FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Sardyńska babka z ricottą

300 g mąki
300 g cukru
300 g sera ricotta
3 jajka
sok i skórka z jednej cytryny
16 g ( 3 ½ łyżeczki) proszku do pieczenia

1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 C.
2. Ricottę wraz z cukrem przełożyć do dużej miski. Ugniatać widelcem do
uzyskania kremowej gładkiej masy.
3. Wymieszać z żółtkami jaj, skórką z cytryny, mąką i proszkiem do pieczenia.
4. Ubić piane z białek, następnie delikatnie wymieszać z ciastem. Może być to
dosyć trudne, gdyż masa jest bardzo gęstą. Należy wówczas dodać soku z cytryny.
5. Przełożyć ciasto do formy keksówki o długości 22 cm.
6. Piec przez ok. 40 minut lub do czasu, gdy patyczek włożony do środka będzie
suchy.
7. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

Smacznego:)
--
For the body and soul

Sardyńska babka z ricottą - forthebodyandsoul 12.05.08, 07:43    
Re: Sardyńska babka z ricottą - alinka_li 12.05.08, 14:09    
Do zrobienia n.t - sinistra80 12.05.08, 15:33    
Re: Sardyńska babka z ricottą - kabushka 12.05.08, 17:08    
Re: Sardyńska babka z ricottą - linn_linn 12.05.08, 17:11    
Re: Sardyńska babka z ricottą - kabushka 13.05.08, 06:04    
Re: Sardyńska babka z ricottą - forthebodyandsoul 14.05.08, 16:45    
ale fajna! - jo.hanna 14.05.08, 18:20    
zrobilam - jo.hanna 21.05.08, 11:08    
Re: zrobilam - linn_linn 21.05.08, 17:25    
mialam swiezutka ricotte, nie owcza, co - jo.hanna 21.05.08, 18:04    
Re: zrobilam - forthebodyandsoul 21.05.08, 18:20    
raczej to nie wina cytryny - jo.hanna 21.05.08, 21:20    
Re: raczej to nie wina cytryny - alakok 21.05.08, 22:58    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd