FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Brioche z dżemem

Dzisiaj, powiedzmy na deser, zrobiłam przepyszną brioche z dżemem z Kwestii Smaku.
Bułka jest mięciutka, puszysta, doskonała! Następnym razem zmniejszę ilość soli, bo
jednak wydaje mi się że była za bardzo wyczuwalna. Piekłam też 10 minut dłużej niż
przewiduje przepis.

Oryginalny przepis:

Składniki:

Ciasto:
370 g mąki pszennej tortowej
50 g drobnego cukru
7 g (1 saszetka) suszonych drożdży instant
1 łyżeczka soli
100 ml letniego mleka
3 jajka
170 g miękkiego masła

Dodatki:
1 słoiczek dżemu pomarańczowego
odrobina roztrzepanego jajka do posmarowania ciasta

Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, drożdże, sól, mleko i jajka. Wymieszać składniki
drewnianą łyżką lub mieszadłem miksera. Wyrabiać ręką przez 10 minut lub 5 minut za
pomocą mieszadła a później haka miksera. Następnie dodawać miękkie masło, cały czas
wyrabiając rękami (10 minut) lub miksując (5 minut). Na koniec otrzymamy gładkie,
elastyczne ciasto, które z łatwością będzie odchodziło od ręki i boków miski. Przykryć
ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części. Formować placki, w środek wkładać po
1 łyżce dżemu pomarańczowego, zlepiać brzegi i formować kulkę. Układać w formie
łączeniem do dołu, jedna kulka obok drugiej. Odstawić na 1/2 godziny do podrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec przez 30 minut. Mniej więcej w połowie pieczenia, gdyby wierzch był już odpowiednio
zrumieniony, uchylić piekarnik i szybko położyć na bułce kawałek folii aluminiowej (ja tak
zrobiłam). Po upieczeniu od razu wyjąć bułkę z piekarnika. Po 15 minutach zdjąć obręcz z
formy i studzić jeszcze przez kilkanaście minut.


Brioche z dżemem - soulmatee 14.03.10, 15:02    
Re: Brioche z dżemem - dzika41 14.03.10, 16:22    
Re: Brioche z dżemem - soulmatee 14.03.10, 16:24    
Re: Brioche z dżemem - iamp 14.03.10, 17:30    
Re: Brioche z dżemem - soulmatee 14.03.10, 17:31    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd