FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Pomiędzy szarlotką a sernikiem.
   cynamoon6   06.10.07, 23:07 zarchiwizowany
Właściwie to mój debiut w roli założyciela wątku i zamieszczającego zdjęcia.
Musze więc napomknąć że fotograf ze mnie marny, a sprzęt to tylko komórka,
więc wybaczcie :)

Owo ciasto robiłam kiedyś bardzo często a potem zapomniałam na długie lata.
Ktoś przypomniał mi je przypadkiem, więc czym prędzej odgrzebałam starą
książkę Marii Grodeckiej pod tytułem Wszystko o wegeterianizmie skąd pochodzi
ten przepis i zrobiłam je i pewnie zrobie jeszcze wiele razy.
Polecam, bo ma ciekawy smak, inny niz typowa szarlotka i inny niz sernik,
chociaż powinno byc wypadkową tych obu.
Ciasto składa się z 3 warstw.

Warstwa 1. Spód kruchy.
20dkg mąki, 14 dkg masła, 8 dkg cukru pudru, 1 jajko, szczypta soli, cukier
waniliowy. Wszytsko siekamy nożem, gdy się połączą formujemy kulę i wkładamy
na troche do lodówki.

Warstwą 2. Jabłka.
W tak zwanym międzyczasie 3/4 kg jabłek kroimy byle jak w plasterki.

Warstwa 3. Masa serowa.
25 dkg twarogu ucieramy z 5 dkg masła, 8 dkg cukru, 1 jajkiem, 3 lyżkami
smietany, 1 łyżką proszku budyniowego i 1 lyżeczką cukru waniliowego (ja
potraktowałam to blenderem)

Spód ciasta wkładamy do formy i podpiekamy. Następnie kładziemy na niego
jabłka i zalewamy masą serową. Można jeszcze posmarować wierzch zółtkiem
rozbełtanym ze śmietaną. Pieczemy około 40 minut w 180-200 stopniach (zależy
od piekarnika).






  Re: Pomiędzy szarlotką a sernikiem.
   cynamoon6   06.10.07, 23:09 zarchiwizowany
Chyba trzeba poczekac na fotki ;)

  Re: Pomiędzy szarlotką a sernikiem.
   dziuunia   06.10.07, 23:30 zarchiwizowany
cynamoon6 napisała:

> Chyba trzeba poczekac na fotki ;)


Musisz najpierw sama je zamieścić w tym wątku :) Tu instrukcja dokładna:
forum.gazeta.pl/forum/0,62499,4304150.html


--
Computer says nooooooo

  Re: Pomiędzy szarlotką a sernikiem.
   cynamoon6   06.10.07, 23:34 zarchiwizowany
Acha, mam nadzieję że się uda(ło).

  Re: Pomiędzy szarlotką a sernikiem.
   dziuunia   06.10.07, 23:37 zarchiwizowany
Udało się :) Fotki bardzo smakowite :)

--
Computer says nooooooo

  Re: Pomiędzy szarlotką a sernikiem.
   kwik   06.10.07, 23:48 zarchiwizowany
cos dla niezdecydowanych, jak herbata+kawa :))

  Re: Pomiędzy szarlotką a sernikiem.
   nobullshit   06.10.07, 23:55 zarchiwizowany
Gratuluję debiutu, Siostrzyczko!
A fotki jak na komórkę bardzo fajne.

--
Kiedy nudzą się w swym bagnie,
na żer TROLLE chodzą stadnie. (Kroniki Spiderwick)

  Re: Pomiędzy szarlotką a sernikiem.
   cynamoon6   07.10.07, 00:21 zarchiwizowany
Dziekuje bardzo :)

Zapomnialam jeszcze dopisac, ze do spodu mozna dodac starta skorke z cytryny.
Wogóle ten spód jest dziwny, o mało nie zrobiłam swojego ulubionego kruchego
spodu (niecałe 2 szkl maki, 100g masla, pół lyżeczki soli, opcjonalnie czubata
łyzka cukru) i nastepnym razem tak zrobię, niemniej warto wypróbować ten z
przepisu, bo on nadaje temu ciastu taki specyficzny smak.

  Re: Pomiędzy szarlotką a sernikiem.
   mejbi   07.10.07, 00:53 zarchiwizowany
Pyszne zdjęcia :)

  Jak Ty takie zdjęcia komórką potrafisz zrobić,
   cipcipkurka   07.10.07, 07:42 zarchiwizowany
to normalnie strach Ci dać aparat.
Bardzo ciekawy przepis. Intrygujący.
--
...co za nuda na Boga,
czuję bezsens istnienia i zdrętwiała mi noga...

  Re: Pomiędzy szarlotką a sernikiem.
   halberek   07.10.07, 09:16 zarchiwizowany
po pierwsze głosuję na zdjęcie numer jeden, bardzo jest rasowe. Po drugie
przepis nie powiem, nie powiem, intrygujący i kto wie, może popełnię spontanicznie.

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd