FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Gofry z btą śmietaną i jagodami
   luka_4   15.07.13, 10:26 zarchiwizowany
Kiedyś znalazłam w którejś gazecie przepis na bardzo dobre gofry.
Przeczytałam: "Koniecznie wypróbuj domowy przepis na wspaniałe, chrupiące
gofry." No to wypróbowałam. Odtąd jak chcę robić gofry to tylko z tego przepisu.

4 jaja
20 dkg cukru (1 szkl)
20 dkg mąki
20 dkg mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1 kostka margaryny roztopiona i lekko schłodzona
pól szklanki wody gazowanej


Wykonanie:
Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać mąkę i
mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i roztopioną margarynę. Dolać pół
szklanki wody gazowanej. Ciasto musi być dość gęste. Gęstsze niż na naleśniki.
Odstawić na 20 min.
I już można smażyć w gofrownicy.

Od chwili zamknięcia gofrownicy nastawiam sobie minutnik na 2 minuty. I jeden
już gotowy. :-) Razem smażenie wszystkich gofrów wychodzi gdzieś około 15 minut.
--
Lucyna

  Re: Gofry z btą śmietaną i jagodami
   fotoart-1   15.07.13, 22:59 zarchiwizowany
Bardzo fajny przepis :)
Muszę kupić gofrownicę!

--
Anna R.
fotoart-1 = fotoart1
fotoblog Uroki Natury

  Re: Gofry z btą śmietaną i jagodami
   luka_4   18.07.13, 12:02 zarchiwizowany
fotoart, fajne jest mieć taką rzecz w domu. Można szybko samemu zrobić gofry
:-) Pozdrawiam
--
Lucyna

  Re: Gofry z btą śmietaną i jagodami
   oliw2   16.07.13, 19:26 zarchiwizowany
uwielbiam gofry a moje dzieciaczki szczególnie je sobie ukochały. Mam zupełnie
inny przepis. Ideałem dla mnie byłyby chrupiące z wierzchu a w środku
puszyste.Czy twoje takie właśnie są.? A może wiesz od czego to zależy. gdzięś
czytałam ,że warto dodać mleko gdzieś indziej, ze wodę.. a zdjęcia cudne !

--
Oliwier 22.11.2007
Olaf 16.10.10

  Re: Gofry z btą śmietaną i jagodami
   luka_4   18.07.13, 12:11 zarchiwizowany
oliw2, te gofry są naprawdę kruchutkie z wierzchu. A pulchności w środku chyba
dodaje im woda gazowana dodawana do ciasta.
Wypróbuj. Ja wypróbowałam. Smakują mnie i mojej rodzinie.
Bardzo mi miło, że zdjęcie podoba się Tobie.
Życzę smacznego i pozdrawiam.
--
Lucyna

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd