FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Łososiowe curry

To jest moja własna wariacja na temat curry i mieszane kilka przepisów oraz składników,
które pod ręką było.

Filety z tuńczyka pokroić na duże kostki.

Na rozgrzaną patelnię wrzucić dużą łyżkę zielonej pasty curry (właśnie się skończyła,
więc tylko tyle mogłam, dla amatorów wyrazistych smaków, polecam co najmniej dwie
porządne łyżki :)
Pastę smażyć mieszając drewnianą łyżką 2-3 minuty do momentu uzyskania
aromatycznego zapachu. Dodać do niej zmiażdżony ząbek czosnku i starty na tarce
kilkucentymetrowy kawałek imbiru. Mieszać razem, dodając następnie łyżeczkę
brązowego cukru, łyżkę sosu sojowego, 2 łyżki sosu rybnego, 2 łyżki pasty z
tamaryndowca i sok z 2 limonek (z braku liści) oraz posiekane jedno chili (przekonałam
się wreszcie!!:). Po dokładnym wymieszaniu składników, wlać zawartość 400 ml puszki
mleka kokosowego i wrzucić 2 przekrojone trawy cytrynowe. Na sam koniec wrzucić
delikatnie kawałki ryby i gotować ok 10 minut.

Podawać najlepiej z ryżem (tu paraboiled + dziki) i np surówką marchewkową z
balsamico

--
Egipt 2004
Zdjęcia
Cairo Story

Łososiowe curry - corrina_f1 04.03.07, 21:46    
Re: Łososiowe curry - em_es 05.03.07, 12:03    
to nie tuna... to łos. n/t - jacek1f 05.03.07, 12:05    
Re: to nie tuna... to łos. n/t - corrina_f1 05.03.07, 12:42    
Re: Łososiowe curry - kenarabek 05.03.07, 21:58    
Corri, szalejesz :) - posafega 05.03.07, 22:37    
pytanie... - kenarabek 06.03.07, 16:54    
Odpowiedź :) - corrina_f1 06.03.07, 17:03    
Re: Odpowiedź :) - kenarabek 06.03.07, 19:39    
Re: pytanie... - ptasia 06.03.07, 17:03    
Re: pytanie... - kenarabek 06.03.07, 19:40    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd