FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Oberiba czyli zupa z młodej kalarepki
   barba50   24.06.07, 17:18 zarchiwizowany
Dziś na obiad była oberiba. Przyznam szczerze, że gotowałam po raz pierwszy,
pełna obaw. Kalarepkę posialiśmy w tym roku nie bardzo wiedząc jak ją w
potrawach wykorzystamy.

Zupa wg takiego przepisu:

1. Kalarepkę obrać z wierzchniej skórki, bo łykowata, pokroić w kostkę
2. młode, jasne liście kalarepy pokroić w niewielkie paski, jeśli nerw środkowy
budzi wątpliwości, to usunąć
3. kilka ziemniaków pokroić w kostkę

Warzywa przesmażyć na maśle, zalać bulionem i gotować do miękkości. Doprawić do
smaku solą i pieprzem, dodać zieleninę (koperek, natka pietruszki)
Jeśli ktoś lubi zupy z zasmażką, można dodać niewiele tzw. jasnej.
A jeśli kto woli zabielaną, to może sobie dodać śmietanę.

U nas jako zielenina był koperek, zrobiłam lekką zasmażkę, żeby zupa nie była
wodnista, ale nie chciałam też by bardzo się zagęściła. Nie zabielaliśmy.

Zjedliśmy z mężem pomrukując z zadowolenia. Bardzo dobra smaczna. I taka inna:)
--
Oto Gucio

  Re: Oberiba czyli zupa z młodej kalarepki
   tekisk   24.06.07, 17:28 zarchiwizowany
Ładne zdjęcie .
Zupa też wygląda smakowicie .
Ja gotuję trochę inaczej , spróbuję po Twojemu - tylko bez zasmażki ,
a , ze śmietaną .

  Re: Oberiba czyli zupa z młodej kalarepki
   fettinia   24.06.07, 17:38 zarchiwizowany
O jak milo cie "widziec"Barbo:)Tez robie ale oczywiscie bez koperku:D
--
la donna e mobile :)
no i jeszcze Pinezka
Kuchenne Pogaduszki

  bardzo sympatyczna, co prawda nie widzialam
   kaiserka   24.06.07, 18:07 zarchiwizowany
jeszcze u nas kalarepki;(

  Re: bardzo sympatyczna, co prawda nie widzialam
   thiessa   24.06.07, 18:17 zarchiwizowany
Bardzo smakowicie wyglada. Ugotuje w najblizszym czasie, rowniez bez zasmazki,
zabielona.
--
Malezja 18.01.2004-01.02.2004
Chiny 16.06.2006-01.07.2006
Tajlandia 07.01.2007-24.01.2007

  Oberiba, piękna nazwa, nie znałam :-)
   cipcipkurka   24.06.07, 20:08 zarchiwizowany
Zupa warta zapamiętania!
--
Kooo kooo kooo

  Re: Oberiba, piękna nazwa, nie znałam :-)
   teodozja_z   25.06.07, 01:25 zarchiwizowany
O ile wiem, oberiba to po śląsku po prostu kalarepa, stąd chyba ta nazwa?

  Re: Oberiba, piękna nazwa, nie znałam :-)
   thiessa   25.06.07, 20:11 zarchiwizowany

  Ja też,
   cipcipkurka   25.06.07, 20:16 zarchiwizowany
ale zapomniałam kupić koperek, więc mało fotogeniczna wyszła.
Za to pyszna, dziękuję za przepis :-)
--
Kooo kooo kooo

  Re: Wypróbowałem
   vauban   25.06.07, 23:58 zarchiwizowany
Mniam :)
I nawet wyglądała tak samo !
--
cudawianki 2 :)

  sprawdzilam, kalarepki u nas nie produkuja
   kaiserka   26.06.07, 00:46 zarchiwizowany
co jest dosc dziwne bo to przeciez te same klimaty - a moze u nas bedzie pozniej a
szkoda bo mam wielka chec na ta zupe:)

  Re: Oberiba czyli zupa z młodej kalarepki
   tekisk   26.06.07, 08:15 zarchiwizowany
Będzie dziś na obiad - wg . Twojego przepisu :)

  Re: Oberiba czyli zupa z młodej kalarepki
   jswm   02.07.07, 16:57 zarchiwizowany
nawet nie wiedziałam, że z kalarepki można zupę zrobić
idę jutro na targ

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd