FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Nadziewany kabaczek
   rozyczko   04.12.11, 20:31 zarchiwizowany
Przepis pochodzi z magazynu "Delicious":

www.deliciousmagazine.co.uk/recipes/marrow-madness
Jest to bardzo smaczna alternatywa miesnych obiadow :)
W oryginalnym przepisie mowa jest o 2 1kg kabaczkach. Ja nadziewm tylko jeden, a
reszte farszu zjadamy jako dodatek do czegos miesnego.

Składniki
350g ryżu basmati
1 duzy kabaczek
1 cebula, pokrojona w drobna kostke
1 czerwona papryka, jak wyzej
100g pieczarek, jaka wyzej
3 seler naciowe, jak wyzej
1 jabłko, starte na jarzynowce
3 średnie pomidory, obrane ze skorki i pokrojone
1 łyżka oliwy z oliwek
Szczypta papryki słodkiej
sol
pieprz

dodalam:
orzeszki piniowe
posypalam tartym zoltym serem pod koniec pieczenia

1. Rozgrzej piekarnik do 180°C (160°C z termoobiegiem). Ugotuj ryz.
2. Przetnij kabaczek na pół wzdłuż. Za pomocą łyżki, wyjmij nasiona oraz większość
miazszu. Posiekaj w kostke cebulę , papryke, pieczarki, pomidory i selera.
3. W duzym rondlu rozgrzej olej i dodaj cebulę, papryke i selera i dus delikatnie , az zrobia
sie miekkawe, około 10 minut. Dodaj pomidory i pieczarki i gotowuj przez kolejne 5-10
minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Dodaj ugotowany ryż i wymieszaj.
4. Zetrzyj jabłko i dodaj do mieszanki warzyw i ryżu. (ja dodalam jeszcze orzeszki pinii).
Przypraw do smaku.
5. Napelnij obie polowki kabaczka farszem. Przykryj folia aluminiowa i wstaw do
nagrzanego piekarnika .
Piecz przez ~45 minut. Zdejmij folie, posyp serem (moj dodatek) i piecz kolejne 15 minut.


Poniewaz kabaczki bywaja czasami dosyc twarde, przed podanie warto sprawdzic czy juz
sie upiekly :) My lubimy taki "al dente" - latwiej go kroic :)


  Re: Nadziewany kabaczek
   upl   05.12.11, 12:45 zarchiwizowany
pycha!
nasze ulubione są z nadzieniem z cielęciny, pomidorów i ryżu albo w wersji
bezmięsnej - pomidory z ryżem i siekana cebula :-) Czasem udaje mi się kupić
małe, okrągłe, pękate cukinie - są idealne do faszerowania i zapiekania
--
Zapraszam: Niebo w gębie

  pekate cukinie
   ansil   05.12.11, 13:56 zarchiwizowany

  Re: nigdy ich u nas nie widzialam:/
   rozyczko   05.12.11, 18:02 zarchiwizowany
a szkoda , bo mam kilka fajnych przepisow na rozne dynie, kabaczki i cukinie :)


  Re: nigdy ich u nas nie widzialam:/
   upl   05.12.11, 22:25 zarchiwizowany
U mnie - Wawa - tez tylko bywaja a sa swietne :)
--
Zapraszam: Niebo w gębie

  Re: nigdy ich u nas nie widzialam:/
   ansil   06.12.11, 10:04 zarchiwizowany
na allegro kupilam nasiona, wiec w przyszlym roku mam nadzieje miec takie we wlasnym
ogrodku ;)

--
Zrównoważona dieta to ciasteczko w każdej ręce.

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd