FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

sernik królewski (z archiwum ze zmianami)

wyciągam, bo to jest imho najlepszy tradycyjny sernik na świecie (ale może
jestem dziwna, bo nie lubię np. krakowskiego), i jest to wypiek popisowy
mojego M.
po bliższym przyjrzeniu się, widzę jednak, że przepis Dorotus
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,55530536,55638237.html?f=777&w=55530536&a=55638237
się różni od naszego.
Więc podaję nasze (a właściwie za teściową):
Proporcje na blachę piekarnikową standardową (dość płaskie ciasto), ew.
wyższe-blaszka średnia.
Ciasto: 3 szkl. mąki, 1 szkl. cukru, 1 kostka margaryny, 3 żółtka (białka
zostawiamy), 2 łyżki kakao, 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia --> zagnieść, do
lodówki na conajmniej kilka h lub noc.
Ser: 1 kg sera półtłustego (koniecznie! o czym niżej), 1 kostka (200g) masła,
2 szkl. cukru, 4 żółtka (białka zostawiamy), 2 małe (lub 1 duży) cukry
wanilinowe, 1 budyń waniliowy lub śmiet. bez cukru, 1/2 łyżeczki proszku do
piecz --> połączyć wszystko, wymieszać, następnie dodać bakalie (u nas orzechy
i rodzynki, nie trzeba moczyć, czasem skórka pomarańcz.), na koniec ubitą (nie
przesadnie) pianę z 7 białek.
Potem, jak u Dorotus, wysmarować blachę, wklepać 1/2 ciasta kakaowego, nałożyć
ser, zetrzeć na tarce resztę ciasta. Piec 1 h w 180 st. - duża blacha, ok. 1,5
h - średnia.
UWAGA: u nas wszystko na bazie 1 kg sera PÓŁTŁUSTEGO. nie żadnego mielonego, w
kubełku, na sernik - nie, nie, nie. jak pisała Dorotus, to nie ten smak.
zwykły twaróg półtłusty, taki w kostkach. i M kiedyś mielił sam, któregoś razu
przestał - i wcale nie trzeba, wystarczy dobrze wyrobić. Ser jest wtedy
cięższy, bardziej wilgotny, ale tu taki ma być. Co do bakalii, świetna jest
wersja ze zmielonymi orzechami... taki serniko-orzechowiec.
I co tu dużo gadać - ten sernik, a na drugim biegunie cheesecake londyński,
rule do spółki.
--
You are the tiger burning bright...
Bica

sernik królewski (z archiwum ze zmianami) - ptasia 03.09.07, 17:27    
Re: sernik królewski (z archiwum ze zmianami) - winoczerwone 03.09.07, 19:04    
Re: sernik królewski (z archiwum ze zmianami) - dorotus76 03.09.07, 21:56    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd