FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  sernik z marsa
   alinka_li   06.11.07, 10:45 zarchiwizowany
a właściwie z archiwum, wg Lis_ki:

SKŁADNIKI:
250 g ciastek czekoladowych (a'la petit beurre z czekoladą)
150 g masła, rozpuszczonego
2 łyżki brązowego cukru
20 g masła, dodatkowo
300 ml śmietany 36%
50 g mlecznej czekolady, posiekanej
3 łyżeczki żelatyny
60 ml wody (gorącej do rozpuszczenia żelatyny)
500 g sera białego o kremowej konsystencji (3x mielony, ew. mascarpone, ricotta)
110 g cukru pudru
180 g batoników Mars, posiekanych w ok. 1 cm kawałeczki

WYKONANIE:
Ciastka ugnieść łyżką lub zmiksować na gładko tak, żeby nie było grudek ( ja
zawsze rozgniatam drewnianą pałką w misce). Dodać
roztopione masło i wyrobić gładką masę. Tortownicę (średn. 20- 22cm) wyłożyć folią
alu, następnie przełożyć masę ciastkową, wykładając również boki, dokładnie
ugnieść. Wstawić do lodówki na min. 30 min.

W małym garnuszku rozpuścić dodatkowe masło z cukrem brązowym i 2 łyżkami
śmietany. Musi powstać sos. Ostudzić.

W następnym garnuszku roztopić czekoladę + 2 łyżki śmietany. Odstawić.

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie.

Ubić śmietanę. Ser ubić z cukrem pudrem na gładką masę. Wymieszać z ubitą
śmietaną. Wlać powoli ciepłą żelatynę, dodać posiekane Marsy.

Wyjąć z lodówki tortownicę ze spodem i ułożyć na niej połowę masy, następnie
polać ją połową sosu maślanego i połową czekoladowego, porobić esy-floresy.
Nałożyć pozostałą część masy, wygładzić i polać resztą sosu maślanego i
czekoladowego.
Przykryć folią, wstawić do lodówki na min, 3 h (u mnie stało cała noc).

Moja modyfikacja- trzeba koniecznie dać więcej żelatyny, minimum 4 łyżeczki,
ja dałam prawie 5- konsystencja idealna. Te 110g cukru to za mało, ser jest
niesłodki, w rezultacie całość również, następnym razem dam więcej. No i do
sosów dałam trochę więcej śmietanki, bo za gęste i za mało ich było. Smacznego!

  mmm uwielbiam ten sernik :) nt
   poughkeepsie   06.11.07, 11:02 zarchiwizowany

  Re: mmm uwielbiam ten sernik :) nt
   dorotus76   06.11.07, 11:20 zarchiwizowany
Piekny!
Nam tez smakował :)
--
Nic nie trwa wiecznie. Niebezpiecznie jest wierzyć w to, że coś trwa wiecznie.
moje SŁODKIE życie

  Re: sernik z marsa
   pani.serwusowa   06.11.07, 11:44 zarchiwizowany
Bardzo ladny! Jeszcze nie robilam, bedzie nastepny z sernikow :)
--
So why do witches burn?
...Because they're made of wood...?

  też mu się ostatnio przyglądałam n/t
   wolffie   06.11.07, 11:54 zarchiwizowany


  Re: też mu się ostatnio przyglądałam n/t
   chrumpsowa   06.11.07, 12:09 zarchiwizowany
Dlaczego zdjecia sie nie wyswietlaja? ;/////////////////////
--
Nadzieja pozwala klęsce przeczyć z uśmiechem.

  Ja bym się tam cieszyła,
   cipcipkurka   06.11.07, 14:23 zarchiwizowany
gdyby mi się te cudne zdjęcia nie wyświetlały. A tak... no widzę go w całej urodzie, ale
będę twarda:
żadnych serników. Żadnych serników. Żadnych serników!!!!
--
Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów.

  Re: sernik z marsa
   trzy-gwiazdki   06.11.07, 17:04 zarchiwizowany
bomba!

  Re: sernik z marsa
   agnies_77   06.11.07, 21:01 zarchiwizowany
łomajgad, aleś mi smaka narobiła
--
Pozostajesz na zawsze odpowiedzialny za to, co oswoiłeś.

  Re: sernik z marsa
   iwu   07.11.07, 12:38 zarchiwizowany
Ten sernik jest pyszny. Trzeba być wyjątkowym twardzielem żeby patrzeć na te zdjęcia i
oprzeć mu się.

--
However far we travel, wherever we may roam,
The centre of the circle will always be our home.

  Re: sernik z marsa
   halberek   07.11.07, 13:53 zarchiwizowany
Ja tam się cieszę, że go wyciągnęłaś. On tu powinien być zawsze na pierwszej
stronie :)

  Re: sernik z marsa
   alinka_li   07.11.07, 14:06 zarchiwizowany
Tak sobie myślę, że chyba wypada podać linki do stron, które mnie zainspirowały,
tym bardziej że pięknych zdjęć tam co nie miara:
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,58807818,58807818.html?f=777&w=58807818&a=58807818
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,33718355,33791915,0,2.html?v=2
Pozdrawiam i zachęcam!

  Re: sernik z marsa
   pani.serwusowa   25.11.07, 13:13 zarchiwizowany
Zrobiłam i niestety ten sernik to wielkie rozczarowanie :( Jest dobry, ale zdecydowanie
bardziej wolę serniki pieczone i gładkie. Jedyne co dopuszczam w serniku to miękkie
owoce, przekonałam się o tym żując kawałki marsów w tym serniku :/ Wierzę, że wielu
osobom ten sernik smakuje, ale to jednak nie mój typ.
--
So why do witches burn?
...Because they're made of wood...?
Już za momencik, już za chwileczkę

  Re: sernik z marsa
   amused.to.death   25.11.07, 15:05 zarchiwizowany
uwielbiam ten sernik, jeden z moich ulubionych.

właśnie wczoraj się zastanawiałam czy ten czy raczej coś w stylu nowojorskiego....
wygrała opcja druga ze względu na to, że mniej pracy wymaga:)
--
That's not possible.
(Jack Bauer, 24 season 7)

  Ja też zrobiłam
   barbelo   14.01.08, 17:44 zarchiwizowany
...i od razu pokochałam :D


  Re:od Kobiety z Wenus dla Faceta z Marsa
   bubasio   05.03.08, 15:07 zarchiwizowany
marsowy sernik z okazji 8 rocznicy ślubu :)
jest przepyszny i wchodzi na stałe do repertuaru ciast okazjonalnych i nie
tylko :)
--
Buba79 :)

  Re: sernik z marsa
   lis_ka   08.03.08, 09:07 zarchiwizowany
Nie sądziłam, że ten sernik będzie sie cieszył aż taką popularnością ;)
I tyyyyle czasu...


--
Mój blog kulinarny. Zapraszam :)

  Re: sernik z marsa
   eeela   08.03.08, 13:28 zarchiwizowany
Bo przepis gra na wyobraźni :-)

Ja właśnie wczoraj zrobiłam, jeszcze nie wyjęłam z lodówki. Jak mi się uda
zrobić w miarę przyzwoite zdjęcie, to wrzucę :-)


--
Perdedor no es aquel que no acumula logros, sino el que no puede reconocerlos cuando los tiene.

  Re: sernik z marsa
   avellan   09.03.08, 13:18 zarchiwizowany
Ja również zrobiłam. Jest przepyszny, moje dziecko powiedziało, że jest to najlepszy
sernik jaki kiedykolwiek jadło. Mam tylko jeden problem, ciasto będące "podkładem"
wyszło trochę twarde. Może to wina ciastek, zrobiłam je z takich małych herbatników w
czekoladzie, a może macie inne pomysły?

  No to zrobiłam
   eeela   09.03.08, 13:23 zarchiwizowany
Nie równać mi się z niektórymi mistrzyniami fotografii, ale udokumentować dzieło
muszę ku chwale historii.
Szczerze mówiąc, dla mnie ten sernik nie jest genialny - trochę za słodko-mdły,
chociaż kawałeczek oczywiście zjeść przyjemnie. Facet natomiast oraz
poczestowane koleżanki w liczbie dwóch pożerali sernik, aż im się uszy trzęsły :-)
Masy maślanej osobno nie robiłam wcale, masę czekoladową zrobiłam domową (masło,
cukier, śmietana, kakao, żółtko), bo taką bardziej lubię niż rozpuszczoną
czekoladę. Do masy serowej dodałam odrobinę wanilii. Żelatyny dodałam wedle
porad 5 łyżeczek zamiast trzech, i rzeczywiście było w sam raz.


--
Perdedor no es aquel que no acumula logros, sino el que no puede reconocerlos cuando los tiene.

  Re: No to zrobiłam
   lis_ka   09.03.08, 22:57 zarchiwizowany
Ku chwale historii, obowiązkowo :)
Ja mam to samo, co Ty - nie padam na kolana jedząc ten sernik, ale wielu osobom bardzo
smakuje. Nie wiem, to chyba jak z Nigellą (chociaż to nie jej przepis) - albo się ją lubi albo
nienawidzi ;)

Co do twardawego spodu - wszystko zależy od ciastek. Moim zdaniem najlepszy spód wychodzi z
ciasteczek amaretti - jest miękki i ciemny.

--
Mój blog kulinarny. Zapraszam :)

  Re: No to zrobiłam
   eeela   10.03.08, 01:34 zarchiwizowany
Mnie spód wyszedł nawet zanadto kruchy :-) Ale nic a nic to nie szkodziło według
mnie, bo warstwa serowa najlepiej smakuje odpowiednio przemieszana z tym kruchym
spodem, więc jak się tak kruszył na potęgę, nie było problemu z nabieraniem
wszystkich warstw razem na widelec :-)


--
Perdedor no es aquel que no acumula logros, sino el que no puede reconocerlos cuando los tiene.

  No to zrobiłam sernik
   flysky   03.05.08, 12:26 zarchiwizowany
jest słodki ale pyszny polecam wszystkim ;)


--
fotoforum.gazeta.pl/u/flysky.html

  Re: sernik z marsa
   ka2   25.09.08, 11:55 zarchiwizowany
w takim razie też się mogę przyznać, że ten sernik to wielkie rozczarowanie
trzeci dzień stoi w lodówce i kompletnie nikt nie chce go jeść :(
może dlatego, że jest koszmarnie słodki i mdły
--
My Generation:))

  Re: sernik z marsa
   alinka_li   25.09.08, 14:08 zarchiwizowany
No proszę, i pomyśleć, że dla mnie za mało słodki był...:)
--
Uwielbiam:)

  Re: sernik z marsa
   aska2000   25.09.08, 14:52 zarchiwizowany
ka2 napisała:

> w takim razie też się mogę przyznać, że ten sernik to wielkie rozczarowanie
> trzeci dzień stoi w lodówce i kompletnie nikt nie chce go jeść :(
> może dlatego, że jest koszmarnie słodki i mdły


Jeszcze jeden dowód na to, że gusta jednak przeróżne są..;)

Dla mnie osobiście też chyba jednak z b y t słodki, ale zrobię go pewnie jeszcze
wiele razy, gdyż nieoczekiwanie awansował do rangi ulubionego ciasta mojej
córy-niejadka ;))

..przy najbliższej okazji spróbuję go sfocić i dorzucę :)


  Re: sernik z marsa
   amused.to.death   25.09.08, 17:10 zarchiwizowany
nie mieszkasz przypadkiem w Poznaniu?
Bo ja bym się chętnie nim zaopiekowała:DDDDD
i kilkoro moich znajomych z pewnością też.

no cóż gusta są rózne, trzeba próbować.
--
A bad day travelling is better than a good day at work!

schudnij z Ziutą

  Re: sernik z marsa
   kasia.ola   26.09.08, 15:57 zarchiwizowany
a czy zamiast brązowego cukru mozna dodać zwykły??? u mnie w poblizu nie ma nigdzie
brązowego.

  Musi byc żelatyna?
   martvica   26.09.08, 21:49 zarchiwizowany
Myślicie że dałoby się to zrobić z agarem? To jest jeden z deserów który za mną
chodzi od jakiegoś czasu, mimo że szczerze nienawidzę białego sera w postaci
nieupieczonej, a unikam żelatyny :(
--
A ja wolę Wolę
Rude i Łaciate
Ogród Martvej

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd