FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  sernik królewski (z archiwum ze zmianami)
   ptasia   03.09.07, 17:27 zarchiwizowany
wyciągam, bo to jest imho najlepszy tradycyjny sernik na świecie (ale może
jestem dziwna, bo nie lubię np. krakowskiego), i jest to wypiek popisowy
mojego M.
po bliższym przyjrzeniu się, widzę jednak, że przepis Dorotus
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,55530536,55638237.html?f=777&w=55530536&a=55638237
się różni od naszego.
Więc podaję nasze (a właściwie za teściową):
Proporcje na blachę piekarnikową standardową (dość płaskie ciasto), ew.
wyższe-blaszka średnia.
Ciasto: 3 szkl. mąki, 1 szkl. cukru, 1 kostka margaryny, 3 żółtka (białka
zostawiamy), 2 łyżki kakao, 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia --> zagnieść, do
lodówki na conajmniej kilka h lub noc.
Ser: 1 kg sera półtłustego (koniecznie! o czym niżej), 1 kostka (200g) masła,
2 szkl. cukru, 4 żółtka (białka zostawiamy), 2 małe (lub 1 duży) cukry
wanilinowe, 1 budyń waniliowy lub śmiet. bez cukru, 1/2 łyżeczki proszku do
piecz --> połączyć wszystko, wymieszać, następnie dodać bakalie (u nas orzechy
i rodzynki, nie trzeba moczyć, czasem skórka pomarańcz.), na koniec ubitą (nie
przesadnie) pianę z 7 białek.
Potem, jak u Dorotus, wysmarować blachę, wklepać 1/2 ciasta kakaowego, nałożyć
ser, zetrzeć na tarce resztę ciasta. Piec 1 h w 180 st. - duża blacha, ok. 1,5
h - średnia.
UWAGA: u nas wszystko na bazie 1 kg sera PÓŁTŁUSTEGO. nie żadnego mielonego, w
kubełku, na sernik - nie, nie, nie. jak pisała Dorotus, to nie ten smak.
zwykły twaróg półtłusty, taki w kostkach. i M kiedyś mielił sam, któregoś razu
przestał - i wcale nie trzeba, wystarczy dobrze wyrobić. Ser jest wtedy
cięższy, bardziej wilgotny, ale tu taki ma być. Co do bakalii, świetna jest
wersja ze zmielonymi orzechami... taki serniko-orzechowiec.
I co tu dużo gadać - ten sernik, a na drugim biegunie cheesecake londyński,
rule do spółki.
--
You are the tiger burning bright...
Bica

  Re: sernik królewski (z archiwum ze zmianami)
   winoczerwone   03.09.07, 19:04 zarchiwizowany
muszę wypróbowac, od dawna nie jadłam tradycyjnego sernika - bo mnie dopadly
serniki Nigelli:-)
ale ten sie uśmiecha do mnie

  Re: sernik królewski (z archiwum ze zmianami)
   dorotus76   03.09.07, 21:56 zarchiwizowany
Śliczny i świetny:), uwielbiam, uwielbiam, uwielbiam!!!
--
Nic nie trwa wiecznie. Niebezpiecznie jest wierzyć w to, że coś trwa wiecznie.
moje SŁODKIE życie

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd