FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Mufinki bananowo-pomarańczowe

Są niesamowite, wilgotne i bardzo aromatyczne. Powstały na podstawie przepisu
na placek bananowy z książki pt. "Pieczone specjały".

Mufinki bananowo-pomarańczowe

SUCHE SKŁADNIKI:
175 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
125 g brązowego cukru
2 dojrzałe banany, rozgniecione widelcem
skórka starta z jednej pomarańczy

MOKRE SKŁADNIKI:
5-6 łyżek świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
2 jajka, rozkłocone
125 ml oleju słonecznikowego

1. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Formę do mufinek wyłożyc papierowymi
papilotkami. Potzrzebne będzie 10 papilotek.
2. Do miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Dodać cukier i skórkę
pomarańczową. Dokładnie wymieszać. Połączyć z rozgniecionymi bananami.
3. W osobnej misce wymieszać mokre składniki.
4. Dodać mokre składniki do suchych składników. Wymieszać, tak by składniki
się połaczyły. Nie nalezy mieszać zbyt długo, ciasto powinno być grudkowate!!!
5. Napełnić każdy otwór formy mufinkowej do 3/4 objętości.
6. Pieck ok. 30 min lub do chwili, kiedy mufinki nabiorą rumianego koloru.
7. Zostawić mufinki w formie przez ok. 5 min do przestygnięcia. Wyjąć z formy.
Podawać lekko ciepłe lub całkowicie wystudzone.




Więcej ciekawych przepisówna mojej stronie;)<br>

Mufinki bananowo-pomarańczowe - forthebodyandsoul 06.01.08, 10:14    
Re: Mufinki bananowo-pomarańczowe - alinka_li 06.01.08, 13:01    
Re: Mufinki bananowo-pomarańczowe - usmiecham-sie 06.01.08, 15:26    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd