FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Złapać lato
   vespertinee   21.08.10, 18:20 zarchiwizowany
Kilka dni temu, gdy wychodziłam rano do pracy, uderzyło mnie to, że powietrze
zapachniało jesienią. Słodkawo, ale już nie tak ciepło, z rześkością właściwą
wczesnojesiennym porankom. Trochę przykro...

Aby jak najdłużej utrzymać lato w sercu/na języku/w nosie, proponuję pieczone
pomidorki z oliwą i świeżymi ziołami. Proste, pyszne, idealne.

Przepis pochodzi z Wysokich Obcasów (autorstwa A. Kreglickiej).

Mlask.

POMIDORKI PIECZONE Z ZIOŁAMI I CZOSNKIEM

2 garście pomidorków koktajlowych (mało soczystych)
3 ząbki czosnku
świeże zioła: oregano, tymianek albo rozmaryn
sól morska
świeżo zmielony pieprz
oliwa

Umyte pomidorki przekrawam na połówki i układam na wyłożonej papierem blasze.
Obrany czosnek kroję w cieniutkie plasterki. Każdą połówkę skrapiam niewielką
ilością oliwy i układam na niej jakieś ziółko. Posypuję świeżo zmielonym
pieprzem i solą.

Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 100 st. C. i piekę 3 godziny. Podaję na
ciepło z kawałkiem ciabatty.

--
Truskawki

  Re: Złapać lato
   kasiaaaa24   21.08.10, 18:59 zarchiwizowany
Aniu mam wrażenie, że te pomidorki z pierwszego zdjęcia wręcz wychodzą do mnie :)
Swoją drogą bardzo ciekawa i pyszna propozycja, chociaż też bardzo prosta. Po raz
kolejny mamy dowód, że prostota broni się smakiem :)
--
gotowaniecieszy.blox.pl/html - Ja kulinarnie

  Re: Złapać lato
   daxter   21.08.10, 19:02 zarchiwizowany
Tez mi zapachniało jesienią i to dobre dwa tygodnie temu ,
wracałam wieczorem i ten jesienny chłód uderzył mnie razem z zapachem palonych
lisci .
Twoje wesołe pomidorki wygladają apetycznie i kolorowo do zrobienia w
najblizszym czasie aby lato jescze nie uciekło:) pozdrawiam:)

  Re: Złapać lato
   kofkak   21.08.10, 19:57 zarchiwizowany
w poszukiwaniu przepisu na lekką kolację udałam się na stronę foodelek.pl, tam znalazłam
sliczne zdjęcia pieczonych pomidorków.
Później przeniosłam się na GP i moim pieknym oczom ukazały się TE SAME pieczone
pomidorki :D
zrobiłam, są pyszne. tyle, ze ja zapiekałam je obsypane sezamem. mniodzio!
--
Bigger. Better. Kof.

  Re: Złapać lato
   n_ina   22.08.10, 00:26 zarchiwizowany
hmm, Aniu, a wiesz, przymierzalam sie do przepisu Ramsaya na pieczone pomidory -
z czosnkiem i swiezym majerankiem

mam pytanie - czy pieklas kiedys pomidorki w wyzszej temperaturze? Ramsay
podawal pieczenie w wyzszej wlasnie, ale moze zmienie ten jego przepis...
--
Mój blog kulinarny

  Re: Złapać lato
   ewa.mama   23.08.10, 14:11 zarchiwizowany
a jakby jeść już zimne, to "słabo" czy "ujdzie" czy "bez różnicy" :)
bo jakby taką przystawkę przygotować tyle że wcześniej
--


  Re: Złapać lato
   mandi111   23.08.10, 16:23 zarchiwizowany
Szkoda tylko że ona tak długo sie piką, bo aż 3 godziny!

Też wypatrzyłam ten przepis w Wysokich Obcasach i nabrałam ochoty na ich zrobienie.

  Odpowiedź zbiorcza:)
   vespertinee   23.08.10, 18:42 zarchiwizowany
N_ino, ja bym piekła dłużej w niskiej temp., bo w wyzszej moze się zrobić
pomidorowa ciapka, a one mają lekko wysychac, zasklepiając w sobie aromat. Ale
skoro Ramsay mówi, że wyzsza temp. też ujdzie, to ja się w polemikę nie wdaję! :)

ewa.mama, na zimno są okej, ale na ciepło nieporównywalnie lepsze. a gdyby tak
upiec wcześniej, ale przed podaniem włożyć do piekarnika na chwilę, na podgrzanie?

Dziękuję za komentarze! :)))
--
Truskawki

  zrobiłam
   n_ina   07.09.10, 00:44 zarchiwizowany
Aniu, pomieszałam zatem przepisy - niech Ramsay mi wybaczy - i wybrałam jak polecałaś,
pieczenie w niskiej temperaturze 100 stopni

zaświadczam, że jest super
podawałam do grillowanej ryby i zapiekanki z ziemniaków, ze świeżym tymiankiem i rozmarynem,
pycha~!

pomidory piekłam ze świeżym majerankiem

pzdr
--
Mój blog kulinarny

  Re: zrobiłam
   n_ina   16.09.10, 09:38 zarchiwizowany
i jeszcze zdjęcie na dowód :)
--
Mój blog kulinarny

  Re: Złapać lato
   krysia2000   23.08.10, 23:03 zarchiwizowany
No jak to mają być mało soczyste pomidorki, to na bank podkręcasz zdjątka w
fotoszopie. ;o)

Odbiegając nieco od samego dania (a lubię takie drobne pomidorowe frykasy, moje
poprzednie miejsce pracy mi świadkiem), to marzy mi się takie lusterko z
przyzwoitą optyką, coby ciekawiej zaaranżowane foty pstrykać i nie musieć
tęsknie wyczekiwać słońca.

Za biedna jestem na razie. I jakaś taka oklapła z entuzjazmu, jak przekłuty
urodzinowy balonik.

Zmęczona...

--
To pisałam ja, Krysia2000, kuchmistrzyni samozwańcza.

  Re: Złapać lato
   lorna.doone   24.08.10, 16:54 zarchiwizowany
Ac o ze skorka? Czy nie odchodzi w tych upieczonych pomidorkach?

  odpowiedź:
   vespertinee   25.08.10, 08:57 zarchiwizowany
Krysiu ;), należę do tych szczęśliwców albo i nie-, którzy nie mają photoshopa
ani lightroomu ani innych takich, więc nawet nie mam pojecia, jak robić błysk w
pomidorach :) Wystarczy opcja 'vivid' w lustrzance, ładne sierpniowe,
popołudniowe światło i foto gotowe! Serio. Inna sprawea, że ja miałam zbyt
wilgotne pomidorki i nie do końca puściły mi sok.

Co do skórek, to właśnie ze względu na niedużą tempetarutę i długi czas
pieczenia one nie schodzą, a delikatnie się kurczą wraz z pomidorkami, co widać
na zdjęciu. Takie pomidory to coś pomiędzy pomidorem suszonym a swieżym.

POzdrawiam!
--
Truskawki

  Re: odpowiedź:
   lorna.doone   25.08.10, 15:43 zarchiwizowany
Dziekuję za odp :)


  Re: odpowiedź:
   krysia2000   25.08.10, 20:55 zarchiwizowany
No nie mów, że to boke to intuicyjnie Ci wychodzi. Z fotoszopą oczywiście
żartuję, dlatego pisałam o jakimś DSLR-u z jasnym obiektywem, co mi się marzy.

--
To pisałam ja, Krysia2000, kuchmistrzyni samozwańcza.

  Re: odpowiedź:
   vespertinee   04.09.10, 10:32 zarchiwizowany
No tak, bokeh da tylko lustrzanka...
A fotoszopy to z przyjemnością bym sie nauczyła, ale nie ma skąd, jak, gdzie i
na czym :)
--
Truskawki

  Złapac lato
   daxter   05.09.10, 20:00 zarchiwizowany
Ja złapałam lato i narobiłam tych pomidorków około mnóstwo:)
Wyszły super :) Nadmiar pomidorków zużyłam do pizzy z mozzarellą i róznymi
serami posłuzyły za kropke nad i ...:) pozwole sobie ją zaprezentować bo
pomidorków juz niema:)
fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2410654,2,1,pizza-z-mozarella-i-pieczonymi-pomidorkami.html

  Re: Złapac lato
   vespertinee   09.09.10, 21:32 zarchiwizowany
O, do pizzy też ładne :)
--
Truskawki

  Re: Złapać lato
   anthonyb   17.09.10, 11:05 zarchiwizowany
Wystarczy spokojnie suszyc 2 godziny w 100°. Polecam tez piec bez oliwy a skropic
dopiero po upieczeniu.
w kazdym badz razie sa super. robilam je w zeszlym roku z przepisu sylwii1607.
Podalabym link , ale nie umiem zaznaczac w laptopie bez myszki.

--
kuchnia pod wulkanem


  Re: Złapać lato
   miss_coco   26.10.10, 11:30 zarchiwizowany
Jeszcze troche tego lata, u mnie z pomidorkow dattini przyminajacych swoim podluznym
ksztaltem daktyle.


--
Belgia od kuchni

  Re: Złapać lato
   linn_linn   26.10.10, 19:48 zarchiwizowany
A nie datterini?

  Re: Złapać lato
   miss_coco   26.10.10, 20:13 zarchiwizowany
Masz racje Linn-linn ;))


--
Belgia od kuchni

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd