FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Spaghetti bolognese
   hania55   09.11.05, 18:35 zarchiwizowany
Dzisiaj było tak:

35 dag mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe)
2 małe cebule
2 duże ząbki czosnku
słoik własnoręcznie zrobionego sosu z pomidorów (można użyć pomidorów z
puszki, wtedy 1 puszka)
oliwa
2/3 szklanki wytrawnego czerwonego wina
skórka obrana z połowy cytryny
2 czubate łyżki posiekanej świeżej bazylii
1 płaska łyżka suszonego oregano
pieprz, sól
świeżo starty parmezan albo grana padano

Cebulę poszatkować, zeszklić na oliwie, dodać mięso i usmażyć razem na
brązowo. Zalać mięso winem, dodać skórkę cytryny. Kiedy wino odparuje, dodać
pomidory. Dusić razem co najmniej 40 minut (na małym ogniu), pod przykryciem.
Doprawić czosnkiem (posiekanym) i przyprawami. Ugotować spaghetti al dente,
odcedzić, wrzucić do sosu, wsypać parmezan, wszystko razem wymieszać i
podawać natychmiast.

--
Ale kochany! Nie ma żadne "tylko"! Nic! Żadnej roboty nie wezmę, nie wiem,
nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!





  Re: Spaghetti bolognese
   j-lee   09.11.05, 18:53 zarchiwizowany
hmmm smakowite, tylko ciut mało płynów jak dla mnie, trochę więcej sosu mogło
być że tak powiem... ;-)

a co do oryginalności: takie tam jak marchew, seler i chyba pietruszka nie są
obowiązkowe? czytałem też przepisy gdzie dodają drobiową wątróbkę dodatkowo ale
to już chyba jakies wariacje....

  Re: Spaghetti bolognese
   hania55   09.11.05, 18:59 zarchiwizowany
J.lee - tego sosu było mnóstwo, tylko się w kadr nie łapał :-)

Marchwii i selera nie dodaję nigdy. Wolę bez. Pietruszka? Nigdy się nie
spotkałam z przepisem, który by ją zawierał.

--
Ale kochany! Nie ma żadne "tylko"! Nic! Żadnej roboty nie wezmę, nie wiem, nie
znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!

  Re: Spaghetti bolognese IP: *.acn.waw.pl
   Gość: marghe_72   09.11.05, 20:20 zarchiwizowany
pietruszki w korzeniu Włosi nie znają :)

Haniu.. zachciao mi sie ragu' (czyli sosu bolońskiego)
wkrótce będzie i u nas

  Re: Spaghetti bolognese
   hania55   09.11.05, 20:22 zarchiwizowany
Za mną też już od jakiegoś czasu chodziło, ale musiało się zrobić dostatecznie
zimno i szaro :-)

--
Ale kochany! Nie ma żadne "tylko"! Nic! Żadnej roboty nie wezmę, nie wiem, nie
znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!

  Re: Spaghetti bolognese
   cipcipkurka   09.11.05, 20:24 zarchiwizowany
Ooo, to pierwsze zdjęcie nawet się łapie na konkurs o puchar :-)

Strasznie dawno nie robiłam. Trzeba nadrobić zaległości.

  Re: Spaghetti bolognese
   nobullshit   09.11.05, 20:32 zarchiwizowany
cipcipkurka napisała:
> Ooo, to pierwsze zdjęcie nawet się łapie na konkurs o puchar :-)

No właśnie. Masz duże szanse :)
(A porcyjkę poproszę pod znany Ci adres)

  noooo dooobra...
   hania55   09.11.05, 20:40 zarchiwizowany
skoro tak namawiacie to zaraz zgłaszam do pucharu :-)

PS. Nobull, na następną edycję paciajowatego sosu trzeba chwilę poczekać :-(

--
Ale kochany! Nie ma żadne "tylko"! Nic! Żadnej roboty nie wezmę, nie wiem, nie
znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!

  Moim skromnym zdaniem
   brunosch   10.11.05, 09:27 zarchiwizowany
pierwsze zdjęcie - to platońska idea paciai, natomiast drugie jest jednoznacznie
paskudne (te białe, wijące się robaki) Nie wiem, które wybrać...
Osiołkowi w żłoby dano :(
--
Wiadomo, że jak coś długo ruszasz, to w końcu puści.

  Gdybym mogla
   e_katt   10.11.05, 09:31 zarchiwizowany
wybrzydzac, to jednak ujelabym sosu tym wijom (zeby tylko je oblepial)
;)


(a sos, tak wogle, to pierwszaklasapaciaja!)


  Re: Spaghetti bolognese
   monia_77   10.11.05, 11:25 zarchiwizowany
Ojejejejejej! Ale katujecie tym sosem czlowieka, kolega dzis tez do pracy
przyniosl taki obiadek ;-( buuuuu

  ja jednakowoż prywatnie
   giezik   10.11.05, 15:41 zarchiwizowany
mniej miesa, wiecej pomidorów

--
„Mam tak mało zasad, że muszę się ich trzymać”



  ototo,
   e_katt   10.11.05, 15:58 zarchiwizowany
mniej wiecej takie proporcje (makaronu do sosu) by mi odpowiadaly
;)

  Re: Spaghetti bolognese IP: *.unicity.pl / *.unicity.pl
   Gość: st.grzegorz   10.11.05, 16:19 zarchiwizowany
sos bolonski jest sosem miesno-warzywnym, brakuje mi marchewki i selera no i
makaron(zdjecie nr2) jakos nie chce dojsc do porozumienia z sosem

  bardzo
   frapuczino   10.11.05, 16:30 zarchiwizowany

ladnie to wyszlo, ale ja tez do susu daje tarta marchewke, pietruszka i seler


  Re: bardzo
   hania55   10.11.05, 16:37 zarchiwizowany
Wyjaśniłam, że nie dodaję marchewki ani selera. Programowo :-)

--
Ale kochany! Nie ma żadne "tylko"! Nic! Żadnej roboty nie wezmę, nie wiem, nie
znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!

  Re: Spaghetti bolognese
   hania55   10.11.05, 16:41 zarchiwizowany
A jak makaron dochodzi do porozumienia inaczej z bolognese, niż kiedy się nim
oblepi? :-)
Fakt, że wczoraj za mało makaronu ugotowałam w stosunku do sosu (jak na mój
gust), za to mąż był zachwycony :-)

--
Ale kochany! Nie ma żadne "tylko"! Nic! Żadnej roboty nie wezmę, nie wiem, nie
znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd