, na której upiekłaś styropian z tych proporcji.
Szykuję się na sobotę aby zrobić

  do Amica11
   brynia2   25.02.10, 14:09 zarchiwizowany
amica11 napisała:

> Napisz mi jakie wymiary ma blaszka, na której upiekłaś styropian z tych proporc
> ji.
> Szykuję się na sobotę aby zrobić

Jeśli chodzi Ci o porcję połówkową, to też piekłam. Widzę, że Daxter w
tortownicy działała, ja też :) Moja ma średnicę 21cm i ciasto wyszło super.

  Re: Styropian
   borowinka   26.02.10, 08:58 zarchiwizowany
o pierwsze dzięki za przepis jest super w różnych wariantach:)
Zdjęć brak bo zawsze za późno się zreflektuje ze trzeba zrobić i tak jak mi się
przypomina już po cieście:)
ale niebawem zrobię kolejny i myślę że tym razem wkleję.
robię z połowy porcji
I wariant tak jak w przepisie
II zamiast śmietany dodałam brzoskwiniowy jogurt i na spód brzoskwinie z syropu.
III z powodu braku kokosu był bez natomiast zrobiłam go pół śmietany i pół
jogurtu dodając do tego budyń bananowy i na spód poukładałam banany.
jak dla mojej rodzinki wszystkie warianty były super:)
--
Życie przypomina różany ogród
- nie jest pozbawione kolców ,
a jednak zachwyca swym pięknem.

  owocowy tym razem....
   brynia2   26.02.10, 21:07 zarchiwizowany
bo do środka masy kokosowej wrzuciłam jabłko pokrojone w kostkę i kilka
mrożonych truskawek, również pokrojonych. Ze względu na ten owocowy wsad,
piekłam 10 minut dłużej.
Jeszcze ciepłe rozkroiłam, bo nie wytrzymałam, i powiem Wam, że warto było, bo
okazało się puszkiem, po prostu "niebem w gębie". Do jutra stężeje i jak wiem po
pierwszym, będzie jeszcze smaczniejsze.

Wronka, należą Ci się gorące podziękowania za podrzucenie przepisu, z którym
można "wariować" na różne sposoby :))

pozdrawiam serdecznie :)

  Re: owocowy tym razem....
   wronka8   26.02.10, 21:29 zarchiwizowany
Nawet nie wiecie jak ogromnie mnie cieszy, że spodobał się Wam mój przepis, że
tyle osób go już wypróbowało :0) Bardzo dziękuję :)
Mam już przygotowany kolejny, którym niedługo się z Wami podzielę i mam
nadzieję, że przyjmiecie go równie przychylnie :)
Pozdrawiam wszystkich :)

  Re: owocowy tym razem....
   bodzia50   27.02.10, 14:52 zarchiwizowany
Szalejecie z tym styropianem :), będzie wielkie ocieplenie, zima pójdzie
precz,
ja mam ochotę na jagodowy, tylko brzydko wygląda po przekrojeniu.
--
Bożena

  Re: owocowy tym razem....
   daxter   27.02.10, 17:18 zarchiwizowany
Ja dzisiaj zutylizowałam białka 5 szt. i upiekłam styropian czekoladowy z
wisniami moczonymi w rumie i konfiturami wisniowymi jako spód utylizacja
pierników , na razie siedzi w piecu i tym razem na blaszce , bo moja tortownica
na całość za mała a na pół składników wyszło za niskie jak sie uda to wkleje
przepis zmodyfikowany i foty pozdrawiam :)

  Re: owocowy tym razem....
   nie_wiem_nie   03.03.10, 08:52 zarchiwizowany
ja robiłam z jagodami, bardzo smaczny

  Re: Styropian
   czajka_84   28.02.10, 14:36 zarchiwizowany
Ciasto w wersji klasycznej zrobiło furorę, świetny pomysł:)

  Re: Styropian
   daxter   28.02.10, 19:49 zarchiwizowany
Czekoladowa wersja z budyniami czekoladowymi wyszła ale nie rewelacyjna , troche
za cięzkie , jednak klasyczny najlepszy :)

  moje wygląda dobrze:)
   rutaisia   01.03.10, 15:43 zarchiwizowany
mam i ja! na razie klasyczny, w dużą ilością powideł.
--
Tymon

  Re: moje wygląda dobrze:)
   tomczynskam   01.03.10, 20:48 zarchiwizowany
my zrobiliśmy z dżemem własnej roboty i wyszło przepyszne!
dziękujemy za fajny przepis>


  obiecana fotka
   borowinka   02.03.10, 11:18 zarchiwizowany
dzięki za przepis :)
--
Życie przypomina różany ogród
- nie jest pozbawione kolców ,
a jednak zachwyca swym pięknem.

  Re: Styropian
   marianna73   02.03.10, 12:45 zarchiwizowany
zrobiłam, choć przyznaję ,że sceptycznie podchodziłam do tego przepisu (część
masy śmietanowej zrobiłam w wersji kakaowej)
faktycznie ciasto całkiem, całkiem, rodzinie smakowało

nastepnym razem zamiast kokosu, sprobuję poeksperymentować bardziej,na pewno
spróbuję wersji owocowej


--
"Kobieta powinna mieć oczy szeroko otwarte przed ślubem i lekko przymknięte po
ślubie"

  Re: Styropian
   soulmatee   06.03.10, 18:05 zarchiwizowany
Zrobiłam dzisiaj - faktycznie bardzo dobry, dzięki powidłom nie za słodki. Zdecydowanie
do powtórzenia :)

  Re: Styropian
   ewak224   10.03.10, 18:46 zarchiwizowany
Jeszcze cieply.
Zrobilam z 1/2 porcji w tortownicy 22 cm.
Dalam marmolade o smaku rozanym i rodzynki
moczone w spirytusie.Wyszedl pyszny.


  Re: Styropian
   moniczek_k   11.03.10, 11:03 zarchiwizowany
mam taki sam klosz na ciasto,zrobiłaś zdecydowanie za mało,to ciasto jest lepsze
następnego dnia,jest obawa,że nie dotrwa...

  Re: Styropian
   ewak224   11.03.10, 15:19 zarchiwizowany
Moniczek na 2 osoby wystarczy.Dzisiaj mam jeszcze polowe.
Pieke duzo i zawsze cos nowego dzieki Waszym przepisom.

  Re: Styropian
   bernadeta75   11.03.10, 17:40 zarchiwizowany
A to moj ;) nastepnego dnia jeszcze lepszy, i smakuje jak sernik mozna oszukac
kazdego ;)


--
"Gdybym nie mógł jeść to bym k***a umarł" Tony Soprano

  Re: Styropian
   asiak30   14.03.10, 16:49 zarchiwizowany
No i popełniłam ciacho.
Dzieciakom smakuje. Wolałabym zrobić z wiśniami ale niestety mój ślubny tych owoców nie
trawi więc zostały nam powidła śliwkowe-opinii jeszcze nie znam ale dla mnie każdego dnia
jest coraz lepsze. Wchodzi do menu na bank :)

  Re: Styropian
   catn1p   15.03.10, 19:55 zarchiwizowany
Styropianu bym nie zjadła, no chyba, że w takiej wersji. ;-)) Zresztą ja już
kiedyś takie ciasto dorwałam, nie powiem, całkiem smaczne, chodź osobiście wolę
bardziej kremowe. :-)
--
Moja kiełkująca biżuteryjna pasja:
www.catn1p.wordpress.com
:-)

  Re: Styropian
   issys   20.03.10, 08:52 zarchiwizowany
zrobiłam i ja ciasto bardzo dobre....dziś zabieram na imieniny zobaczymy co
powiedzą..;):)
--
Iza
mniam-mniam.bloog.pl

  Re: Styropian
   veto12   20.03.10, 18:05 zarchiwizowany
Jeszcze ciepły ale spróbowałam ,lubię piankowe konsystencje ,dla mnie i mojej rodziny
pycha .Nie dałam kokosu ,tylko budyń wiśniowy i olejek zapachowy wiśniowy .Ś mietana
była kwaskowa ,konsystencja nie za lużna ,pyszna pianka .Zdjęcie było by ładne ale
aparat zmienił właściciela .Jest różowe i błyskawiczne w wykonaniu proste .

  Re: Styropian
   iwu   20.03.10, 23:27 zarchiwizowany
Zrobiłam to ciasto, jest naprawdę świetne. Komentarz Pana i Władcy (który się odchudza,
a zeżarł chyba 3/4): nie rób wiecej tego ciasta, jest za dobre! :)))

--
[url=http://lilypie.com][img]https://lb1f.lilypie.com/pGy0p1.png[/img][/url]

  Re: Styropian
   madzialena121   23.03.10, 16:41 zarchiwizowany
własnie upiekłam i czekam az wystygnie,dam znac jak wyszło
--
Konrad ma,Kacper ma
zdjecia
www.psouuszczecinek.pl

  pycha,pycha,pycha
   madzialena121   23.03.10, 21:15 zarchiwizowany

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd