FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

skrzydła, skrzydła, skrzydła

Małża naszło wczoraj na buffalo style wings, mnie skolei na barbecue, więc robił. Uwaga BOMBA kaloryczno- cholesterolowa

Skrzydełka oporządzamy - pozbywamy się nadmiaru skóry, kłaczków, piórek itd. Odcinamy lotki i dzielimy na pół w stawie. Oprószamy mąką i solimy. Smazymy potem w głębokim tłuszczyu na złoto, potaem na papier do odsączenia.

1. Wersja buffalo style
W garnuszku topimy pół kostki masła, dodajemy 1-2 łyzeczki musztardy zwykłęj (sarepskiej), sok z cytryny, łyzkę tabasco (lub innego podobnego hot sauce), łyżeczkę papryki słodkiej, ciut ostrej, sól, trochę cukru. MIeszamy. Powinno zaromatem udrażniać zatoki:)
Wlewamy do odsączonych usmażonych skrzydełek, "trzęsiemy w garnku", żeby się ładnie wymieszało

2. Wersja barbecue
łyżeczkę miodu mieszamy z łyżeczką keczupu, solimy, pieprzymy, mieszamy z sosem barbecue. Usmażone skrzydełka smarujemy tym mazidłem i szybciutko zapiekamy w piekarniku, tak żeby miejscami dostały nawet leciutkiej przypalenizny, z 15 minut w nagrzanym piekarniku na termoobiegu wystarczy.

UWAGA - my po wysmażeniu wrzucamy skrzydła na chwilę do piekarnika (wczoraj barbecue poszły z tymi niezmieszanymi jeszcze z sosem do buffalo), żeby trochę tłuszczu od smażenia się wytopiło.

Podawać z sosem z sera niebieskiego -
wersja 1 - lazur, łyzkę majonezu, trochę octu winnego, soli, pieprzu i wody miksujemy
wersja 2 - lazur, jogurt, sól, pieprz i ciut wody miksujemy

Teoretycznie powinny być jeszcze kawałki selera naciowego, ale nie mieliśmy. I piwo koniecznie, bo buffalo paaaalą w pysk!
--
Genitalia to nie są włoskie linie lotnicze!





skrzydła, skrzydła, skrzydła - atra1 09.10.06, 11:53    
Fajne te skrzydła... i z lotu ptaka chyba - figa9 09.10.06, 11:54    
lepsze zdjęcie - atra1 09.10.06, 12:02    
Re: skrzydła, skrzydła, skrzydła - mika9949 09.10.06, 12:17    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd