FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Chleb pszenno-zytni na zakwasie

Gęsty zaczyn zakwasowy:

110g płynnego zakwasu żytniego razowego (aktywnego)
125g białej pszennej mąki chlebowej lub wysokoglutenowej (np. Manitoby)
30g wody

Składniki zaczynu dobrze wymieszałam, dodając tylko tyle wody aby powstała kula, która
krótko zagniotłam. Zaczyn umieściłam w misce i szczelnie przykryty, zostawiłam na 4
godziny w temperaturze pokojowej. W zależności od aktywności i mocy zakwasu, etap
ten może zabrać nieco więcej czasu...należy poczekać, aż przynajmniej podwoi swoja
objętość. Następnie włożyłam zaczyn do lodówki na noc.
Następnego dnia, godzinę przed przygotowaniem ciasta chlebowego, wyjęłam starter z
lodówki i pokroiłam go na 10 kawałków. Zostawiłam je pod przykryciem.

Kawałki zaczynu połączyłam z:

575 mąki, jak wyżej
2 łyżeczki soli
340-390 g letniej wody (35-39C)

Ciasto chlebowe wyłożyłam na stół i zagniotłam ( ok.12 minut). Powinno być dość ścisłe i
delikatnie lepkie. Zostawiłam do wyrośnięcia na 4 godziny, składając ciasto trzykrotnie (co
godzinę).

Podzieliłam na dwie części i zwinęłam w owalne bochenki. Oba włożyłam do koszyków
złączeniami do góry i pozwoliłam im wyrastać przez 3 godziny (można przetrzymać je w
lodowce przez noc). Bochenki wyłożyłam na łopatę wysypaną grubą semoliną, nacięłam
ich wierzchy.

Piekłam na kamieniu, w piecu rozgrzanym do 260C z para przez 10 minut. Następnie
obróciłam chleby o 180 stopni i zmniejszyłam temperaturę do 230C. Studziłam 1 godzinę.

--
Palce lizac!

Piekarnia Tatter

Chleb pszenno-zytni na zakwasie - tatter 11.04.08, 23:17    
Re: Chleb pszenno-zytni na zakwasie - cipcipkurka 12.04.08, 07:14    
Re: Chleb pszenno-zytni na zakwasie - hke 12.04.08, 08:01    
Re: Chleb pszenno-zytni na zakwasie - tatter 12.04.08, 10:30    
Dzięki. - cipcipkurka 12.04.08, 20:36    
Re: Chleb pszenno-zytni na zakwasie - jswm 12.04.08, 11:20    
Re: Chleb pszenno-zytni na zakwasie - linn_linn 12.04.08, 11:44    
Re: Chleb pszenno-zytni na zakwasie - mama_wojtka 12.04.08, 16:48    
Re: Chleb pszenno-zytni na zakwasie - hke 12.04.08, 19:37    
Re: Chleb pszenno-zytni na zakwasie - ptasia 12.04.08, 19:46    
Re: Chleb pszenno-zytni na zakwasie - hke 12.04.08, 20:32    
Re: Chleb pszenno-zytni na zakwasie - ptasia 12.04.08, 20:40    
Re: Chleb pszenno-zytni na zakwasie - dziuunia 13.04.08, 10:59    
Re: Chleb pszenno-zytni na zakwasie - ptasia 13.04.08, 12:07    
Re: Chleb pszenno-zytni na zakwasie - dziuunia 13.04.08, 12:35    
Re: Chleb pszenno-zytni na zakwasie - pani.serwusowa 12.04.08, 13:42    
Re: Chleb pszenno-zytni na zakwasie - dziuunia 13.04.08, 20:17    
Idealny dla początkujących, powiadasz... - cipcipkurka 13.04.08, 20:35    
Re: Idealny dla początkujących, powiadasz... - dziuunia 13.04.08, 20:51    
Re: Idealny dla początkujących, powiadasz... - dorotus76 13.04.08, 21:37    
Chłe, chłe, manitoba :-DD - cipcipkurka 14.04.08, 10:55    
Re: Idealny dla początkujących, powiadasz... - tatter 14.04.08, 11:16    
wspaniały... szkoda ze nie skosztowałem ;)) - krzysztof_wandelt 14.04.08, 13:19    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd