FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Smaż, mieszaj i jedz
   aniel   30.10.07, 17:28 zarchiwizowany
czyli błyskawiczne stir fey jako przegląd lodówki

Jako żejestem leniwa, i nie zawsze po pracy chce mi się łazić po sklepach (chyba że
chodzi o ciuchy :P ) staram się mieć jakieś warzywa w zamrażarce. ryż i przyprawy też
zawsze są.

Obiad błyskawiczny- 15min max

Ryz (najlepiej jaśminowy)
woda
mleko kokosowe (lub wiórki kokosowe)

Mięso
warzywa
oliwa z oliwek oraz przyprawy



Wstawiam wodę, zanim się zagotuje mam czas na szybki prysznic :P, potem tylko
wrzucam ryz, wlewam mleko kokosowe (nie solić!). W mądrej książce, ktorej tytułu nie
pamiętam wyczytałam,że zamiast mleka kokosowego, można wiórki kokosowe zalać
wrzątkiem i zużyć płyn, a wiórki wyrzucić Działa, choć w przypadku ryżu moje lenistwo
idzie dalej i po prostu wsypuję łżkę albo i diwe wiórków do wrzątku i dosypuję ryż.
(ważne żeby wiórki były niesłodzone)


Na patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam warzywa (dziś pieczarki, papryka, brokuły i
czosnek) wrzucam mięso (jakiekolwiek, ale najlepiej wołowe) pokrojone w przeżroczyste
plasterki, i smaże ok. 2-4 min.
I teraz najważniejsze- przyprawy:
po łyżce: octu ryżowego, sosu rybnego, słodkiego sosu chilli, soku z limonki i dobrego
sosu sojowego. Czasem łyżka miodu, trochę pasty curry, lub tajskiej pasty bazyliowo-
czosnkowej).

Mieszam, i gotowe.

Wygląd potrawy mianuje ją do pucharu tralalumpka, ale smak- boski (pikantny słodko-
kwaśny)

  Re: Smaż, mieszaj i jedz
   aniel   30.10.07, 17:40 zarchiwizowany
stir fry oczywiście

  Re: Smaż, mieszaj i jedz
   nikolaska   31.10.07, 09:39 zarchiwizowany
Uwielbiam takie jedzonko.
--
Nicolas i Amelka

  Re: Smaż, mieszaj i jedz
   halberek   31.10.07, 13:36 zarchiwizowany
Ooo, ja też jestem z tej frakcji :) Tylko że zamiast gotować ryż, zalewam
wrzątkiem makaron sojowy i dorzucam pod koniec smażenia. A i tak jest czas na
szybki prysznic, bo w końcu wrzątek musi się zagotować.
i też mam zapas mrożonek :)

  aniel, a sok z limonki
   bir.ke   31.10.07, 15:13 zarchiwizowany
wyciskasz swiezy czy uzywasz butelkowego?
btw smakowicie wyglada:)
--
___________________________________
"Co za czasy parszywe, jeszcze dziesięć lat temu kolesie od podsłuchów udawali, że ich
tam nie ma, a teraz nie dość, że się nie kryją, to jeszcze wchodzą w polemiki" A.Pilipiuk

  Re: aniel, a sok z limonki
   aniel   04.11.07, 11:07 zarchiwizowany
niestety butelkowego....

  Re: aniel, a sok z limonki
   sakiko   04.11.07, 12:19 zarchiwizowany
istnieje butelkowy sok z limonki? :O moim oczom nigdy nie było dane ujrzeć o to
takie. Widziałam tylko kwasek cytrynowy.
A jaka firma?

  Re: aniel, a sok z limonki
   aniel   07.11.07, 19:00 zarchiwizowany
a nawet nie wiem- stalo na polce obok soku z cytryny, ale co wazne jest bez
konserwantow

  Re: Smaż, mieszaj i jedz
   evamarija   10.03.08, 19:10 zarchiwizowany
Taki watek otwarty niegdys przez przypadek okazal sie odkryciem i wszedl do
kanonu kuchennego. Na poczatku sie trzymalam scisle proporcji skladnikow sosu
(!) ale z czasem na smak - podoba mi sie "smieciowosc" czyli co mam to wrzucam
(koncowki torebek zamrazalnikowych).
U mnie tu tak: wolowina, kalafior, pieczarki, papryka, pak choy i makaron
chinski. Czesto brokul, marchew, groszek, fasolka szparagowa, kapusta pekinska
na wymiane - grunt kolorowo.
A ryz nauczylam sie z wiorkami :-)

--
Forum prawne

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd