FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Sernik waniliowy [PYCHA]

Szybki w przygotowaniu, a potem znika w mgnieniu oka. Chyba najlepszy sernik
jaki kiedykolwiek upiekłam. Lekki, kremowy w smaku, z rewelacyjnym,
zaskakującym spodem. Sernik pierwszy raz upiekłam jadąc w odwiedziny do
rodziców znajomej - i zawiozłam go staropolskim zwyczajem. Zjadający go,
porównywali go czasem do tego w Coffee Heaven [a o lepszej recenzji nie ma co
marzyć, bo ja wprost uwielbiam amerykańskie serniki].


Sernik waniliowy

Składniki:

Spód:

5 pojedynczych batonów Twix (135 g) - czyli trzeba kupić 3 opakowania
125 g ciastek Digestive - bez czekolady
75 g masła lub Kasi, roztopionego

Masa serowa:

Twaróg łowicki do serników - około 900 gramów
opakowanie 200 g śmietany 36% z Piątnicy [może być inna kremówka, ale musi być
gęsta]
6 całych jajek
około łyżki aromatu waniliowego
cukier puder
(dawałam na oko, po zważeniu reszty nietkniętego opakowania okazało się, że
zużyłam 70 gram)
czubata łyżka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Roztopiłam Kasię w rondelku - na bardzo wolnym ogniu - w tym celu Kasię należy
pokroić na plastry, co jakiś czas zdejmować rondel z ognia i robić koliste
ruchy rondelkiem - gwarancja szybszego roztopienia się i niespalenia).

Pokroiłam Twixy - w cieniutkie plasterki, tak, jakbym kroiła ogórki na
mizerię...:)

Do robota kuchennego z końcówką noże, włożyłam ciastka, chwila wystarczy na
wysokich obrotach, by ciastka zostały w 100% rozdrobione (jeśli zostanie jakiś
większy kawałeczek, to nic nie szkodzi, ale w zasadzie, powinniśmy otrzymać
pył). Do tego wlałam roztopioną Kasię - lekko ostudzoną, dokładnie
wymieszałam. Po wymieszaniu dodałam pokrojone Twixy i znowu dobrze wymieszałam.

Masę ciasteczkową wyłożyłam do okrągłej formy do ciasta typu tortownica. [Ja
mam silikonową formę - polecam, bo nie trzeba jej niczym smarować przed
wyłożeniem ciasta! i absolutnie nic nie przywiera.]

Mocno docisnęłam spód w tortownicy - łyżką - i uformowałam w miarę gładką
powierzchnię. Włożyłam tortownicę do lodówki na około 30 minut, żeby schłodzić
spód i by stał się sztywny.

[Włączyłam piekarnik - temp. 180 stopni.]

Do malaksera (końcówki do zagniatania, mieszania itp) wyłożyłam ser [ważne by
użyć dokładnie tego samego sera, inny da inne ciasto...) - Twaróg łowicki do
serników - sprzedawany po 1 kg m.in. w Warszawie - w Złotych Tarasach - w
Albercie/Carrefour Express - mało widoczny napis brzmi, że to serek
waniliowy... w składzie zaś już jest np. masło i aromat - użyłam prawie całego
- około 900 gramów.

do twarogu dodałam resztę składników z masy serowej, a więc: opakowanie 200 g
śmietany 36% z Piątnicy, 6 całych jajek, około łyżki aromatu waniliowego,
cukier puder i czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej.

Składniki z masy serowej wymieszałam dokładnie malakserem, nie ma potrzeby
oddzielnego ubijania białek

Schłodzony spód wyjęłam z lodówki, na to równomiernie wylałam ciasto. Włożyłam
tortownicę do piekarnika, początkowo przykryłam folią aluminiową, żeby wierzch
się nie spiekł i zachował biały kolor.

Sernika nie piecze się do tzw. suchego patyka. Musi być jednak ścięty na górze
- sprawdzałam to w ten sposób, że dotykałam go delikatnie folią aluminiową -
gdy już nic się nie przyklejało do folii, wyłączyłam piekarnik. W piekarniku
elektrycznym z termoobiegiem ciasto piekło się około 1 h 15 minut. Jeśli
zmniejszymy porcję sera o połowę, pewnie wystarczy 45-50 minut.

Sernik został w piekarniku całą noc - nie uchylałam drzwiczek.

Rano, gdy już ostygł całkowicie, włożyłam go na kilka godzin do lodówki.

Po wyjęciu kroiłam w dość małe kawałeczki - tak, by każdy mógł poprosić o
dokładkę :)

Za drugim razem sernik podałam polany sosem truskawkowym. Zrobiłam go w ten
sposób, że zmiksowałam całe opakowanie mrożonych truskawek [wcześniej
rozmrożonych] - wraz z sosem pozostałym z rozmrożenia, dodałam ok. dwie
płaskie łyżki cukru, około 1-2 łyżki soku z cytryny i mniej więcej 2 łyżki
soku-syropu malinowego Herbapol. Sos nie był słodki, nie był też kwaśny.
Myślę, że sernik i sos truskawkowy to dobre połączenie.
--
Mój blog kulinarny

Sernik waniliowy [PYCHA] - n_ina 28.05.08, 01:25    
Re: Sernik waniliowy [PYCHA] - mysiulek08 28.05.08, 06:51    
Re: Sernik waniliowy [PYCHA] - duveen 28.05.08, 08:50    
Re: Sernik waniliowy [PYCHA] - n_ina 28.05.08, 21:52    
Re: Sernik waniliowy [PYCHA] - loola_kr 28.05.08, 10:50    
Re: Sernik waniliowy [PYCHA] - ciociapolcia 28.05.08, 11:09    
Re: Sernik waniliowy [PYCHA] - luuusia 28.05.08, 11:29    
Re: Sernik waniliowy [PYCHA] - n_ina 28.05.08, 21:53    
Re: Sernik waniliowy [PYCHA] - n_ina 28.05.08, 21:58    
Re: Sernik waniliowy [PYCHA] - sarna73 28.05.08, 13:14    
Re: Sernik waniliowy [PYCHA] - n_ina 28.05.08, 22:05    
FORMA - średnica 22 cm - n_ina 01.06.08, 23:53    
Re: Sernik waniliowy [PYCHA] - jstnk 28.05.08, 17:27    
Re: Sernik waniliowy [PYCHA] - n_ina 28.05.08, 22:02    
Re: Sernik waniliowy [PYCHA] - kuranda 30.05.08, 14:50    
zrobiłam :) - loola_kr 22.09.08, 01:07    
Re: zrobiłam :) - n_ina 26.10.08, 20:53    
Re: Sernik waniliowy [PYCHA] - ensoleillement 22.09.08, 15:22    
Re: Sernik waniliowy [PYCHA] - n_ina 26.10.08, 20:53    
Re: Sernik waniliowy [PYCHA] - shmoo 26.10.08, 22:05    
Re: Sernik waniliowy [PYCHA] - n_ina 26.10.08, 22:36    
Re: bardzo mi się podoba ten przepis - wiesia.and.company 27.10.08, 12:08    
Szukajcie, a znajdziecie ;-) - cipcipkurka 27.10.08, 14:58    
Re: Dzięki, już widzę, że średnica 22 cm - wiesia.and.company 27.10.08, 23:09    
Re: Dzięki, już widzę, że średnica 22 cm - paola.serini 28.10.08, 13:53    
Re: Dzięki, już widzę, że średnica 22 cm - n_ina 28.10.08, 21:20    
Re: Dziękuję - wiesia.and.company 29.10.08, 22:28    
Re: Dziękuję - axamitka1 21.12.08, 14:58    
Re: Dziękuję - n_ina 21.12.08, 16:25    
Re: Dziękuję - axamitka1 21.12.08, 20:28    
Re: Dziękuję - n_ina 22.12.08, 01:13    
Re: Dziękuję - axamitka1 22.12.08, 17:06    
Re: Dziękuję - axamitka1 22.12.08, 17:31    
Re: Dziękuję - axamitka1 22.12.08, 17:50    
Re: Dziękuję - n_ina 22.12.08, 18:00    
Re: Dziękuję - axamitka1 23.12.08, 17:05    
Re: Dziękuję - n_ina 23.12.08, 17:32    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd