FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Peanut butter brownie

Warunkiem upieczenia idealnego brownie jest wyjęcie go z piekarnika po ściśle określonym
czasie, pomimo iż nadal wygląda na surowe i płynne. Ciasto cała noc będzie nabierać tej
idealnej konsystencji. Zbyt długo pieczone zamienia się z twarde i kruche ciasto. Ważny jest
też rozmiar blaszki - najlepsze wymiary to od 20x20 do 23x23 cm. Ciasto nie wyrasta, więc
nie wypłynie. Nie może być też zbyt niskie, aby konsystencja i struktura ciasta zostały
zachowane.
Osobom, które będą piekły je po raz pierwszy, proponuję wersję podstawową, bez dodatku
masła orzechowego. Poznajcie ten klasyczny smak, a wersje z dodatkami przyjdą z czasem,
bo jestem przekonana, że brownie Was uzależni :)


Składniki:



* 200 g gorzkiej czekolady (dobrej jakości)

* 30 g kakao

* 4 jajka

* 120 g masła

* 180 g cukru

* 140 g mąki

* 3 - 4 łyżki masła orzechowego



Masło topimy w rondelku i zdejmujemy z ognia. Dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy
tak długo, aż się rozpuści. Do masła z czekoladą dodajemy kakao i miksujemy do chwili
utworzenia jednolitej masy. Nie przerywając mieszania dodajemy cukier i po jednym jajku. Na
koniec dodajemy mąkę i miksujemy ok 2-3 minuty.

Foremkę (22x22 cm) wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową (spód i boki) i
natłuszczamy kilkoma kroplami oleju. Do formy przelewamy masę.

Masło orzechowe dobrze wyjąc z lodówki ok 2 godziny wcześniej i trzymać w ciepłym miejscu
żeby łatwo się rozprowadzało na cieście, ale można też podgrzać odrobinę porcelanowy kubek
(powinien być tylko lekko ciepły) i rozmieszać w nim masło. Nakładamy je małą łyżeczką w
kilku miejscach na cieście i końcówką noża robimy esy floresy :)

Ciasto wkładamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczemy 26-28 min (nie więcej,
nawet jeśli wydaje nam się, że ciasto jest surowe!). Ciasto odstawiamy na całą noc do
wystygnięcia, najlepiej do lodówki. rano wyjmujemy, aby nabrało temperatury pokojowej
(poza lodówką ok 2 godziny), wyjmujemy z blaszki i kroimy na mniejsze kwadraty.



--
gotowaniecieszy.blox.pl/html - Ja kulinarnie

Peanut butter brownie - kasiaaaa24 30.08.10, 16:52    
Re: Peanut butter brownie - magiawkuchni 23.09.10, 22:09    
Re: Peanut butter brownie - marghe_72 23.09.10, 23:50    
Re: Peanut butter brownie - ciacho34 24.09.10, 09:09    
Re: Peanut butter brownie - kofkak 24.09.10, 10:38    
Re: Peanut butter brownie - ciacho34 24.09.10, 21:10    
Re: Peanut butter brownie - kaskahh 25.09.10, 23:14    
Re: Peanut butter brownie - kasiaaaa24 26.09.10, 14:18    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd