FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Re: Ryby - śledź bałtycki swieży-tuszki
   brynia2   22.02.13, 18:56 zarchiwizowany
No to ja Wam powiem dziewczyny, że takie śledzie są przepyszne. Ja je kocham nad
wszystkie ryby, co tydzień kupuję świeżuchne bez główek i wnętrzności.
Doczyszczam, osuszam, solę, pieprzę p.ziołowym, ale delikatnie, czasami skropiam
sokiem z cytryny, obtaczam w mące i na patelnię do zrumienienia. Chrupiące
ogonki są najlepsze :) Dodam, że w tej soli i pieprzu leżą sobie tuszki w
lodówce do następnego dnia, wolę "przegryzione". Polecam baaardzo.
Za mało jemy świeżych śledzi, jako ogół, oj za mało :(


  co do ilości soli...
   brynia2   22.02.13, 19:02 zarchiwizowany
Solę jak każdą inną rybę, tylko do smaku.


  Re: Ryby - śledź bałtycki swieży-tuszki
   mhr2   23.02.13, 12:30 zarchiwizowany
brynia2 napisała:

> No to ja Wam powiem dziewczyny, że takie śledzie są przepyszne.

wiadomo tylko nie kazdy zna, a smazenie jego dla niekturych osob to okropnosc,
a gdzie kupie takie nieopatroszone?bo lubie takie wedzic,

--
"wer wind sät wird sturm ernten"

  rolmposy kaszubskie
   ines1977   26.02.13, 07:58 zarchiwizowany
Właśnie, a dlaczego okropność? Moja teściowa tez coś podobnego powiedziała.
Te śledzie miały bardzo delikatny zapach, jak na ryby zadziwiająco bardzo mało
intensywny. W czasie smażenia coś się zmienia?

mhr2 wędzisz niewypatroszone?

Ja zdecydowałam się zrobić je tak jak te panie czyli kaszubskie rolmopsy
www.poszukiwaczesmaku.pl/na-szlaku/odc-13-sledz-baltycki. Niestety nie
podają dokładnego przepisu na zalewę, która u mnie bywa najsłabszym punktem tego
typu przetworów ale zaryzykowałam z innego przepisu.
W ramach eksperymentu zrobiłam też w zalewie kilka usmażonych.
Wkrótce zobaczę co wyszło.

  Re: rolmposy kaszubskie
   mhr2   26.02.13, 10:10 zarchiwizowany
ines1977 napisała:


> mhr2 wędzisz niewypatroszone?

tak bo sa wtedy bardzo aromatyczne i ich ikre uwielbiam jak akurat sie trafi,
czasami mozna takie wedzone tez kupic, ale ostatnio coraz mnie ich jest,
uwielbiam tez rolmopsy,


--
"wer wind sät wird sturm ernten"

  Re: Ryby - śledź bałtycki swieży/solony
   pookcook   25.02.13, 00:57 zarchiwizowany
Pewnie już za późno, ale ja bym je usmażył, obtoczone w bułce tartej i skropione
sokiem z cytryny do podania.

  Re: Ryby - Stek z halibuta
   bee_cn   25.02.13, 00:11 zarchiwizowany
To ja dołaczę z tilapią zapiekaną w pergaminie. Do ryby dołożyłam to, co akurat miałam w lodówce
- resztkę dyni, trochę mrożonego młodego bobu, gałazkę tymianku i chlust białego wina. Do tego
sos, też resztkowy, bo z czerstwej bagietki. Mimo, że resztkowo, wyszło całkiem przyzwoicie, moim
zdniem, a na pewno smacznie.

www.magazynkuchenny.com/tilapia-w-papilotach-i-sos-rouille/
--
Nowiutki, świeży i błyszczący Magazyn Kuchenny

  Re: Ryby - Stek z halibuta
   pookcook   25.02.13, 00:54 zarchiwizowany
Smaku nie ocenię, ale wygląda to bardzo kolorowo i apetycznie. No i zdjęcie ładne:)

--
pookcook.blogspot.com

  Re: Ryby - Stek z halibuta
   mhr2   25.02.13, 12:19 zarchiwizowany
bee_cn napisała:

Do tego
> sos, też resztkowy, bo z czerstwej bagietki.

cos wiecej na temat sosu?


--
"wer wind sät wird sturm ernten"

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd