FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Chleb żytni z ziarnem słonecznika

Od dawna nie zamiesciłam nic nowego na forum, tylko was podczytuję i
wypróbowuje tutejsze przepisy, ale w końcu zrobiłam coś z innego niż to forum
żródło, więc mogę sie pochwalić nowym przepisem:

Składniki:
400 g mąki żytniej pełnoziarnistej
250 g mąki pszennej typ 550
1 paczuszka drozdży instant
1 paczuszka zakwasu w proszku 15 g
1 łyżeczka miodu
2 łyżeczki soli morskiej (myślę, że może byc zwykła, gdy ktoś nie dysponuje
morską)
100 g ziaren słonecznika

Wszystkie składniki wymieszać w misce z 400 ml ciepłej wody i wyrobić
plastyczne ciasto. Odstawic do wyrośnięcia, ja zostawiłam na ponad dwie
godziny, ale w mojej kuchni nie za ciepło było, nie więcej niż 20 stopni. Po
tym czasie jeszcze raz pomiesić i uformowac bochenek. Zostawiłam znów na 1,5-2
godziny.
Piekłam godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, ze wstawioną miseczką z
wodą, aby zapobiec jego nadmiernemu wyschnięciu.
Radziłabym po jakichś 20-30 minutach nieco zmniejszyc temperaturę, bo mi
wyszła dosyć ostra i twarda skórka, zmierzająca ku przypaleniu w okolicy piętki.

Wyszedł autentyczny, solidny chleb, o przecudnym aromacie. My z siostrą,
spragnione polskiego chleba na wygnaniu, nie mogłyśmy nacieszyc naczego zmysłu
powonienia;-)
Polecam go bardzo serdecznie.
Smacznego.

Chleb żytni z ziarnem słonecznika - g.b.d 11.11.06, 19:32    
Re: Chleb żytni z ziarnem słonecznika - mmarusia 12.11.06, 07:51    
piękny chleb! - em_es 12.11.06, 09:43    
Re: Chleb żytni z ziarnem słonecznika - makapema 12.11.06, 10:04    
Re: Chleb żytni z ziarnem słonecznika - mrgodot 12.11.06, 12:32    
Re: Chleb żytni z ziarnem słonecznika - dorota-zam 19.11.06, 23:28    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd