FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  kroliki dwa: rozdzial 1: krolik czerwony
   jo.hanna   03.05.06, 01:17 zarchiwizowany
Krolik w piwie kriek z malinami(prawie belgijski przepis)
1 krolik, podzielony na male kawalki
2-3 zabki czosnku
10 szalotek
1 1/2 butelki piwa kriek (u nas Rodenbach Kriek, czyli 0,25 L na butelke)
laska cynamonu
2 gozdziki
1 suszona ostra papryczka
tymianek, najlepiej swiezy
ok 1/2 szkl malin
odrobina cukru
maslo, olej, lyzka maki
Na goracym oleju zrumienic kawalki krolika. Wyjac mieso i na olej wrzucic
posiekany czosnek i cale szalotki. Smazyc kilka minut. Dodac mieso, oproszyc
maka. Wlac 3/4 piwa, dodac cynamon, gozdziki, chilli, cukier. Przykryc i dusic
na wolnym ogniu przez 15 min, po czym wyjac cynam, dodac tymianek i wiekszosc
malin. Dusic przez nastepny kwadrans. Dolac reszte piwa, osolic. Dusic, az
mieso bedzie miekkie. Tuz przed podaniem dodac maslo i udekorowac reszta malin





  Kroliki dwa-krolik z musztarda i piwem
   jo.hanna   03.05.06, 09:43 zarchiwizowany
Nie lubimy miesa odpadajacego od kosci, wiec nasz krolik gotowany byl jedynie 1
godz, wiec jesli ktos chce rozplywajace sie mieso powinnien dodaj jeszcze 1/2
godz. do czasu gotowania. Sos jest niesamowity: byly propozycje, zeby sos
zmiksowac i podac w kieliszkach :-)
1 krolik
10-12 szalotek
2 butelki piwa (tutaj Brigand, ale moze tez byc jakies piwo trapistow)
3 zabki czosnku
ok 6-8 lyzek musztardy ziarnitej (u nas musztarda Tierenteyns, czyli b. ostra
muszarda gandawska), ilosc musztardy zalezy od jej ostrosci
tymianek
kilka lyzek gestej kwaskowej smietany
maka, sol, odrobina cukru

Krolika zrumienic na goracym oleju. Wyjac i na olej wrzucic cale szalotki i
posiekany czosnek. Smazyc kilka minut po czym wlozyc obsmazonego krolika,
oproszyc maka i dobrze wymieszac. Wlac wiekszosc piwa wymieszanego z musztarda,
dodac szczypte cukru i kilka galazek swiezego tymianku. Zagotowac, po czym
zredukowac ogien i dusic pod przykryciem przez 45-60 min. Jesli jakies 15 min.
przed koncem dolac reszte piwa. Dodac smietane.





  ja tam chce byc! n/t
   jacek1f   03.05.06, 09:57 zarchiwizowany


  Re: kroliki dwa: rozdzial 1: krolik czerwony
   siostraheli   03.05.06, 11:15 zarchiwizowany
rewelacja.

  Re: kroliki dwa: rozdzial 1: krolik czerwony
   pinos   03.05.06, 12:11 zarchiwizowany
Musztardowego już jadłam, ale ten malinowy...
--
Na Wojtusia z lodóweczki...

  Re: kroliki dwa: rozdzial 1: krolik czerwony
   miszam   03.05.06, 12:25 zarchiwizowany
Łaaa, jakie piękne te Wasze króliki :)

--
wczesna wiosna
zielony jest tylko
mój parasol

  Kap, kap, kap...
   kikkera   03.05.06, 14:03 zarchiwizowany
Chyba musze rzucic moneta, aby zadecydowac, ktory bedzie podany na sobotni
obiad :-)

--
Afryka Dzika

Krytykujemy to co jesteśmy w stanie zrozumieć.

  ocena krolikow
   jo.hanna   03.05.06, 15:23 zarchiwizowany
wiec z musztarda dostal 10 a z malinami dostal 9,99 punkta na 10 mozliwych. Moze
to pomoze :-)

  Jo.hanna! O kurcze!!
   e_katt   03.05.06, 17:23 zarchiwizowany
(albo raczej o królik..) rewelacyjne połączenie. I te kolory!

  nigdy nie jadlam krolika, i raczej nie mialam
   frapuczino   03.05.06, 17:44 zarchiwizowany

ochoty, az do teraz!!!!
i jak ja tu mam zdobyc krolika, no jak??????

piekne, wszytsko!!!



  a gdzie to mozna takie mieso z krolika kupic
   wiosnamaj   03.05.06, 19:20 zarchiwizowany


  Delheize, Gent (Gandawa)
   jo.hanna   03.05.06, 20:53 zarchiwizowany


  Re: Delheize, Gent (Gandawa)
   wiosnamaj   04.05.06, 15:27 zarchiwizowany
czy tzn ze w tym regionie krolik jest popularnym daniem?

  Re: kroliki dwa: rozdzial 1: krolik czerwony
   b_a_l_b_i_n_k_a   04.05.06, 09:35 zarchiwizowany
Bardzo ładne, ale mojej Kasi forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?
f=631&w=39294443 musiałam oczy zakryć :-) (Podejrzewam, że umie czytać :-)).


--
Jeśli dotyczy Cię problem choroby nowotworowej, zajrzyj do Nas:
Onkoforum-Damy rade
Najpiękniejsza Kasia na świecie

  Re: kroliki dwa: rozdzial 1: krolik czerwony
   nobullshit   04.05.06, 19:36 zarchiwizowany
Kasia moze sie nie obawiac, nie jadamy zwierzat, ktore maja imie.
Zwlaszcza takich slicznych.


  Tak jak podejrzewałam
   pinos   19.05.06, 16:52 zarchiwizowany
królik czerwony - tyle że w wersji z wiśniami i żurawiną, przygotowany rękami
NB - przepyszny.
Genialny, stanowczo genialny.
--
Na Wojtusia z lodóweczki...

  O!
   nobullshit   19.05.06, 21:13 zarchiwizowany
A mówiła, że nie pochwali, jeśli nie będzie zdjęcia.

Wszystko było jak u Jo.hanny, tylko zamiast malin wiśnie (z mrożonki),
które się rozdziamdziały, no i właśnie suszone żurawiny, które napęczniały,
ale się nie rozpadły i były bardzo dobrym pomysłem.

Chyba w Warszawie ocena odwrotna:
królik czerowny - 10, królik musztardowy - 9,99.

  Re: kroliki dwa: rozdzial 1: krolik czerwony
   aluniaaa   10.10.06, 23:13 zarchiwizowany
Właśnie mąz przywiózł mi królika...chyba skorzystam z jednego z tych przepisów,
bo brzmia, wtglądają apetycznie, chociaż nigdy w życiu nie jadłam królika.

Czy tylko ja mam opory przed jego przyrządzeniem? jakoś tak mi go szkoda :PP
--
Pozdrawiam
Ala

  Re: kroliki dwa: rozdzial 1: krolik czerwony
   aluniaaa   10.10.06, 23:18 zarchiwizowany
a takie piwo dostanę w Polsce? ewentualnie jakiś odpowiednik tego dostepny u nas?
Tez mam dylemat, który przepis wykorzystać,ale chyba ten malinowy:)
--
Pozdrawiam
Ala

  Re: kroliki dwa: rozdzial 1: krolik czerwony
   dziuunia   11.10.06, 00:15 zarchiwizowany
Krieka dostaniesz w większości supermarketów,a na pewno w Bomi,Almie i Piotrze
i Pawle.

--
God damn Loch Ness monster...

  Re: kroliki dwa: rozdzial 1: krolik czerwony
   michal.brys   10.10.06, 23:46 zarchiwizowany
Coś mi się wydaję, że weekend będzie pod znakiem królika no i krieka:) Gratuluję
przepisu!

  and the winner is.........
   szellka   31.10.06, 15:03 zarchiwizowany
Wiśniowy!
czyli zrobiony identycnzie jak ten z malinami, ale skoro malin brak a na
dodatek NB i pinos zachwycali się wiśniowym, no to i ja popełniłam.
Przepyszny. Bosski, aromatyczny, soczysty.
mniammm co Wam będe opowiadać ;P

  Re: and the winner is.........
   pinos   31.10.06, 16:03 zarchiwizowany
Ty to chyba Lipnicką i Portera chciałaś...
Przepiękny.
--
There's a rose
Upon my pillow
An open wound painfully sharp
Najczęściej komentowane zdjęcia

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd