FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Chleb z pieprzem i prażoną cebulką
   bernadeta75   17.01.12, 23:46 zarchiwizowany
Dawno nie piekłam chleba, bo ostatnie nieudane wypieki mnie trochę zniechęciły i dałam
sobie spokój. Ale kiedy trafiłam na ten przepis
www.bbcgoodfood.com/recipes/2787/cracked-black-pepper-and-figgy-bread
postanowiłam wziąć byka za rogi i podjąć kolejną próbę, bo chleb wydawał się łatwy,
nieskomplikowany i mocno apetyczny.
Jedyna zmiana to taka, że obawiałam się reakcji na chleb z figami, więc figi zastąpiłam
prażoną cebulką.

Składniki:
650 g mąki pszennej
2 łyżeczki pieprzu czarnego grubomielonego
2 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy z oliwek
425ml ciepłej wody
7 g drożdży suchych
5 łyżek prażonej cebulki

W dużej misce wymieszać mąkę, pieprz, sól i drożdże. Wymieszać z oliwą z oliwek,
stopniowo dolać wody tyle aby zrobiło się miękkie ciasto. Wyłożyć na lekko posypanej
mąką stolnicy i wyrabiać przez 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Umieścić ciasto w
lekko naoliwionej dużej misce. Posmarować olejem, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce
na około godzinę aż podwoi swoją objętość dwukrotnie. Rozgrzać piekarnik do 200st
elektryczny (180st na gaz) Po wyrośnięciu ciasto zagnieść ponownie, dosypując cebulkę
lekko ugniatać ciasto, nie za długo żeby go nie odgazować za mocno. Ciastu nadać
owalny kształt, położyć na lekko posypanej mąką blasze lub formie. Za pomocą nożyczek
naciąć na górze chleb, posypać mąką. Zostawić chleb w cieple na około 10-15 minut,
żeby trochę podrósł. Piec ok. 50 min do ładnego zbrązowienia i gdy spód wyda głuchy
dźwięk, gdy się w niego postuka. Wyjąć z formy i ostudzić na kratce.

Dla osób zmechanizowanych wystarczy do maszyny wsypać wszystkie składniki wg
kolejności podanych składników, następnie uruchomić program na wyrastanie ciasta (u
mnie trwa 1,30h), a potem przełożyć na blat lub stolnicę, dodać cebulkę i postępować wg
w/w wskazówek.

--
mojkulinarnypamietnik.blogspot.com/
i
galopemprzezkuchnie.blogspot.com/

  No strasznie nieudany ten chleb!
   krysia2000   18.01.12, 00:25 zarchiwizowany
Weź ty lepiej, kuma, poruty nie rób i odeślij mi go do naprawy. Rozkroję na kawałki, zjem i Ci
powiem, co z nim nie tak. Tak ze zdjęcia to trudno zawyrokować, poza tym, że najwyraźniej
za małą porcję ciasta zakręciłaś, skoro tylko jeden bochenek wyszedł i teraz nie będziesz
miała co jeść, jak odeślesz do naprawy.

PS. A reakcja z figami z pewnością byłaby słodka. Te ready-to-eat figs z oryginału, to są
suszone, bakaliowe.

--
To pisałam ja, Krysia2000, kuchmistrzyni samozwańcza.

  Re: No strasznie nieudany ten chleb!
   bernadeta75   18.01.12, 17:12 zarchiwizowany

  Re: Chleb z pieprzem i prażoną cebulką
   daxter   22.01.12, 20:58 zarchiwizowany
Swietny chlebus ,az mi slinka pociekła :)

  Re: Chleb z pieprzem i prażoną cebulką
   zla_wiedzma   25.01.12, 09:34 zarchiwizowany
Jest po prostu cudowny, piękny ech....głodna jestem...
Ta mąka pszenna to jaki typ ma być ? Można by np. z orkiszową zmieszać ?
--
"Kobiety rodzą się aniołami, ale kiedy życie połamie im skrzydła - pozostaje już
tylko latanie na miotle" by dzidaa
[img]https://img1.jurko.net/Chick3.gif[/img]

51%Angel 49%witch ;)

  Re: Chleb z pieprzem i prażoną cebulką
   zla_wiedzma   26.01.12, 12:08 zarchiwizowany
Ponawiam pytanie co typu mąki pszennej i czy można mieszać np. z orkiszową ?
--
"Kobiety rodzą się aniołami, ale kiedy życie połamie im skrzydła - pozostaje już
tylko latanie na miotle" by dzidaa
[img]https://img1.jurko.net/Chick3.gif[/img]

51%Angel 49%witch ;)

  Re: Chleb z pieprzem i prażoną cebulką
   daxter   26.01.12, 22:13 zarchiwizowany
Myśle tez o dodatku okrkiszowej tak ca. 200g ? Może autorka cos podpowie :)

  Re: Chleb z pieprzem i prażoną cebulką
   daxter   26.01.12, 22:17 zarchiwizowany
żapomniałam dodac ,że chyba lepsza byłaby taka Mąka orkiszowa ECCO 2000
pełnoziarnista :)


  Re: Chleb z pieprzem i prażoną cebulką
   bernadeta75   26.01.12, 22:39 zarchiwizowany
przepraszam ze dopiero teraz..
mysle ze mozna połączyc, chociaz z orkiszowa nie mialam jeszcze do czynienia i nie wiem
jak sie zachowuje w trakcie pieczenia. ja uzyłam zwykłej mąki pszennej.

--
mojkulinarnypamietnik.blogspot.com/
i
galopemprzezkuchnie.blogspot.com/

  Re: Chleb z pieprzem i prażoną cebulką
   mamajulki080506   25.01.12, 10:29 zarchiwizowany

jest piękny...
podziwiam wszystkich, którzy pieką udane chleby...
ja nie mam do tego ręki i dawno już pogodziłam się z porażką w tym temacie :-(


--
z pamiętnika piekarnika

  Re: Chleb z pieprzem i prażoną cebulką
   chloe30   28.01.12, 16:39 zarchiwizowany
włąśnie siedzi w piekarniku
trzymajcie za niego kciuki ;)
--
[url=http://www.glitter-graphics.com][img]https://dl3.glitter-graphics.net/pub/124/124973zv9l8g53sa.gif[/img][/url]

Pomoc
dla Natalki


  Re: Chleb z pieprzem i prażoną cebulką
   chloe30   28.01.12, 22:33 zarchiwizowany
udało się
no, prawie ;)
wyszedł pyszny, skórka chrupiąca, ale środek trochę glinowaty
ale jak cebulkę dodawałam to już widziałam, że wbrew przestrogom za bardzo go
ubiłam - no ale nijak się nie dało inaczej jej wepchnąć!
co by się stało gdybym cebulkę dodała od razu?? Przed odtsawieniem na godzinę?
Bo jak go po tej godznie zdjęłam, znaczy ono, to ciasto, to było wręcz idealne,
tylko ciut zagnieść i do pieca, a potem sie zbiło... :(
--
[url=http://www.glitter-graphics.com][img]https://dl3.glitter-graphics.net/pub/124/124973zv9l8g53sa.gif[/img][/url]

Pomoc
dla Natalki


  Re: Chleb z pieprzem i prażoną cebulką
   bernadeta75   29.01.12, 15:59 zarchiwizowany
Chloe30 ciesze sie ze zrobilas, przykro mi ze jakmowisz w srodku był gliniasty. u mnie był
ok co zreszta widac po przekrojeniu, ale moze zbyt długi czas wmieszania do niego tej
cebulki mial wpływ. ja nastepnym razem tez mam zamiar dodac cebulke od razu.
Dodaje zdjecie jak u mnie chleb wyglądał przed pieczeniem.

--
mojkulinarnypamietnik.blogspot.com/
i
galopemprzezkuchnie.blogspot.com/

  Re: Chleb z pieprzem i prażoną cebulką
   hazo   29.01.12, 19:59 zarchiwizowany
Czy chleb pieczony w garnku rzymskim wkładasz do piekarnika nagrzanego do 200
stopni?
Pytam, bo ja piekąc w garnku zawsze wkładam do zimnego, bo boję się wielkiego bum i
straty garnka, a w Twoim przepisie piszesz o nagrzaniu piekarnika i teraz pokazujesz
gotowy do pieczenia chleb w garnku.

  Re: Chleb z pieprzem i prażoną cebulką
   bernadeta75   29.01.12, 23:03 zarchiwizowany
hazo zawsze wkładam do nagrzanego, jeszcze nic mi sie z garkiem ne stało. wydaje mi
sie moze sie cos stac jesli np garnek byłby zimny np prosto z lodowki.

--
mojkulinarnypamietnik.blogspot.com/
i
galopemprzezkuchnie.blogspot.com/

  Re: Chleb z pieprzem i prażoną cebulką
   chloe30   30.01.12, 22:08 zarchiwizowany
bernadeta75 napisała:

> Chloe30 ciesze sie ze zrobilas, przykro mi ze jakmowisz w srodku był gliniasty.
>
proszę tego nie traktować jak pretensję tylko prośbę o radę :)
skoro nie ma przeciwwskazań żeby cebulkę dodać od razu, to następnym razem tak
spróbuję i dam znać jak mi poszło
za przepis dziękuję, lekko może gliniasty wyszedł (wina kucharki) , ale pyszny!

--
[url=http://www.glitter-graphics.com][img]https://dl3.glitter-graphics.net/pub/124/124973zv9l8g53sa.gif[/img][/url]

Pomoc
dla Natalki


  Re: Chleb z pieprzem i prażoną cebulką
   bernadeta75   30.01.12, 22:55 zarchiwizowany
Chloe nie odebrałam to jako pretensji absolutnie, sama do tej pory tworze mniej lub
baardziej udane chleby, ten akurat na szczescie zaliczam do udanych ale nie raz ciasto
laduje w koszu albo chleb ma pies na sniadanie :) sama wiele razy nie wiem czemu cos mi
nie wyszło skoro innym zawsze tak. ostatnio moimi maślanymi buleczkami mozna było
grac w krykieta lub wybijac okna;) ciekawa jestem twojej nastepnej proby.

--
mojkulinarnypamietnik.blogspot.com/
i
galopemprzezkuchnie.blogspot.com/

  Re: Chleb z pieprzem i figami
   hazo   31.01.12, 19:44 zarchiwizowany
Dziś upiekłam, ale według zalinkowanego oryginalnego przepisu. Bardzo łatwy do
zrobienia i bardzo smaczny. Zadziwiająco chrupiąca skórka i to nie tylko tuż po wyjęciu z
pieca, ale i po ostygnięciu. Następny zrobię z cebulką. ;-)
Tak wygląda mój chleb zrobiony z połowy składników:



  Re: Chleb z pieprzem i figami
   bernadeta75   31.01.12, 23:25 zarchiwizowany
super! i to z figami, ja sie nie odwazyłam. i jak w smaku? tzn jak z tymi figami?

--
mojkulinarnypamietnik.blogspot.com/
i
galopemprzezkuchnie.blogspot.com/

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd