FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  zielone warzywa z sezamem po chińsku
   thiessa   23.10.06, 22:55 zarchiwizowany
Przepis z : "Kuchnia chińska" Kerry Kenehan

2 lyzki ziaren sezamowych,
2 lyzki oleju z orzeszkow ziemnych,
1 zabek czosnku drobno posiekany,
2 1/2 cm imbiru drobno posiekanego,
145 g brokolow podzielonych na male czastki,
2 cukinie pokrojone wzdluz na pol i w plasterki,
170 g strakow zielonego groszku,
1 lyzka wina ryzowego,
1 lyzka ciemnego sosu sojowego,
1 lyzka sosu ostrygowego.

W suchym woku opaic ziarna sezamowe na zlotykolor, odlozyc.
Rozgrzac olej, dodac imbir smazyc 1 min, dodac brokuly, smazyc 2-3 min, wrzucic cukinie,
groszek, smazyc 3 min, wlac wino ryzowe (moze byc sherry) i ssmazyc dalej 1 min.
Dodac sos sojowy i ostrygowy, smazyc 2 min. Posypac ziarnami sezamu.
Z tylu na zdjeciu pekinska z sosem ostrygowym ( 3 lyzki sosu ostrygowego na 1 lyzke
oleju z orzeszkow ziemnych i solo do smaku). Powinien byc pak choy, ale zdjecia byly
robione dosyc dawno i jeszcze nie urosl mi na dzialce.

--
Chiny 16.06.2006-01.07.2006

  Re: zielone warzywa z sezamem po chińsku
   zlota-puma   24.10.06, 09:06 zarchiwizowany
Uwielbiam wszystko, co jest posypane sezamem.
Mniam :)
--
" Dłonie "
www.zatwarnicki.republika.pl/

  Musi byc pycha uwielbiam zielone warzywa. ale
   vespertinee   26.10.06, 08:29 zarchiwizowany
największe wrazenie zrobił na mnie fakt, ze hodujesz pak-choya na działce :)

  Re: Musi byc pycha uwielbiam zielone warzywa. ale
   thiessa   26.10.06, 17:31 zarchiwizowany
Juz trzeci sezon uprawiam pak-choya i nawet poczynilam pewne obserwacje. Na wiosne
sadzic nie warto, bo wszystko wybija w pedy. Jesienia dopiero sie udaja, kiedy dzien
jest krotszy.
--
Chiny 16.06.2006-01.07.2006

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd