FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Sardyńska babka z ricottą
   forthebodyandsoul   12.05.08, 07:43 zarchiwizowany
300 g mąki
300 g cukru
300 g sera ricotta
3 jajka
sok i skórka z jednej cytryny
16 g ( 3 ½ łyżeczki) proszku do pieczenia

1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 C.
2. Ricottę wraz z cukrem przełożyć do dużej miski. Ugniatać widelcem do
uzyskania kremowej gładkiej masy.
3. Wymieszać z żółtkami jaj, skórką z cytryny, mąką i proszkiem do pieczenia.
4. Ubić piane z białek, następnie delikatnie wymieszać z ciastem. Może być to
dosyć trudne, gdyż masa jest bardzo gęstą. Należy wówczas dodać soku z cytryny.
5. Przełożyć ciasto do formy keksówki o długości 22 cm.
6. Piec przez ok. 40 minut lub do czasu, gdy patyczek włożony do środka będzie
suchy.
7. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

Smacznego:)
--
For the body and soul

  Re: Sardyńska babka z ricottą
   alinka_li   12.05.08, 14:09 zarchiwizowany
Do zrobienia:)

  Do zrobienia n.t
   sinistra80   12.05.08, 15:33 zarchiwizowany

--
To jest polski wkład w europejską sztukę kulinarną. Kilka puszek sklejonych
kitem z majonezu. A do tego gotowa mieszanka z glutaminianu z konserwantami i
regulatorem kwasowości. Naprawdę jest się czym chwalić. Skład może być dowolny,
w puszkach są różności: kukurydza, tuńczyk, brzoskwinie, ananas, groszek,
fasolka. Składniki można łączyć w dowolne kompozycje, np. brzoskwinie z
tuńczykiem lub kukurydza z ananasem, opcjonalnie z szynką lub selerem z zalewy.
I wszystko podajemy gustownie na plamoodpornym obrusie na talerzach z duraleksu.
© Siostraheli

  Re: Sardyńska babka z ricottą
   kabushka   12.05.08, 17:08 zarchiwizowany
Mmmm.... Ale mi smaka narobilas!!! Zrobie to na pewno, tym bardziej ze moj przyjaciel
pochodzi z Sardynii. ;-) Masz moze wloska nazwe tego ciasta? Zaskocze go! ;-)
Acha, a to ciasto jesz tak "sniadaniowo" - np. z dzemem, miodem, itp. czy po prostu gole
do kawy?


  Re: Sardyńska babka z ricottą
   linn_linn   12.05.08, 17:11 zarchiwizowany
Turta de arrescottu albo arresgottu / zalezy gdzie /: Tu masz cala ksiazke
slodyczy z Sardynii:
www.manuscritto.it/ebook/Dolci_di_Sardegna.pdf

  Re: Sardyńska babka z ricottą
   kabushka   13.05.08, 06:04 zarchiwizowany
Linn_linn: dziekuje, dziekuje, dziekuje!!! :-)

  Re: Sardyńska babka z ricottą
   forthebodyandsoul   14.05.08, 16:45 zarchiwizowany
Ciasto nadaje się zarówno do kawy jak i na śniadanie, przypomina trochę ciasto
drożdżowe, tyle tylko że o intensywnym cytrynowym smaku;)
--
For the body and soul

  ale fajna!
   jo.hanna   14.05.08, 18:20 zarchiwizowany
zrobie jutro, chociaz ricotta bedzie z pudelka a nie od 'chlopa'.
--
Fried milk, children sandwiches, roast cattle and boiled sheep (menu w
wiedenskiej restauracji)

  zrobilam
   jo.hanna   21.05.08, 11:08 zarchiwizowany
ale nie szczegolnie nam smakowala. Ricotta dala jej dziwny 'absmak', no i
konsystencje lekko gumiasta. Tak wiec ciekawy przepis, ale-u nas--nie bedzie on
powtarzany.
--
Fried milk, children sandwiches, roast cattle and boiled sheep (menu w
wiedenskiej restauracji)

  Re: zrobilam
   linn_linn   21.05.08, 17:25 zarchiwizowany
Przede wszystkim jak znam wloskie realia / sardynskie tez /, ricotta powinna byc
owcza i jeszcze ciepla. Niestety inne skladniki daja zwykle inny rezultat.

  mialam swiezutka ricotte, nie owcza, co
   jo.hanna   21.05.08, 18:04 zarchiwizowany
prawda :-)
--
Fried milk, children sandwiches, roast cattle and boiled sheep (menu w
wiedenskiej restauracji)

  Re: zrobilam
   forthebodyandsoul   21.05.08, 18:20 zarchiwizowany
Jestem zaskoczona, bo moja babka zdecydowanie gumiasta nie była, a smak ricotty
był właściwie niewyczuwalny. Może dałaś za mało soku z cytryny? A może to wina
ricotty, ja użyłam sera wiedeńskiego typu ricotta firmy Ceko. Efekt był
wspaniały, ciasto było bardzo delikatne, strukturą przypominało trochę
drożdżówkę. Moja zazwyczaj bardzo wybredna rodzina, stwierdziła, że to najlepsza
babka, jaką kiedykolwiek jedli;)
--
For the body and soul

  raczej to nie wina cytryny
   jo.hanna   21.05.08, 21:20 zarchiwizowany
juz po zdjeciach widze, ze wyszlo nam inne ciasto, chociaz ricotte mialam bardzo
dobra (taka do jedzenia 'na surowo', do posypania jedynie starta czekolada)
--
Fried milk, children sandwiches, roast cattle and boiled sheep (menu w
wiedenskiej restauracji)

  Re: raczej to nie wina cytryny
   alakok   21.05.08, 22:58 zarchiwizowany
Upieklam w niedziele.Sprobowalam ciepla nie smakaowla mi szczegolnie.W poniedzialek
poniewaz mielismy "long weekend"mielismy gosci podalam do kawy.Ciasto SUPER calkiem
inne nie gumowate,posmak cytryny/dalam skorke i sok/.Robilam dokladnie
wg.przepisu ,jestem bardzo zadowolona i napewno znow upieke.Zreszta przepisy Karolci
sa super.Czesto odwiedzam jej blog.Pozdrawiam,Maria

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd