FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Warstwowe ciasto serowe na biszkopcie z borówkami

Autor: shiral Data: 17.08.14, 07:25
Ciacho serowe, jak sami widzicie jest bardzo imponujące. Pięknie widać każdą warstwę!
Mamy tu dwa smaki serowe: czekoladowy i śmietankowo-waniliowy. Masa czekoladowa
powinna być dość rzadka tak, aby w trakcie pieczenia spłynęła na sam dół i została
wchłonięta przez biszkopt. Ciasto idealnie smakuje w temperaturze pokojowej i jeszcze
jak jest ciepłe, wtedy czuć każdy rodzaj smaku. Jeśli macie ochotę i lubicie zmieszajcie
borówki z malinami, będzie jeszcze smaczniejsze!

Warstwowe ciasto serowe na biszkopcie z borówkami

Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka mąki tortowej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
2 łyżki ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka octu

masa serowa jasna:
300 gram twarogu mielonego
200 gram mascarpone
3 żółtka
1/2 szklanki cukru białego
20 gram cukru waniliowego
1/2 szklanki mleka
1 łyżka budyniu śmietankowego


Masa serowa czekoladowa
400 gram waniliowego serka homogenizowanego
3 żółtka
3/4 szklanki cukru białego
3 łyżki kakao
100 gram czekolady 70 %
100 ml śmietanki 12 %
ew. 1/4 szklanki mleka

700-800 gram borówek


Przygotowanie:
Biszkopt:
Jajka wybić do większej miski, dodać cukier i ubijać do bardzo gęstej, kremowej
konsystencji. Sama ubijałam z 10 minut,a może i więcej? nie liczyłam czasu.
Piekarnik nastawić na ok 180-190 stopni C.
Do masy jajecznej dodać obie mąki i proszek do pieczenia, ponownie ubić, ale już na
niskich obrotach i bardzo delikatnie. Dodać ekstrakt waniliowy i łyżeczkę octu, wymieszać.
Piec ok 40 minut w tortownicy o średnicy 26 cm z funkcją termoobiegu.

Rada: Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem do szaszłyków, wbijając go w ciasto czy
po wyjęciu jest już suchy. Jeśli nie, pieczemy jeszcze przez ok 5-10 minut.

Masa serowa jasna:
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowy na jasną masę. Mascarpone przełożyć do miski i
ubijać przez 2 minuty mikserem. Do żółtek wmieszać twaróg, mascarpone, mleko i budyń
waniliowy.
Masa serowa czekoladowa:
Czekoladę połamać na kawałki umieścić w misce nad gotującym się wodą. dodać do niej
śmietanki i mieszać do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Żółtka utrzeć z cukrem i
kakao, wmieszać do nich serek homogenizowany i na sam koniec rozpuszczoną czekoladę.
Jeśli masa serowa wyszła gęsta, to trzeba dolać do niej mleka pełnotłustego.

Końcowe przygotowanie:
Na pierwszej części biszkoptu suto rozłożyć większą część borówek. Na nie przełożyć
jasną masę serową i przykryć drugą częścią biszkoptu. Na wierzch wylać czekoladową
masę serową. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C z funkcją termoobiegu.
Zmniejszyć temperaturę do 160 stopni C, piec ok. 1 godzinę.
Ostudzone ciasto udekorować pozostałymi borówkami.
--

www.shiralkucharzy.blogspot.com

Warstwowe ciasto serowe na biszkopcie z borówkami - shiral 17.08.14, 07:25    
Re: Warstwowe ciasto serowe na biszkopcie z borów - tralalumpek 18.08.14, 19:59    
Re: Warstwowe ciasto serowe na biszkopcie z borów - vandikia 19.08.14, 07:14    
Re: Warstwowe ciasto serowe na biszkopcie z borów - shiral 19.08.14, 16:23    
Re: Warstwowe ciasto serowe na biszkopcie z borów - tralalumpek 19.08.14, 21:53    
Re: Warstwowe ciasto serowe na biszkopcie z borów - shiral 30.09.14, 17:45    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd