FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Kisz lotaryński

Tym postem powinnam trafić w gusta kilku bywalców tego Forum. I pani
Serwusowej, która w przypływie estetycznej ascezy chce nas, kumy wyrafinowane
i przedobrzone, ograniczyć do pięciu zaledwie składników; i Emigrantki, która
co nieco o francuskim ciastownictwie wie (i za radą której wypełniłam foremki
szczelniej kulkami); i Rafała, klasycznego mięsożercę, co się zawiesitych
potraw nie boi, za to jeszcze tart nie próbował; i pozostałych uczestników,
dla których moje tutaj wypociny mają jakąś wartość. W swój gust trafiłam
akurat, bo strasznie głodna byłam, a nie zdążyłam przed pracą zjeść obiadu.
Zatem poniżej...

Quiche Lorraine!

(Hmm... Przeszukałam archiwum, ale nie znalazłam wcześniejszej prezentacji tej
potrawy na Galeri. Czyżby była tak oklepana, jak przysłowiowa bułka z masłem?)

Pięć składników na 4 kisze o średnicy ok 12cm:

1. 250g mąki pszennej zwykłej (typ 500) lub tortowej (typ 450);
2. 150g masła, lekko rozmiękłego i pokrojonego w drobną kostkę;
3. 5 jaj (jedno na ciasto, reszta na masę);
4. 500ml kwaśnej, tłustej śmietany (i jak mówię tłustej, to mam na myśli 30%,
a nie 18%);
5. ok. 200g wędzonego boczku, lub bekonu, pokrojonego w kostkę

Do tego łyżka wody, sól i pieprz do smaku, ale tego się nie wlicza, prawda
kumo Serwusowo?

Wykonanie:

1. Z mąki, łyżeczki soli, 1 jaja i łyżki wody zagnieść kruche ciasto (zgodnie
z zasadami zagniatania ciast kruchych) i wstawić do lodówki na przynajmniej
godzinę, dwie.

2. Ciasto rozwałkować na grubość ok 3mm i wyłożyć nim cztery 12cm foremki.
Oczywiście można na jednym dużym spodzie zapiec, nie ma problemu. Smakować
będzie tak samo, chociaż ja upodobałam sobie ostatnio mniejsze foremki.
Serwowane w nich porcje ładnie wyglądają, a za rozciapanie masy jest
odpowiedzialny wyłącznie klient. W krawacie, albo i bez. Dobrze wyłożone formy
obciążyć grochem ceramicznym, albo zwykłym, albo ryżem. Podpiec na ślepo.

3. Żółtka 4 jaj rozmącić dobrze ze śmietaną. Doprawić solą i pieprzem. Z jaj
zachować jedno białko, którym przesmaruje się jeszcze gorące, podpieczone
spody, aby je dobrze uszczelnić.

4. Pokrojonym w kostkę boczkiem (lub bekonem) wyłożyć spód ciasta. Jeśli
używamy bekonu to warto można go zblanszować przed pieczeniem, żeby nie był
taki surowy. Zalać po brzegi śmietanowo-jajeczną masą i zapiec do lekkiego
zbrązowienia wierzchu. (Na zdjęciu wierzch zbrązowiał trochę bardziej niż
lekko, ale tak to jest, jak się pieca nie przypilnuje dobrze) Masa dostanie w
trakcie wypieku lekkiego sufletowego unosu, ale nie należy się tym przejmować.
Zaraz po wyjęciu z piekarnika opadnie.

Z czym podawać? Można by tu teraz wymieniać listę reńskich win, albo piw
niemieckich, ale najlepiej smakuje z... zimnym mlekiem. Przynajmniej mi.

Smacznego! I dobranoc.

PS. Jutro pierwsze mecze pierwszych afrykańskich mistrzostw świata w piłce
nożnej, więc nie ma, że to, że tamto, tylko muszę przycisnąć siostrę moją
jedyną bliźniaczkę jednojajową, żeby wreszcie pochwaliła się zeszłoniedzielnym
kari z Durbanu. Tym bardziej, że ktoś ostanio narzekał na brak wątków o
jagnięcinie.

--
To pisałam ja, Krysia2000, kuchmistrzyni samozwańcza.

Kisz lotaryński - krysia2000 11.06.10, 01:26    
Re: Kisz lotaryński - asia.b.1 11.06.10, 08:20    
Re: Kisz lotaryński - alexa0000 11.06.10, 08:29    
O podpiekaniu spodów - krysia2000 11.06.10, 13:19    
Re: O podpiekaniu spodów - alexa0000 11.06.10, 13:59    
Re: O podpiekaniu spodów - krysia2000 11.06.10, 14:29    
Re: Kisz lotaryński - diegosia 11.06.10, 09:02    
zrobione - diegosia 11.06.10, 19:21    
Re: Kisz lotaryński - emigrantka34 11.06.10, 09:10    
Re: Kisz lotaryński - pani.serwusowa 11.06.10, 09:58    
Re: Kisz lotaryński - fettinia 11.06.10, 10:10    
Re: Kisz lotaryński - jovanka22 11.06.10, 12:19    
Re: Kisz lotaryński - krysia2000 11.06.10, 12:36    
Re: Kisz lotaryński - alinka_li 11.06.10, 14:42    
Re: Kisz lotaryński - szadoka 11.06.10, 15:13    
Re: Kisz lotaryński - brykanty 11.06.10, 21:40    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd