FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

gulasz wołowy z kawą

przepis pochodzi z ,,Lubię gotować", a autorką jest podobno Tessa
Capponi-Borawska (wedle informacji przy przepisie)

,,Skład: 90 dag wołowiny, 3 papryki (żółta, zielona, czerwona), 2 ząbki
czosnku, 3 łyżki oliwy, 2 łyżki mąki, kieliszek białego wina, kubek czarnej
kawy (250 ml), sól, pieprz"
wykonanie:
,,Mięso pokroić na kawałki, papryki w paski, a cebule w cienkie talarki, Ząbki
czosnku obrać i pokroić na połówki, W garnku o grubym dnie podsmażyć mięso na
dużym ogniu, na 2 łyżkach oliwy. Wyjąć łyżką cedzakową i trzymać w cieple. Do
tego samego garnka wlać resztę oliwy, usmażyć cebulę, paprykę i czosnek (10
min na średnim ogniu). Oprószyć mąką, smażyć kolejne 2-3 min, ciągle
mieszając, Wlać wino i kawę, zagotować i włożyć mięso. Posolić, popieprzyć,
gotować godzinę na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie."


uwagi: jak dla mnie ponad godzina obróbki termicznej dla papryki jest zabójcza
i zamiast papryki jest paprykowa paciaja, niekiedy zupełnie bez smaku.
zacytowałam tekst bez zmian - być może w oryginale jest pomyłka i ma być tylko
minuta a nie 10 smażenia. tym nie mniej, nie smażyłam 10 min, tylko krócej.
kto lubi bardziej chrupiącą paprykę - lepiej dodać ją później, rezygnując z
podsmażania.
kawa daje ciekawy posmak, ale im mocniejszy napar, tym bardziej gorzkawy efekt
końcowy.



--
fotoforum.gazeta.pl/5,2,inaa1.html
urok
pereł sznur
na huśtawce nastroju

gulasz wołowy z kawą - inaa1 12.09.11, 18:04    
Re: gulasz wołowy z kawą - tralalumpek 12.09.11, 18:59    
Re: gulasz wołowy z kawą - bernadeta75 12.09.11, 21:53    
Re: gulasz wołowy z kawą - alinka_li 13.09.11, 16:02    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd