FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  curry prezydenckie: pieczona kaczka i lichee
   jo.hanna   31.03.06, 11:16 zarchiwizowany
oczywiscie Tajlandia. Nadal "The Food of Thailand". Chyba najwspanialsze curry
jakie jedykolwiek jadlam. Swietna metoda na wykorzystanie resztek upieczonej
kaczki. 1szy raz robilam z piersi kaczki, ktore upieklam w piekarniku. Teraz
robilam z kaczki po pekinsku, ktora mozna u nas znalezc w mrozonkach.

1/4 szklanki kremu kokosowego
2 lyzki czerwonej pasty curry (jest bardziej pikantna niz zielona lub zolta.
Wiec trzeba uwazac. Ewentualnie zrobic wlasna)
ok 30-40 dag upieczonej kaczki
1 1/2 szklanki mleka kokosowego
2 lyzki sosu rybnego
1 lyzka cukru palmowego
puszka lichee (225 g), owoce odcedzone
garsc pomidorkow koktailowych (zapomnialam kupic, wiec moje curry jest
bezpomidorowe, chociaz z pomidorami jest jescze lepsze)
7 listkow limonki
garsc slodkiej tajskiej bazylii
ostra papryczka do dekoracji
Do rozgrzanego woka wlac krem kokosowy, smazyc przez kilka minut, az zrobi sie
gesty i 'oleisty'. Dodac paste curry. Smazyc przez 2-3 min. ciagle mieszajac.
Dodac kawalki kaczki, dobrze wymieszac i dodac mleko kokosowe, sos rybny i
cukier. Gotowac na wolnym ogniu przez 5 min. Dodac pomidorki, listki limonki i
lichee. Gotowac przez 1-2 minuty. Owoce i pomidory maja byc cieple ale nie
rozgotowane. Dodac bazylie.





  Pali mnie na sam widok :-)
   cipcipkurka   31.03.06, 11:28 zarchiwizowany
Prowokatorka jesteś, wiesz? :-)))
Btw, gdzie kupujesz tajską bazylię?

  w supermarketach azjatyckich
   jo.hanna   31.03.06, 12:06 zarchiwizowany
jesli chcesz, przy nastepnej okazji podrzuce ci peczek...

  STOP !!! Nie nadążam :)
   kikkera   31.03.06, 11:39 zarchiwizowany
w niedzielę będzie curry zielone, kolejne w czasie nadchodzącego tygodnia :)

To z kaczką musi być pyszne!
Zapisałam :)

--
Afryka Dzika

Krytykujemy to co jesteśmy w stanie zrozumieć.

  Re: curry prezydenckie: pieczona kaczka i lichee
   siostraheli   31.03.06, 11:42 zarchiwizowany
prosze o porcyjke, pls.... Tak mi to podziałało na wyobraznie.

  no i znowu na polowanie musze ruszyc, tym razem IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com
   Gość: frapuczino   31.03.06, 16:06 zarchiwizowany

za listkami limonki....piekne!




  O rety, ale piekne ! :) nt
   andzia-nie-ania   31.03.06, 17:35 zarchiwizowany

--
Spiew. Radość. Jumpa - jumpa - jumpa-pa. Oto idziemy zbierając orzeszki i
ciesząc się majem...

  Re: O rety, ale piekne ! :) nt
   thiessa   31.03.06, 18:15 zarchiwizowany
Super, tylko skad wziac krem kokosowy? Jak zrobic, zeby stalo sie "geste i
oleiste" no jak? Bazylia tajska w koncu zdobyta, malzonek wraca dzisiaj z
delegacji i przywiezie.
--
sfinjak.linuxd.pl

  sposob na krem kokosowy
   jo.hanna   31.03.06, 18:30 zarchiwizowany
to takie bardziej geste mleko kokosowe (konsystencja smietany). Wiec jakbys
zebrala to geste co plywa na wierzchu mleka kokosowego i wymieszala z kilkoma
lyzkami mleka kokosowego, to chyba uzyskalabys odpowiednia konsystencje. Bo
wlasciwie chodzi o to, zeby miec na czym 'smazyc' curry bez dodawania innego
tluszczu. I 'smazyc' to w woku, az sie zrobi b. geste i wtedy dodac paste.

  Re: curry prezydenckie: pieczona kaczka i lichee IP: *.spray.net.pl
   Gość: Nobulllshit   31.03.06, 21:09 zarchiwizowany
Ja jeszcze nawet tego zielonego nie zrobiłam, a tu już następne, i następne,
i następne, co jedno, to ładniejsze.

  Re: alez to musi byc dobre
   wiosnamaj   01.04.06, 00:17 zarchiwizowany


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd