FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Kapuśniaczek ze śmietaną

Przepis z gazetki Moje Gotowanie - dania za grosik. Zjadłam ze smakiem, mimo
że nie przepadam za kapustą.

Składniki:

* 5 ziemniaków
* 5 szklanek bulionu drobiowego
* mała główka kapusty białej albo włoskiej
* szczypta startej gałki muszkatołowej
* sok z cytryny
* 1/2 szklanki śmietany 18 %
* 1 żółtko
* posiekany koperek
* 5 dag żółtego sera
* sól, pieprz, cukier

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Kapustę szatkujemy. Zalewamy warzywa
gorącym bulionem, gotujemy do miękkości a następnie miksujemy. Przyprawiamy do
smaku gałką muszkatołową, cukrem i sokiem z cytryny. Śmietanę mieszamy z
żółtkiem, wlewamy do zupy i dokładnie mieszamy. Podgrzewamy, uważając aby nie
zagotować. Przed podaniem posypujemy koperkiem i startym żółtym serem (ja z
sera zrezygnowałam).

* możemy dodać do zupy również szczyptę mielonego kminku

--
rogalik.blox.pl/html
blog kulinarny

Kapuśniaczek ze śmietaną - blue_megi 11.02.11, 15:21    
Re: Kapuśniaczek ze śmietaną - smutas13 12.02.11, 21:12    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd