FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

pieczone warzywa z serem (N.Lawson)

Dostałam książkę "Nigella gryzie", będę więc pewnie przez jakiś czas
wypróbowywać różne przepisy. Ten wchodzi do kuchennego repertuaru na stałe.

Przepis oryginalny:

1 duży batat
1 duży czerwony (lub zwykły) ziemniak
1 czerwona cebula
1 żółta papryka
1 czerwona papryka,
1/2 główki czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
czarny pieprz
125 g pokrojonego cienko sera halumi

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Batat obrany pokroić w kostkę ok. 4 cm, ziemniak (też obrany) drobniej (ok.
2,5 cm) - batat piecze się szybciej. Cebulę obrać i pokroić na ósemki ,
czosnek podzielić na ząbki, ale nie obierać. Paprykę wypatroszyć, pokroić na
cząstki. Wszystkie warzywa wymieszać dokładnie z oliwą. Doprawić pieprzem (bez
soli - słone będzie od sera).
Piec ok. 45 minut.
Gdy warzywa sa miękkie przykryć je serem i włączyć grill - ma się zezłocić
(ok. 5-10 min.)

To powyższe to przepis Nigelli, ale nie przepisany żywcem z książki - żeby nie
było że tłumaczka ma taki kiepski styl!!! Nie chciało mi się dokładnie
przepisywać :)

A ponieważ halumi występuje - podobno - w Almie na Ostrobramskiej - dla mnie
stanowczo za daleko - to posypałam zapieczone warzywa fetą (i już jej nie
zapiekałam :)
Bataty kupiłam w leclercu, kilogramowa siatka za 10,51.

Danie usilnie polecam, pyszne!
--
"Między turystyką a nierządem istnieją pewne różnice. Jedno i drugie polega
wprawdzie na ofiarowywaniu się za pieniądze, ale nierząd jest zawsze mniej
masowy."
K. Brandys - Listy do pani Z.




pieczone warzywa z serem (N.Lawson) - schaetzchen 28.10.06, 17:37    
Tez jestem na etapie wypróbowywania przepisów - vespertinee 28.10.06, 18:08    
Re: Tez jestem na etapie wypróbowywania przepisów - pesteczka5 29.10.06, 01:05    
Re: Tez jestem na etapie wypróbowywania przepisów - schaetzchen 29.10.06, 09:18    
Re: pieczone warzywa z serem (N.Lawson) - queenbee 21.11.06, 13:15    
To jest naprawdę pyszne! - quara 23.11.06, 20:06    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd