FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Bułki maślane

Smaczne, puszyste bułeczki, doskonale na śniadanie. Przepis pochodzi z książki Teresy
Miazgowskiej "Pizze, chleby, foccacie", który nieznacznie zmodyfikowałam.


Składniki ciasta :
4 szklanki mąki pszennej
3 dag drożdży
1 szklanka letniego mleka
2 jajka
8 dag masła
¹/³ szklanki cukru
¼ łyżeczki soli

Składniki kruszonki :
8 dag mąki pszennej
8 dag masła
5 dag cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego

do posmarowania ciasta:
3 łyżki mleka
1 jajko

Wykonanie kruszonki:

Wszystkie składniki kruszonki mieszamy. Zagniatamy ciasto i rozcieramy dłońmi na drobne
okruszki.

Wykonanie bułek:

2 szklanki mąki pszennej przesiewamy, robimy wgłębienie, dodajemy pokruszone
drożdże, pół szklanki letniego mleka i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
Jajka ubijamy z cukrem. Do pozostałej mąki dodajemy rozczyn, resztę letniego mleka,
ubite jajka, stopione i przestudzone masło oraz sól. Całość dokładnie wyrabiamy,
przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość,
ponownie krótko wyrabiamy i na posypanej mąką stolnicy formujemy lekko spłaszczone
kulki o średnicy ok. 5 cm. Układamy na wyłożoną pergaminem blachę w odstępach.
Smarujemy powierzchnie każdej bułki jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy
kruszonką. Odstawiamy na 10 minut. Pieczemy ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do
temperatury 200°C.


wkuchennymoknie.blox.pl/html


Bułki maślane - dagmara_65 09.06.10, 23:35    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd