FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Bakłażan korzenny z soczewicą
   ptasia   20.02.07, 19:16 zarchiwizowany
Uwielbiam bakłażana. I w ogóle lubię dyniowate. W wersji duszonej przewijają
się przez nasz dom, czy raczej stół ;) przez cały rok, w sezonie ok.
maj-grudzień (dynie!) są conajmniej raz na tydzień, na ich bazie miksuję i
pasteryzuję pasty a la ajvar. Doprawiać można różnie, tak by było bardziej
rozgrzewająco, tak by było łagodnie, ziołowo - dowolnie. Poza tym jest to
swoista koloroterapia - nie wiem, jak was, ale mnie potrawy w żywych barwach
rozweselają.
Ponieważ bakłażan w tej chwili jest dostępny cały rok, a się stęskniłam, tu
wersja wczorajsza-improwizacja:
1 średniego bakłażana (ok. 0,4 kg) pokroić w miarę drobną kostkę, posolić,
odstawić by puścił sok. Nastawić wodę na soczewicę w małym garnku. W rondlu
najlepiej teflonowym rozgrzać oliwę razem z listkami z jednej gałązki świeżego
romarynu, na rozgrzaną oliwę wrzucić większy ząbek czosnku, po chwili,
koniecznie zanim zbrązowieje, dorzucić opłukanego i osączonego bakłażana.
Potrzymać wszystko razem, aż bakłażan nieco zmięknie. W międzyczasie
podgotować (ok. 5 min) 1/2 szkl. czerwonej soczewicy. Do bakłażana dołożyć
kartonik passaty pomidorowej lub puszkę pomidorów. Zabulgotać razem, skręcić
gaz na mały i dołożyć soczewicę. Doprawić - u mnie trochę jarzynki zamiast
soli, z ziół - oregano i czubrycy, szczypta ostrej papryki i, uwaga: trochę
(może 1/4 łyżeczki) cynamonu i 1/2 łyżeczki korzennej przyprawy do szarlotki
Kotanyi (która, z tego co sprawdzałam, najlepiej oddaje przyprawy korzenne
dodawane do zapiekanek mięsnych i warzywnych w kuchni kanadyjskiej). Ponieważ
passata była dość kwaśna, dodałam ok. 2 łyżeczek cukru pudru rozmarynowego
(kiedyś natchniona Nigellą wsadziłam do słoja cukier puder z suszonym
rozmarynem - pow. być gałązka świeżego, celem dosładzania sosów pomi i
duszonych dań mięsnych i proszę, czasem się przydaje).
Całość poddusić ok. 15 minut na małym ogniu, pod przykryciem, ew. doprawić
solą i pieprzem. Podawać z kuskusem (wczoraj) lub ryżem, może do miękkiej
tortilli lub pide?
Taki wariant robiłam 1szy raz, wcześniej były wersje najróżniejsze: z cukinią,
brukselką, papryką; imbirem, kuminem, curry, słodką papryką i ostrą,
tymiankiem - kombinacje są niezliczone. Jednak często dodaję choć szczyptę
cynamonu, bo wydaje mi się, że i ja i bakłażan ją lubimy ;)
--
You are the tiger burning bright...
Bica

  Re: Bakłażan korzenny z soczewicą
   martvica   20.02.07, 21:05 zarchiwizowany
Bardzo fajny przepis, ale muszę się przyczepić i sprostować - bakłażan z
dyniowatymi nie ma NIC wspólnego. On z psiankowatych jest, jak pomidor czy
papryka. Naprawdę nie wiem skąd się to wzięło, ale mnóstwo ludzi kojarzy
oberżynę z cukinią i kabaczkiem, a przecież wygląda inaczej i rośnie inaczej :)
Przepraszam za wtręt, ale z bakłażanów się broniłam i czuję się zobowiązana do
niesienia oświaty kaganka ;)
pozdrówki
Martva
--
Fotoblog Woli Justowskiej
Forum mieszkańców Woli Justowskiej
Ruda Paskuda

  Re: Bakłażan korzenny z soczewicą
   ptasia   20.02.07, 21:19 zarchiwizowany
naprawdę??? dzięki za oświecenie, a więc byłam ignorantką ;) ale ja kojarzyłam
po wyglądzie, nie po rośnięciu - kabaczek, cukinia i bakłażan są takie podobne w
kształcie i rozmiarze.
--
You are the tiger burning bright...
Bica

  Re: Bakłażan korzenny z soczewicą
   thiessa   20.02.07, 22:25 zarchiwizowany
O tak polaczenie baklazana i soczewicy to jest to co tygrysy lubia najbardziej!
Robie takiego baklazana nadziewanego soczewica (wstawialam na GP) i jest to jedno z
nielicznych dan, ktore robilam pare razy. Pozostale przewaznie tylko raz.
--
Chiny 16.06.2006-01.07.2006

  Re: Bakłażan korzenny z soczewicą
   zabsterek   21.02.07, 09:09 zarchiwizowany
lubie bakłazany :-)
--
heartgallery.blox.pl/html

  Re: Bakłażan korzenny z soczewicą
   martvica   23.02.07, 19:58 zarchiwizowany
Bakłażan jest absolutnie najpiękniejszym warzywem na świecie, poza wszystkim :)
--
Fotoblog Woli Justowskiej
Forum mieszkańców Woli Justowskiej
Ruda Paskuda

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd