FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Morszczuk pieczony (Merluza al horno)
   janek53   14.10.08, 09:49 zarchiwizowany
Przednia czesc morszczuka o wadze okolo 2 kg, otwarta i "na plecach". Dwa zabki
czosnku w lupinie, 4-5 obranych ziemniakow, puszka zielonego groszku, gruba sol, olej
virgen z oliwek.

Na dno naczynia zaroodpornego wlac olej do wysokosci 2-3 mm. Wlozyc moszczuka i
dokladnie obtoczyc go olejem znajdujacym sie w naczyniu. Polozyc rybe "na plecach",
podlac niewielka iloscia wody. Wstawic do nagrzanego piekarnika (200?). Piec okolo 30
minut. Po tym czasie, wlozyc obrane ziemniaki, zielony groszek y 2 zabki czosnku w
lupinie. Podlac nieznacznie woda i powtornie wlozyc do piekarnika na nastepne 30 minut.
Na 15 minut przed koncem pieczenia, posypac calosc (tez ziemniaki) gruba sola (najlepiej
w platkach). Wskaznikiem gotowego dania bedzie miekkosc ziemniakow. Po wyjeciu z
piekarnika, do sosu ktory sie wytworzy, mozna wlozyc biale szparagi konserwowe. Tuz
przed podaniem, calosc posypac natka pietruszki.

Nalezy uzywac termoobieg lub podgrzewac wylacznie od spodu. Proste, szybkie i ...
niesamowicie smaczne.



  Re: Morszczuk pieczony (Merluza al horno)
   nobullshit   16.10.08, 00:17 zarchiwizowany
Fajny.
A przy okazji nasunęła mi się refleksja (umiarkowanie odkrywcza), jaka moc kryje
się w nazwach. Merluza... Ach. Sama poezja. A morszczuk? Kojarzy się większości
Polaków z mrożonymi kostkami, w których oprócz ryby znalazł się pewnie... lepiej
nie myśleć, co się znalazło. Nawet nie wiem, czy można u nas kupić morszczuka w
kawałku. Ale sam sposób przyrządzenia można wykorzystać z innymi rybami.



Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd