FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Galette z brzoskwiniami
   bernadeta75   28.06.12, 23:52 zarchiwizowany
Znalazłam przepis na galette peach skilletchronicles.com/content/peaches-shine-in-
galette/ . Ogólny zarys ciasta pozostał, zmieniłam tylko samo wykonanie ciasta na swoje
sprawdzone półkruche. Ciasto łatwe, szybkie, do wykonania chyba z każdymi owocami.

na ciasto:

250 g mąki pszennej
125 g masła zimnego
jajko
łyżka cukru
1/2 łyżeczki soli
50ml lodowatej wody

owocowy farsz:
7 małych brzoskwiń (4 duże)
łyżka mąki kartoflanej
2 łyżki cukru
sok z 1/2 cytryny
garść żurawiny suszonej
trochę bułki tartej
jajko
cukier puder do posypania wierzchu

W misce połączyć mąkę, cukier i sól. Dodać posiekane masło i wyrobić razem tak żeby
powstało coś jak "grudki piasku". Dodać jajko i wodę, zagnieść ciasto na jednolitą masę.
Zawinąć ciasto w folię szczelnie i schłodzić przez 1 godzinę w lodówce.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie na posypanym mąką blacie
rozwałkować ciasto na grubsze koło (u mnie tortownica 20cm). Przenieś ciasto najlepiej
zawinięte na ściereczce na wałku do tortownicy, wyłożyć dno i boki ciastem, wstawić do
lodówki na czas robienie farszu.
Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Brzoskwinie pokroić na plasterki. Dodać cukier, sok
cytrynowy, mąkę kartoflaną, żurawinę, wymieszać. Dno tortownicy z ciastem posypać
bułką tartą. Ułożyć mieszankę owoców w środku ciasta, pozostawiając granicę około 2
cm wokół zewnętrznej krawędzi. Delikatnie złożyć brzegi ciasto się nad owocami, nadając
brzegom ciasta kształt plisów. Posmarować ciasto rozkłóconym jajkiem.
Piec na środkowej półce piekarnika aż ciasto będzie rumiane ok 45-50 minut. Zostawić
galette w blaszce i pozwolić mu odpocząć. Ostudzone wyjąć i przesunąć na półmisek.
Posypać cukrem pudrem.



--
mojkulinarnypamietnik.blogspot.com/
i
galopemprzezkuchnie.blogspot.com/

  Re: Galette z brzoskwiniami
   miss_coco   02.07.12, 13:35 zarchiwizowany
Lubie tego typu placki. Znam kogos, kto pieszczotliwie nazywa je "gniotami" ;))


--
belgia od kuchni

  Re: Galette z brzoskwiniami
   rozyczko   02.07.12, 15:28 zarchiwizowany
sliczne zdjecia!
Czy mozesz podac przepis na >swoje sprawdzone półkruche< :)

  Galette z morelami, brzoskwiniami i migdalami
   pinkink3   02.07.12, 17:23 zarchiwizowany

Tez zrobilam, jakis miesiac temu, bo zachecil mnie artykul w gazecie o migdalowo
morelowej galette, a ze mialam brzoskwinie ktorych nikt nie chcial jesc bo byly
twardawe, to tez dorzucilam.
Myslalam, ze zmiekna, ale nie - dalej byly twarde.;)
Mialam dodac jeszcze maliny ale o nich zapomnialam, a szkoda, bo byloby smaczniej.
Przyjemne ale zadne cudo.


Ciasto:
2 1/4 cups maki
1lyzeczka soli
1lyzka cukru
1/4 cup zimnego tluszczu
1/2 cup zimnego masla
2 1/4 lyzki cydrowego octu
4-6 lyzek b. zimnej wody

Zmieszac w malakserze. Przetrzymac pol godziny w lodowce.

Tu podaje linki do mojego zrodla.

www.latimes.com/features/food/la-fo-galette-20120602,0,4378185.story
www.latimes.com/features/food/la-fo-galetterec2-20120602,0,6009765.story
www.latimes.com/features/food/la-fo-galetterec3-20120602,0,6665126.story

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd