FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  tajski stir-fry: kurczak, orzechy i chilli
   jo.hanna   03.04.06, 14:56 zarchiwizowany
ilosc chilli zalezy od osobistych upodoban i mocy papryczek.
2-3 szuszone papryczki, pociete na 1 cm kawalki (nasionka wyrzucic)
1 lyzka sosu rybnego
2 lyzki sosu ostrygowego
3 lyzki wody lub rosolu
1/2 - 1 lyzeczka cukru
1/2 szklanki orzeszkow nerkowca (cashews)
ok 30 dag piersi kurczaka
4-5 zabkow czosnku, drobno posiekanego
warzywa w/g uznania (u mnie 1/2 papryki, 1 marchew, mini kukurydze, mloda
cebulka+kilka boczniakow), z tym ze powinna w tym byc cebula, pokrojona w
cienkie wiorki
1. sos rybny, sos ostygowy, wode/rosol i cukier wymieszac.
2. Na goracy olej wrzucic orzeszki, smazyc ciagle mieszajac, az nabiora koloru.
3. Orzeszki wyjac. Na ten sam olej wrzucic chilli. Smazyc, az chilli zrobi sie
ciemnobrazowe. Wyjac chilli.
4. Na olej wrzucic 1/2 czosnku i 1/2 kurczaka. Smazyc przez 2-3 min. Wyjac. W
ten sam sposob usmazyc pozostale mieso.
5. Do woka wrzucic teraz warzywa+chilli. Wlac wymieszane sosy. Gotowac przez
1-2 min. Dodac orzeszki i kurczaka.





  do kolejki raz! IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com
   Gość: frapuczino   03.04.06, 18:39 zarchiwizowany

nie masz litosci Johanno!!!

ale widze makaron, ktory osotnio szanawny nabyl (tak na oko wyglada),
poprosilam go o kupienie chow mein, dostalam 3 rozne, zaden nie nazywa sie chow
mein, ani na takowy nie wyglada...
a jak sie ten Twoj nazywa?


  makaron ryzowy (3 mm) rodem z Tajlandii
   jo.hanna   03.04.06, 18:49 zarchiwizowany
dzisiaj u chinczyka nabyty. Na opakowaniu jest niewiele czytelnych informacji,
wiec je przepisuje: chantaboon rice stick (bahn pho'thu'o'ng hang). Producent:
Oriental Food Co., Ltd.

Producent zapewnia, ze jest to jedyny makaron do Pho i Pad Thai

  bahn pho, dobrze mi sie wydawalo IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com
   Gość: frapuczino   04.04.06, 15:08 zarchiwizowany

taki sam szanowwny mi nabyl, bardzo mi smakowal w zupie, mam jeszcze vermicelli
i jakis z maki peszennej, tapioki i jajek zdaje sie (nazawa nie do
zapamietania) ;-)


  Jo.hanno
   pinos   04.04.06, 15:46 zarchiwizowany
miałam już napisać to jakiś czas temu:
co prawda nie dotarłam jeszcze na pocztę (debatujemy nad najlepszym
opakowaniem), to wybrałam się do sklepu azjatyckiego, nabyłam liście limonki,
trawę cytrynową, makarony, sosy rybne.
A wszystko przez Ciebie ;o) mam nadzieję, że Ci nie minie...
--
x==x dla Kaiserki

  najwyrazniej milosc, a nie zauroczenie
   jo.hanna   04.04.06, 16:10 zarchiwizowany
bo jemy tajskie od 6 tygodni. Dzien w dzien. I nie przechodzi. Moge
zagwarantowac, ze obrazki tajskie ogladac bedziesz jeszcze dlugo, bo mam nowa
ksiazke kucharska. Duzo nowych rzeczy do wyprobowania...A wlasnorecznie zrobiona
paste curry bede mogla wam podeslac przez kuriera.

  oooo
   pinos   04.04.06, 19:44 zarchiwizowany
bardzo pozytywny ten Twój post ;o)
--
x==x dla Kaiserki

  wiedzialam, ze bedzie pyszne ;)))))
   frapuczino   08.04.06, 23:22 zarchiwizowany






  No nawet nie wiem, co napisać :-)
   cipcipkurka   09.04.06, 07:04 zarchiwizowany
Też piękne!

  Re: tajski stir-fry: kurczak, orzechy i chilli
   pinos   22.04.06, 14:33 zarchiwizowany
Zainspirowałam się i zrobiłam tak: zamiast kurczaka krewety koktajlowe,
orzeszków brak (no, 1 w nocy była). I odrobina pasty do "harnelen" ;o)

Pyszne. Zdjęcia nie zrobiłam - za szybko się wciągnęło.

--
Smocze x==x dla Kaiserki

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd