FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Paluszki francuskie z anchois i kaparami

Francuskie czyli z ciasta francuskiego, wg. "Tart i innych wypieków" LCB.

Ciasto francuskie było kupne. :) A potem:
1) rozwałkować dwa cieniutkie prostokąty, przykryć je folią i chłodzić w
lodówce przez 15 min
2) jeden prostokąt posmarować rozkłóconym jajkiem i ułożyć na nim,
równolegle do krótszego boku, paski z anchois, tak 2,5 - 3 cm od siebie.
Między tymi paskami ułożyłam kapary, których nie było w przepisie,
wybierając ze słoiczka takie bardziej płaszczate.
3) przykryć drugim prostokątem ciasta, lekko przywałkować, żeby się wszystko
skleiło, ciąć na centymetrowe paski w kierunku przeciwnym do ułożenia
anchois, a potem z poprzek na pojedyncze paluszki. Mój prostokąt miał wymiary
mniej więcej 15 x 30 cm, co okazało się w sam raz na małą płaską puszeczkę
anchois i paluszków wyszło dobrze ponad 30.
4) i do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, na natłuszczonej blasze na 10
minut - podglądać, czy mają dość, czy nie.

Drugie paluszki na zdjęciu są z suszonymi pomidorami z zalewy.
Tu popełniłam błąd, bo - jak widać - rozprowadziłam posiekane pomidory
na całości ciasta, w związku z czym paluszki nie skleiły się za dobrze
i część wyszła z piekarnika w dwóch częściach. Na smaku się to nie odbiło, za
to na urodzie nie wątpliwie i następnym razem ułożę pomidory paskami,
jak ancois i kapary.

Obie wersje przesmaczne, a gości powalają wykwintnością :)

--
Chasing the Rainbow





Paluszki francuskie z anchois i kaparami - nobullshit 10.04.05, 00:35    
Mniam! - barbamamaa 10.04.05, 01:14    
Re: Mniam! - nobullshit 10.04.05, 01:29    
Re: Paluszki francuskie z anchois i kaparami - siostraheli 10.04.05, 15:45    
hehe... - lunatica 10.04.05, 15:48    
:-)) - jacek1f 10.04.05, 16:37    
mam taki sam kolor blatu w kuchni :))))))))))))))) - Gość: kasia 11.04.05, 14:39    
Na życzenie, up! - nobullshit 26.04.05, 11:38    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd