FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Nadziewane oberżyny

Przepis pochodzi z wielkiej księgi ryżu (Bellavista)

185 ml oliwy z oliwek
2 duże przepołowione wzdłuż bakłażany
3 cebule, posiekane
3 ząbki czosnku
400 g pomidorów - lub 1 puszka pulpy pomidorowej (ja robiłam z puszką)
2 łyżki suszonego oregano
4 łyżki natki pietruszki (u mnie z ziół tylko pęczek koperku :)
35 g rodzynek
1/4 łyżki mielonego cynamonu
185 g ugotowanego ryżu długoziarnistego
125 ml soku pomidorowego
2 łyżki soku z cytryny
szczypta cukru

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Bakłażany zrumienić na oliwie, potem wydłubać miąższ. Posiekać.
Na reszcie oliwy zeszklić cebulę, dodać czosnek, pomidory, zioła, rodzynki i resztę
(oprócz soku pomidorowego i cytrynowego). Poddusić aż nabierze odpowiedniej
konsystencji, doprawić.
Pastę nałożyć do połówek bakłażanów. Polać wymieszanymi sokami.
Piec pod przykryciem 30 minut, potem jeszcze 10 minut bez przykrycia.
Przed podaniem skropić oliwą.

Ja przepis nieco zmodyfikowałam - robiłam z połowy porcji, ale całej puszki pomidorów,
dlatego nie dawałam już soku pomidorowego. Cytrynę dałam do duszenia, nie
polewałam nią osobno.

Bardzo ciekawy smak, lekkie i szybkie danie. Polecam.

--
"Miasto zawdzięcza swój szybki rozwój i świetność powszechnej tam obecności wody.
Dwadzieścia kilometrów biegu Newy w obrębie miasta stwarza mu takie wodne lustro,
że narcyzm staje się tu czymś nieuniknionym."
J. Brodski - "Dyptyk petersburski, czyli przewodnik po przemianowanym mieście"




Nadziewane oberżyny - schaetzchen 14.01.07, 14:47    
Ale super! - rena31 14.01.07, 15:06    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd