FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Terina z grillowanych warzyw

Przepis pochodzi z
"The food and cooking of Greece", autorstwa Salaman & Cutler

Składniki:
2 duże czerwone papryki, pokrojone w ćwiartki, pozbawione pestek
2 duże żółte papryki, pokrojone w ćwiartki, pozbawione pestek
1 duża oberżyna, pokrojona wzdłuż na plastry
2 duże cukinie - pokrojone wzdłuż na plastry
90ml (6 łyżek) oliwy - około, do smarowania/smażenia
1 czerwona cebula, drobno pokrojona na plasterki
75g (pół szklanki) rodzynek
15 ml (1 łyżka) koncentratu pomidorowego
15 ml (1 łyżka) octu winnego
400 ml pulpy pomidorowej
15g (2 łyżki) żelatyny w poszku
świeże liście bazylii (do przybrania)

dressing:
90 ml (6 łyżek) olwiy z pierwszego tłoczenia
30 ml (2 łyżki) octu winnego
sól i mielony pieprz czarny

1. Papryki w kawałkach, skórą do góry ułóż na blasze, posmaruj oliwą i piecz
w nagrzanym piekarniku aż skórki zczernieją. Ostudź i zdejmij skórę (ja
zawsze zamiast piec, gotuję papryki na parze - smak trochę inny, ale szybciej
idzie)
2. Plastry cukinii i bakłażana posmaruj oliwą i grilluj (smaż/piecz w
piekarniku) aż zmiękną i się zrumienią.
3. Oliwę podgrzej na patelnii, dodaj plasterki cebuli, koncentrat, rodzynki i
ocet. Smaż na małym ogniu aż stanie się słodkie i gęste. Odstaw do
wystygnięcia.
4. Formę (u mnie keksówka) nasmaruj lekko oliwą i wyłóż przezroczystą folią
spożywczą, tak by kawałki folii zwisały poza krawędź; dokładnie dociskaj w
rogach.
5. Połowę pulpy pomidorowej rozmieszaj z żelatyną, a następnie podgrzej
całośc mieszając, do rozpuszczenia żelatyny.
6. Połóż w formie plastry czerwonej papryki, zalej sokiem pomidorowym z
żelatyną, tak by były pokryte. Warstawami układaj cukinię, bakłażana, żółte
ppryki i masę cebulową, każdą z warstw zalewając sosem (pamiętaj o
dociskaniu - wtedy częśc sosu podejdzie do góry); jako ostatnie ułóż znów
czerwone papryki.
7. W miarę potrzeb pozostałe pomidory wymieszaj z tymi z żelatyną i zalej
terrinę. Lekko potrząśnij tak, by sok rozprowadził się równomiernie. Nakryj
folią, lekko dociśnij terrinę i schładzaj. (U mnie ekspresowo - po 10 min w
zamrażalniku i 10 w lodówce, przez 2 godziny)
8. Sos (nie próbowałam): ubij oliwę i ocet, dopraw solą i pieprzem.


Ściętą terinę obróć na półmisek i zdejmij folię.
--
In ancient times cats were worshipped as gods; they have not forgotten this.
(TP)





Terina z grillowanych warzyw - pinos 22.08.06, 20:52    
Re: Terina z grillowanych warzyw - siostraheli 22.08.06, 22:27    
Re: Terina z grillowanych warzyw - jswm 22.08.06, 22:32    
Re: Terina z grillowanych warzyw - alrada 23.08.06, 09:47    
Re: Terina z grillowanych warzyw - pinos 23.08.06, 09:59    
Re: Terina z grillowanych warzyw - linn_linn 23.08.06, 10:34    
Re: Terina z grillowanych warzyw - nobullshit 24.08.06, 23:46    
sliczna i apetyczna:)n/t - fettinia 25.08.06, 15:27    
o mamuniu jaka śliczna terrina ;)) - deotyma23 03.09.06, 17:04    
Re: o mamuniu jaka śliczna terrina ;)) - pinos 11.09.06, 12:49    
Re: Terina z grillowanych warzyw - jswm 11.09.06, 11:37    
zrobiłam jest absolutnie rewelacyjna tylko - fiona_bez_ogona 18.09.06, 14:17    
Zrób, zrób - nobullshit 18.09.06, 21:30    
Re: zrobiłam jest absolutnie rewelacyjna tylko - pinos 19.09.06, 09:50    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd