FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Sałatka z pęczaku, pieczonej papryki i oliwek

Przepyszna, polecam! Oryginalny przepis stąd:
www.guardian.co.uk/lifeandstyle/2009/mar/14/wheat-farro
Zamiast farro użyłam właśnie pęczaku
Na dwie osoby:
100 g pęczaku wcześniej namoczonego i ugotowanego w świeżej wodzie, bez soli
2 czerwone pieczone papryki pokrojone w 1 cm paski (użyłam kupnych, marynowanych)
10 czarnych, marynowanych oliwek pokrojonych wzdłuż na połówki
1 łyżeczka posiekanego świeżego oregano - nie miałam, ominęłam
3 zielone cebulki drobno posiekane
100 g fety połamanej na spore kawałki
na sos:
sok ze średniej cytryny
3 łyżki oliwy
1 łyżka miodu
1.2 łyżeczki uniwersalnej przyprawy - dałam wege bulion
1/2 łyżeczki wędzonej papryki, nie miałam dałam słodkiej
1/2 rozgniecionego/przeciśniętego przez praskę ząbek czosnku - dałam 1 mały
1/2 łyżeczki dobrej morskiej soli

Kaszę ugotować, odstawić do odsączenia. Jeżeli pieczemy paprykę sami w międzyczasie ją
przygotować, upiec, obrać ze skóry i pokroić na jedno-centymetrowe paski. W miseczce
wymieszać składniki sosu i odstawić na bok. Przełożyć pęczak do sporej miski, dodać
paprykę, oliwki, oregano, cebulkę i większość fety. Dodać sos i delikatnie wymieszać, w
razie potrzeby dodać więcej soli. Przełożyć do miseczek, dodać na wierzch resztę fety,
można posypać jeszcze wędzoną paprykę - jak się ma ;-)


Więcej na: zielenina.blogspot.com/2010/05/saatka-z-peczaku-z-pieczona-
papryka.html
--
Komitet Pomocy dla Zwierząt
zielenina.blogspot.com/

Sałatka z pęczaku, pieczonej papryki i oliwek - poughkeepsie 31.05.10, 21:16    
Re: Sałatka z pęczaku, pieczonej papryki i oliwek - figgin1 01.06.10, 17:08    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd